Portal:Film/Izabrani članak

Izvor: Wikipedija
Izabrani članci na portalu film
2006.

Metropolis je slavni njemački nijemi znanstveno fantastični film kojega je režirao austrijski redatelj Fritz Lang. Film je produciran u Njemačkoj tijekom vremena postojanja Weimarske Republike i s prikazivanjem je započeo 1927. Bio je to tada najskuplji nijemi film i stajao je otprilike 7 milijuna Reichsmaraka (današnja ekvivalenta je oko 200 milijuna dolara). Radnja filma smještena je u budućnost, u 2026. godinu, u kojoj se sukobljavaju kapitalizam i komunizam i odvija se u gradu-državi Metropolisu. Društvo u gradu podijeljeno je na dvije klase: onu planera i mislioca koji žive u luksuzu i na onu radnika koji žive u podzemlju i svojim radom omogućavaju misliocima privilegiranost i bezbrižnost. Sin vladara grada, Freder, zaljubljuje se u djevojsku Mariju koja predvodi borce za veća prava radnika. Eugen Schufftan bio je zadužen za specijalne efekte te je izradio minijature futurističkog grada, a radi dočaravanja žene robota Brigitte Helm (Marija) je morala nositi zlatni oklop.

Kum (eng. The Godfather) slavna je američka kriminalistička drama iz 1972. koju je režirao Francis Ford Coppola, a u kojoj glavne uloge tumače Marlon Brando (Don Vito Corleone), Al Pacino (Michael Corleone) i James Caan (Santino "Sonny" Corleone). Ekranizacija je istoimenog romana kojeg je napisao Mario Puzo. Radnja filma, koji govori o kronikama obitelji mafijaša, odvija se kroz deset godina od 1945. do 1955. Smatran je najboljim filmom o mafiji, veoma je cijenjen među kritikom i publikom, a uvijek se nalazi i među najboljim filmovima svih vremena. Kum je zbog skeptičnosti u njegov uspjeh sniman s malim budžetom od 6 milijuna $ zbog čega je filmska ekipa morala koristiti običnu rasvjetu, što je pripomoglo realizmu filma.

Jedna od najšokantnijih scena u filmu je ona s pravom odrubljenom konjskom glavom zbog koje su se pobunile mnoge udruge za zaštitu prava životinja. Coppola je u audio komentaru DVD izdanja izjavio kako konj nije ubijen baš za potrebe filma...

2007.

Brazil je film iz 1985. godine, režisera Terryja Gilliama. Kroz crni humor i nadrealističke elemente prikazuje retrofuturističko, antiutopijsko društvo putem kojeg se kritiziraju razne teme iz društvenog i političkog života. Scenarij za film napisali su Terry Gilliam, Charles McKeown i Tom Stoppard. Glvana uloga pripala je Jonathanu Pryceu, a u filmu se pojavljuju i Robert De Niro, Kim Greist, Michael Palin, Katherine Helmond, Bob Hoskins i Ian Holm.

Radnja je smještena negdje u 20. stoljeću, u totalitarnoj državi komplicirane birokracije i sveprisutne neučinkovite tehnologije. Glavni junak je Sam Lowry, sanjar čiji se mirni život činovnički zakomplicira kad, upuštajući se u ispravljanje birokratske greške, ženu iz svojih snova susretne u stvarnom životu i pokuša stupiti u kontakt s njom.

Radni naslov filma je bio 1984 ½, no iste godine je izdana ekranizacija Orwellovog romana 1984., a osim toga Gilliam nije imao potrebnu licencu za takav naziv. Umjesto toga je nazvan Brazil, po Aquarela do Brasil, popularnoj brazilskoj patriotskoj pjesmi iz 1939., koja je središnja glazbena tema filma.

Lice s ožiljkom (eng. Scarface) je američki film iz 1983. kojeg je režirao Brian de Palma, a priču je napisao Oliver Stone. Film prati uspon i pad gangstera Tonyja Montane kojeg glumi Al Pacino. Tony kao siromašni kubanski imigrant dolazi u Floridu i počinje graditi kriminalnu karijeru polako preuzimajući lokalnu trgovinu drogom. Kao inspiracija poslužio je istoimeni film iz 1932. temeljen na životu Ala Caponea, zloglasnog američkog gangstera koji je imao nadimak Scarface.

Film je stekao veliku popularnost i postao elementom pop kulture. Njegovi dijelovi često se parodiraju i spominju u drugim filmovima, serijama i pjesmama; posebno je popularan među pripadnicima gangsta rap supkulture.

Za vrijeme pisanja scenarija Oliver Stone kontaktirao je policiju Miamija i neke njihove stvarne slučajeve ukomponirao u priču, primjerice komadanje motornom pilom. Oko lika Tonyja su također nastale kontroverze: neki su vjerovali da je temeljen na zloglasnom kolumbijskom trgovcu drogom, Pablu Escobaru, drugi da je uzor bio američki profesionalni hrvač iz sedamdesetih.

Snjeguljica i sedam patuljaka (engl. Snow White and the Seven Dwarfs) je slavni i hvaljeni američki animirani film iz 1937. godine. Radi se o ekranizaciji istoimene bajke braće Grimm koja govori o mladoj Snjeguljici koja je pobjegla od svoje zle maćehe i našla utočište kod sedam patuljaka. Snjeguljica je prvi dugometražni animirani film iz SAD-a te je, prilagođen po inflaciji, 10. najkomercijalniji film 20. stoljeća (prvi je Zameo ih vjetar).

Snjeguljicu je producirala tvrtka Walt Disney Productions, a premijerno je prikazana 21. prosinca 1937. dok je u distribuciju po kinima krenula 8. veljače 1938. Istoimenu bajku prilagodili su scenaristi Dorothy Ann Blank, Richard Creedon, Merrill De Maris, Otto Englander, Earl Hurd, Dick Rickard, Ted Sears i Webb Smith. David Hand nadgledao je proizvodnju filma, a redatelji pojedinih dijelova bili su William Cottrell, Wilfred Jackson, Larry Morey, Perce Pearce i Ben Sharpsteen.

Brianov život (eng. Life Of Brian) je film komičarske grupe Monty Python iz 1979. godine; režirao ga je Terry Jones, a glavnu ulogu igra Graham Chapman. Chapman glumi Briana Cohena, Isusovog suvremenika, čiji život jako nalikuje na onaj od Mesije.

Glavna tema filma je kritika nekih aspekata religije poput nekritičkog prihvaćanja ideja, sljedbeničkog mentaliteta, psihologije mase i izvrtanja činjenica. Osim toga prisutna je i politička tematika vidljiva kroz Brianov politički angažman u jednoj od brojnih separatističkih organizacija koje se samostalno bore za oslobađanje Judeje od rimske vlasti.

Film je u kinima u SAD-u zaradio 19 milijuna dolara i bio najuspješniji britanski film u Sjevernoj Americi te godine dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu bio četvrti po financijskom uspjehu. Nakon uspjeha filma Pasija, Brianov život je opet pušten u kino-distribuciju i zaradio je oko 650.000 dolara.

E.T. ( engl. E.T. the Extra-Terrestrial) je SF film redatelja Stevena Spielberga iz 1982. s Henryjem Thomasom, Robertom MacNaughtonom, Drew Barrymore, Dee Wallace i Peterom Coyoteom u glavnim ulogama. Film govori o Elliottu (Thomas), usamljenom dječaku koji se sprijateljuje s izvanzemaljcem, zvanim E.T., koji je slučajno završio na Zemlji. Elliott, njegov brat i sestra, pomažu izvanzemaljcu da se vrati kući, skrivajući ga od njihove majke i vlade.

Koncept za E.T. nastao je kad je Spielberg stvorio svog izmišljenog prijatelja nakon razvoda svojih roditelja. Kad je zaustavljena produkcija filma Night Skies, Spielberg je susreo scenaristicu Melissu Mathison, koju je angažirao da napiše scenarij za E.T.. Film je snimljen tijekom jeseni 1981. u Kaliforniji s budžetom od 10,5 milijuna dolara. Kako bi izvukao emocionalnu izvedbu od mlađahnih glumaca, film je sniman kronološki.

Bande New Yorka ( engl. Gangs of New York) je povijesna drama Martina Scorsesea iz 2002. s Leonardom DiCapriom, Daniel Day-Lewisom i Cameron Diaz u glavnim ulogama. Radnja filma smještena je u sredinu devetnaestog stoljeća u zloglasni dio New Yorka zvan Five Points.

Film govori o sukobu "starosjedilačkih" kriminalaca poznatih kao Know-Nothings i bandi imigranata ujedinjenih s pokretom Tammany Hall. Amsterdam Vallon (Di Caprio) je mladi Amerikanac irskih korijena koji stječe povjerenje Williama "Bill The Butcher" Cuttinga (Day-Lewis), vođe starosjedilačkih bandi. Lik Cuttinga temeljen je na Billu "The Butcher" Pooleu, stvarnom lideru bande Bowery Boys, koji je pokopan na groblju Green-Wood u Brooklynu, New York.

Priča prati Amsterdamovu i Cuttingovu karijeru, koji od kriminalnih šefova postaju politički lideri tijekom vladavine Bossa Tweeda, a kulminira njihovim sukobom koji se podudara s njujorškim ustancima 1863.

Iskupljenje u Shawshanku (engl. The Shawshank Redemption) je zatvorska drama redatelja i scenarista Franka Darabonta iz 1994. s Timom Robbinsom i Morganom Freemanom u glavnim ulogama. Film je nastao kao adaptacija romana Stephena Kinga, Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku.

Priča se vrti oko zatvorskog života Andyja Dufresnea, nakon što je osuđen za ubojstvo supruge i njezina ljubavnika. Unatoč slaboj zaradi (djelomično zbog uspjeha filmova kao što su Forrest Gump, Pakleni šund i Brzina), film je zaradio odlične kritike te ostaje važan dio popularne kulture. Konstatntno se nalazi na popisu najboljih filmova svih vremena.

Darabont je otkupio prava na film od Stephena Kinga još 1987. nakon što je impresionirao autora svojom kratkom filmskom adaptacijom njegova ranijeg uratka, "The Woman in the Room" 1983. Bio je to jedan od najslavnijih Kingovih dogovora s filmašima o otkupu prava.

Kad jaganjci utihnu ( engl. The Silence of the Lambs) je američki triler Jonathana Demmea iz 1991. s Jodie Foster i Anthonyjem Hopkinsom u glavnim ulogama. Temeljen je na romanu Thomasa Harrisa, njegovom drugom djelu o dr. Hannibalu Lecteru, briljantnom psihijatru i kanibalu-serijskom ubojici. U filmu, Clarice Starling, mlada agentica FBI-ja, poslana je zatvorenom Lecteru kako bi ga upitala za stručni savjet u vezi hvatanja serijskog ubojice, zvanog Buffalo Bill, koji otima žene i skida im kožu. Film je osvojio pet Oscara, uključujući onaj za najbolji film kao jedini horor film koji je osvojio glavnu nagradu.

Jonathan Demme osvojio je Oscara za najboljeg redatelja. Jodie Foster i Anthony Hopkins osvojili su Oscara za uloge Clarice Sterling i dr. Hannibala Lectera. Hopkinsova izvedba ostaje najkraća glavna uloga koja je osvojila Oscara, a Hopkins je proveo na ekranu nešto manje od 17 minuta. Osim toga, film je osvojio i Oscara za najbolji adaptirani scenarij i najbolji film. Kad jaganjci utihnu je treći koji je osvojio pet najprestižnijih Oscara (nakon filmova Dogodilo se jedne noći, 1934. i Let iznad kukavičjeg gnijezda, 1975.).

Amadeus je biografski film Miloša Formana iz 1984. Zasnovan je na istoimenoj drami Petera Shaffera. Dobitnik je osam Oscara.

Peter Shaffer napisao je svoju dramu nakon što je vidio kratku dramu Aleksandra Puškina, "Mozart i Salieri" (koju je poslije Nikolaj Rimski-Korsakov pretvorio u operu), a djelomično je temeljena na životima skladatelja, Wolfganga Amadeusa Mozarta i Antonija Salierija.

Mozarta je trebao glumiti mladi Kenneth Branagh, ali je zamijenjen Tomom Hulceom jer je redatelj Miloš Forman odlučio snimiti film s američkom postavom kako publiku ne bi omeo britanski naglasak. Meg Tilly trebala je glumiti Mozartovu suprugu, ali nakon što je pokidala ligamente noge dan prije početka snimanja, zamijenila ju je Elizabeth Berridge.

Zapravo ljubav (eng. Love Actually) je britanska romantična komedija iz 2003. godine. U filmu je svoj redateljski debi imao i uspješni engleski scenarist Richard Curtis. Također, potrebno je napomenuti kako u filmu pretežno nastupaju britanski glumci.

Bill Nighy je 2004. osvojio nagradu BAFTA u kategoriji najbolje izvedbe sporednog glumca. Film je za istu nagradu nominiran u još dvije kategorije. Film je bio nominiran za nagradu Alexander Korda u kategorijama Najbolji britanski film i Najbolja izvedba sporedne glumice. Naposljetku, vrijedne spomena su i dvije nominacije ostvarene za nagradu Zlatni globus u kategorijama Najbolji film - komedija ili mjuzikl i Najbolji scenarij.

Film prikazuje nekoliko ljubavnih priča, čiji se glavni likovi tijekom filma međusobno isprepliću. Ispod slijede sažeci za svaku od tih priča, pri čemu su u svakom od njih poveznice na druge priče prigodno naglašene. Nadalje, potrebno je reći kako je radnja filma smještena pet tjedana prije Božića.

2008.

Kišni čovjek ( engl. Rain Man) je drama Barryja Levinsona iz 1988. s Dustinom Hoffmanom i Tomom Cruiseom u glavnim ulogama. Film govori o sebičnom yuppieju, Charlieju Babbittu, koji otkriva da je njegov otac ostavio multimilijunsku ostavštinu njegovom autističnom bratu, Raymondu, za kojeg Charlie nije znao da postoji.

Kišni čovjek osvojio je Oscare za najboljeg glavnog glumca (Dustin Hoffman), najboljeg redatelja, najbolji film i najbolji originalni scenarij. Osim toga, bio je nominiran i za scenografiju, snimku, montažu i originalnu glazbu. Film je dobitnik Zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu 1989. Kišni čovjek je do danas jedini film koji je osvojio Zlatnog medvjeda i Oscara za najbolji film.

Film počinje u 1988. s Charliejem Babbittom, prodavačem automobila iz Los Angelesa koji se nalazi usred skupih pregovora u vezi četiri luksuzna sportska auta; poslu prijeti Američka agencija za zaštitu okoliša: ako Charlie ne uspije ispuniti njihove uvjete, izgubit će veliku svotu novca.

Egzorcist 3 (eng. Exorcist III) je američki horor iz 1990. godine kojeg je režirao William Peter Blatty. Film je nastao na temelju Blattyevog romana Legija (eng. Legion) koji predstavlja kanonički nastavak njegovog originalnog romana Egzorcist. U filmu glavne uloge tumače George C. Scott, Nicol Williamson, Ed Flanders, Brad Dourif.

Ovaj film je nastavak filma Egzorcist. Također, treba naglasiti kako on uvelike ignorira događaje iz filma Egzorcist 2: Heretik. Radnja ovog filma se odvija u Georgetownu, petnaest godina nakon zbivanja iz prvog filma, u kojem je mala djevojčica po imenu Regan bila opsjednuta od strane demona.

U radnji filma, koja je smještena petnaest godina nakon događaja iz filma Egzorcist, jedan od glavnih likova je poručnik Kinderman, filozofski raspoložen policijski detektiv, koji je nakratko bio upleten u slučaj Reganine opsjednutosti. On mora istražiti cijeli niz užasnih ubojstava koja čini se iza sebe imaju sotonske motive, te obilježja serijskog ubojice znanog kao Ubojica blizanaca. Najčudnija stvar leži u činjenici da je Ubojica blizanaca pogubljen prije nekoliko godina.

Oldboy je slavna južnokorejska triler drama sa dodirom grčke tragedije iz 2003. koju je režirao Chan-wook Park prema Mangi koju su napisali Minegishi Nobuaki i Tsuchiya Garon. To je drugi film iz Parkove triologije o osveti – prvi je Simpatija za g. Osvetu a zadnji Simpatija za gđu Osvetu. Radnja se vrti oko korejskog čovjeka koji je 15 godina proveo u zatočeništvu a da nije znao razlog, pa je nakon puštanja na slobodu odlučio pronači i osvetiti se osobi koji koja ga je zatvorila. Film je postao iznimno slavan i van granica domovine te je skrenuo pozornost na kinematografiju Južne Koreje, no neki su mu prigovarali da je prebrutalan. Oldboy se nalazi i na listi 250 najboljih filmova kinematografije na siteu IMDb.com.

Seoul, 1988. Dae-su Oh je korejski biznismen koji je udat i ima jednu kćerku, Yeun-Hee. Jedne večeri se napio i završio u policijskoj postaji, pa je njegov kolega Joo-Hwan došao pokupiti ga. No na mračnoj ulici...

Resident Evil je američki horor iz 2002., čija je radnja temeljena na istoimenom serijalu videoigara. Film koji je režirao Paul W. S. Anderson je prvi iz serijala filmova Resident Evil. Glavne uloge u filmu, koji je svoju premijeru u SAD-u doživio 15. ožujka, a u Japanu 31. kolovoza 2002., tumače Milla Jovovich, Michelle Rodríguez i Eric Mabius.

Nakon ovog filma uslijedila su i dva nastavka, Resident Evil: Apokalipsa i Resident Evil: Istrebljenje. Također, bitno je napomenuti kako ni jedan od ovih nastavaka nije režirao Paul W. S. Anderson, već je u njihovom stvaranju sudjelovao kao scenarist i jedan od producenata.

Film započinje scenom u kojoj nepoznata osoba u laboratoriju ostavlja posudu u kojoj se nalazi nekakva plava tekućina. Nekoliko minuta poslije, automatizirani sigurnosni sustav ubija sve djelatnike ustanove i to...

Carlitov način (eng. Carlito's Way) je kriminalistička drama Briana De Palme iz 1993. s Alom Pacinom i Seanom Pennom. Temeljen je na romanima Carlitov način i U sitne sate suca Edwina Torresa. Scenarij je adaptirao David Koepp.

Dva romana po kojima je snimljen film govore o Carlitu Briganteu, izmišljenom portorikanskom narko dileru koji odlazi u zatvor, nakon toga se vraća svom starom poslu. Ovaj film temeljen je na romanu U sitne sate (naslov prvog romana je korišten da se izbjegne zabuna s filmom Martina Scorsesea iz 1985., U sitne sate), a govori o Carlitovim nastojanjima nakon izlaska iz zatvora uz pomoć svog odvjetnika.

Spartak (eng. Spartacus) je povijesni spektakl Stanleyja Kubricka iz 1960. temeljen na istoimenom romanu Howarda Fasta o Spartakovu životu i Trećem robovskom ratu. U glavnim ulogama nastupili su Kirk Douglas kao pobunjeni rob Spartak i Laurence Olivier kao njegov smrtni neprijatelj, rimski general i političar Marko Licinije Kras. U ostalim ulogama pojavili su se Peter Ustinov kao trgovac robovima Lentul Batiata (koji je za tu ulogu osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca), John Gavin (kao Julije Cezar), Jean Simmons, Charles Laughton, Herbert Lom, Woody Strode, Tony Curtis, John Dall i Charles McGraw.

Spartaka je trebao režirati Anthony Mann. Međutim, dva tjedna nakon početka snimanja, studio je otpustio Manna jer nije imao dovoljno liderskih osobina, a angažiran je Stanley Kubrick. Do tada, Kubrick je već režirao četiri svoja dugometražna filma, od kojih su dva bila velike holivudske produkcije. Unatoč tome, Spartak je do tada bio Kubrickov najveći projekt, s budžetom od 12 milijuna dolara i 10 500 glumaca, impresivno dostignuće za tako mladog redatelja (iako mu ugovor nije davao potpunu kontrolu nad snimanjem).

Okajanje (eng. Atonement) je britanska drama iz 2007. godine, nastala adaptacijom hvaljena romana istoga naziva pisca Iana McEwana. Film je režirao Joe Wright, redatelj Ponosa i predrasuda iz 2005., a scenarij je filmskome platnu prilagodio Christopher Hampton. U glavnim ulogama nalaze se škotski glumac James McAvoy i Engleskinja Keira Knightley. Produkcija i snimanje povjereni su kući Working Title Films, a distribucija diljem svijeta studiju Universal Studios (Universal Pictures). Film je sniman u ljeto 2006. na lokacijama u Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Za 80. dodjelu američke filmske nagrade Oscar Okajanje je nominirano u čak sedam kategorija, uključujući i one za najbolji film, najbolji adaptirani scenarij te najbolju sporednu glumicu. Osvojio je jedan Oscar, i to za najbolju originalnu glazbu (Dario Marinelli). Što se tiče britanske inačice Oscara, film je 10. veljače 2008. osvojio dvije nagrade BAFTA, od toga jednu za najbolji film godine.

Dijamanti su vječni ( engl. Diamonds Are Forever) je britanski akcijski triler iz 1971., sedmi iz serijala o Jamesu Bondu i posljednji službeni sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi. Connery se vratio na ovom filmu nakon izbivanja s prethodnog, U službi njenog Veličanstva, s Georgeom Lazenbyjem u glavnoj ulozi. Connery će se poslije pojaviti kao Bond u neslužbenom Bond filmu, Nikad ne reci nikad, 1983. U filmu, Bond se predstavlja kao krijumčar dijamanata kako bi se infiltrirao u krijumčarski lanac. Ubrzo otkriva plan njegova starog neprijatelja Blofelda da od dijamanata sagradi divovski satelitski laser kojim će ugrožavati cijeli svijet.

Djelomično temeljen na istoimenom romanu Iana Fleminga, film su producirali Harry Saltzman i Albert R. Broccoli, a objavljen je 1971. Bio je to drugi film iz serijala koji je režirao Guy Hamilton.

München ( engl. Munich) je drama redatelja Stevena Spielberga iz 2005. o masakru izraelskih sportaša na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. i tajne osvetničke operacije koju je naredila izraelska vlada. Priča govori o grupi ubojica, koje predvodi bivši agent Mossada, "Avner" (Eric Bana), koji pronalaze i ubijaju pripadnike Crnog rujna za koje se smatra da su odgovorni za ubojstvo 11 izraelskih sportaša. Film je nominiran za pet Oscara.

Prvi dio filma, koji govori o talačkoj krizi, je povijesno vjerodostojan. Drugi dio filma, koji opisuje odgovor izraelske vlade, kritičari i kolumnisti su dovodili u pitanje. Spielberg je drugi dio filma opisao kao "povijesnu fikciju", rekavši kako je film inspiriran stvarnim izraelskim operacijama poznatima pod nazivom "Operacija Božji gnjev".

Predbožićna noćna mora Tima Burtona glazbeni je animirani film iz 1993. sniman tehnikom stop animacije. Film govori o stanovnicima Grada noći vještica (Halloween Town), na čelu s Jackom Skellingtonom, koji pokušavaju prekinuti monotoniju slavljenja Noći vještica novim praznikom, Božićem. "Predbožićnu noćnu moru" režirao je Henry Selick, animator koji se bavi tehnikom stop animacije. Film se jednim dijelom temelji na crtežima i pjesmi Tima Burtona koji je bio i koproducent filma, ali nije ga režirao kako se ponekad misli, iako je bio uključen u njegovo nastajanje.

Film je distribuirao Touchstone Pictures, filmski studio u vlasništvu Walt Disney kompanije. Novu, 3D, verziju filma ponovno je izdao Walt Disney Pictures 20. listopada 2006.

Gospodar prstenova: Povratak kralja (eng. The Lord of the Rings: The Return of the King) je fantastični pustolovni film Petera Jacksona iz 2003. temeljen na trećem dijelu knjige J.R.R. Tolkiena Gospodar prstenova koji zaključuje istoimenu filmsku trilogiju.

Kako Sauron započinje posljednju fazu pokoravanja Međuzemlja, čarobnjak Gandalf i Kralj Theoden od Rohana udružuju snage kako bi zaštitili glavni grad Gondora, Minas Tirith od ove prijetnje. Aragorn konačno mora preuzeti kraljevski tron Gondora pa okuplja vojsku duhova kako bi porazio Saurona. Na kraju, iako pod punom spremom, shvaćaju da ne mogu pobijediti; sve spada na hobite Froda i Sama koji se sami moraju suočiti s težinom Prstena i Gollumovom izdajom, kako bi uništili Prsten u Mordoru.

Objavljen 17. prosinca 2003., Gospodar prstenova: Povratak kralja postao je jedan od kritički i financijski najuspješnijih filmova svih vremena. Osvojio je svih 11 Oscara za koje je bio nominiran, čime se izjednačio s ostala dva rekordera, filmovima, Titanic i Ben-Hur. Između ostalih, osvojio je Oscara za najbolji film kao prvi fantastični film kojem je to pošlo za rukom.

Bijeli Božić (eng. White Christmas) je film iz 1954. u kojem glavne uloge tumače Bing Crosby i Danny Kaye, autor glazbe za film je Irving Berlin, a između ostalog, u filmu je izvedena i naslovna pjesma, Bijeli Božić. U filmu su glumile i Rosemary Clooney i Vera-Ellen, a režirao ga je Michael Curtiz. Snimanje filma započelo je u rujnu, a završilo u studenome 1953. godine, a film je započeo s prikazivanjem 1954. i postao najuspješniji film godine.

Film je trebao ponovno ujediniti Crosbyja i Freda Astairea u njihovom trećem filmu s glazbom Irvinga Berlina - prva dva filma u kojima su zajedno nastupali bili su Holiday Inn iz 1942. i Blue Skies iz 1946. Međutim, Astaire se povukao nakon što je pročitao scenarij. Za Astaireovu zamjenu izabran je Donald O'Connor, ali je i on odbio ulogu zbog ozljede leđa. O'Connora je stoga zamijenio Danny Kaye.

Naslovna je pjesma prvo bila korištena u filmu Holiday Inn (1942.) i tada je osvojila Oscara za najbolju originalnu pjesmu. Pjesma Count Your Blessings Instead of Sheep donijela je filmu Bijeli Božić nominaciju za Oscara za najbolju pjesmu.

2009.

Povratak u budućnost (eng. Back to the Future) je SF komedija Roberta Zemeckisa iz 1985. s Michaelom J. Foxom i Christopherom Lloydom u glavnim ulogama.

U izmišljenom gradu Hill Valley, tinejdžer Marty McFly slučajno otputuje u prošlost, točnije u 1955. godinu, u vremenskom stroju koji je izumio njegov prijatelj, znanstvenik dr. Emmett Brown. Sve što Marty napravi u 1955. utjecat će na budućnost, a ugrozit će čak i vlastitu egzistenciju.

Film se počeo prikazivati 3. srpnja 1985. i zaradio 210 milijuna dolara na američkom box-officeu, čime je postao najuspješniji film te godine. Uslijedila su dva nastavka, Povratak u budućnost 2 1989., i Povratak u budućnost 3 1990.

Recenzije su uglavnom bile pozitivne. Roger Ebert pohvalio je režiju, napisavši kako Zemeckis "pokazuje ne samo komičarski osjećaj nego i vedri humanizam Franka Capre". BBC je hvalio reduciranost scenarija, naglašavajući kako nitko ne govori ništa što kasnije ne postaje važno za radnju.

Casablanca je romantična drama Michaela Curtiza iz 1942. s Humphreyjem Bogartom, Ingrid Bergman i Paulom Henreidom u glavnim, te Claudeom Rainsom, Conradom Veidtom, Sydneyjem Greenstreetom i Peterom Lorreom u sporednim ulogama. Radnjom je smještena u marokanski grad pod višijskom kontrolom Casablancu tijekom Drugog svjetskog rata, a fokusira se na sukob između, prema riječima jednog od junaka, ljubavi i vrline: on mora odabrati između ljubavi za ženu i onog što je ispravno, pomaganja njoj i njenom mužu vođi Pokreta otpora da pobjegnu iz Casablance kako bi mogli nastaviti borbu protiv nacista.

Iako se radilo o A-filmu, s afirmiranim glumcima i prvorazrednim scenaristima - Julius J. Epstein, Philip G. Epstein i Howard Koch potpisani su kao scenaristi - nitko od onih tko je bio uključen u produkciju nije očekivao da Casablanca postane nešto više od prosjeka jer se radilo o jednom od desetaka scenarija koji su se producirali u Hollywoodu svake godine. Ipak, unatoč mijenjanju scenarista koji su mahnito adaptirali nerealizirani kazališni komad i jedva držali korak s produkcijom, i Bogartovu prvom iskustvu u romantičnoj glavnoj ulozi, Casablanca je osvojila tri Oscara, uključujući najbolji film. Likovi, dijalozi i glazba iz filma postali su legendarni, a Casablanca je s vremenom postajala sve popularnija tako da se konstantno nalazi pri vrhu izbora najboljih filmova svih vremena.

Zodiac je film Davida Finchera iz 2007. temeljen na istoimenoj knjizi Roberta Graysmitha. Film je bio zajednička produkcija Paramount Picturesa i Warner Brosa., a u glavnim ulogama nastupaju Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo i Robert Downey, Jr.

Zodiac govori o lovu na zloglasnog serijskog ubojicu poznatog kao "Zodiac" koji je ubijao tijekom šezdesetih na području Zaljeva San Francisca, ostavivši nekoliko žrtava na životu i ostavljajući izazove policiji u obliku pisama i šifri dostavljenih novinama. Slučaj ostaje jedan od najneslavnijih neriješenih slučajeva zločina.

Recenzije filma bile su vrlo pozitivne. U Sjevernoj Americi film nije ubrao veliki profit, zaradivši samo 33 milijuna dolara. No, prošao je bolje na drugim tržištima u svijetu, zaradivši 51 milijun dolara. Ukupna zarada iznosila je 84 milijuna dolara, što je pokrilo budžet od 65 milijuna.

Žena kojoj sam čitao je američko- njemački dramski film iz 2008. godine, redatelja Stephena Daldryja. Scenarij je napisao David Hare, prema istoimenom književnom predlošku Bernharda Schlinka.

Priča prati Michaela Berga, berlinskog odvjetnika koji je kao tinejdžer krajem 1950-ih imao ljubavnu vezu sa starijom ženom, Hannom Schmitz, za koju se osam godina kasnije doznalo da je bila čuvar u logoru Auschwitz. Berg kao student prava prati Hannino suđenje, ali se ne usuđuje otkriti njezinu tajnu, koja bi joj mogla pomoći u sudskom procesu.

Glavne su zvijezde filma Kate Winslet i gotovo anonimni mladi njemački glumac David Kross. Winslet je za svoj nastup pobrala brojne pohvale i nagrade, uključujući i Oscara za najbolju glavnu glumicu za 2008.

Dva producenta filma, Anthony Minghella i Sydney Pollack, preminuli su prije premijere. Film je posvećen obojici.

Mumija (eng. The Mummy) je američki pustolovni film iz 1999. godine kojega je napisao i režirao Stephen Sommers, dok su se u glavnim ulogama pojavili Brendan Fraser i Rachel Weisz, te Arnold Vosloo u ulozi reanimirane mumije. Film se odlikuje i dijalozima na staroegipatskom jeziku, izgovoren uz pomoć profesionalnog egiptologa. Mumija je slobodna obrada istoimenog filma iz 1932. u kojem glavnu ulogu igra Boris Karloff. U početku zamišljen kao dio nisko-budžetne horor serije, film je na kraju pretvoren u blockbuster.

Snimanje je počelo u Marakešu u Maroku 4. svibnja 1998. i trajalo je 17 tjedana; ekipa se morala boriti sa dehidracijom, pješčanim olujama i zmijama dok su snimali u Sahari. Vizualne efekte su radili u Industrial Light & Magic, koji su pomiješali film i računalnu animaciju radi stvaranja mumije. Jerry Goldsmith je skladao glazbu.

Mumija se u kinima počela prikazivati 7. svibnja 1999. i zaradila 43 milijuna dolara u 3.210 dvorana. Film je na kraju zaradio 415 milijuna dolara širom svijeta. Film je dočekan sa izmiješanim kritikama, sa kritičarima koji su hvalili i koji su se žalili na specijalne efekte, pomalo smiješnu priču i likove, te na šablonski lik zlikovca. Uspjeh na kino blagajnama je doveo do nastavka iz 2001., Povratak mumije, kao i animirane serije, te film Kralj Škorpiona. Još jedan nastavak je izašao 1. kolovoza 2008. Universal Studios je također otvorio vlak smrti, osveta mumije 2004. Novelizacije filma i njegovih nastavaka je napisao Max Allan Collins.

Super Mario Bros. američka je fantastična komedija iz 1993. koja je labava ekranizacija istoimene videoigre. Film su režirali supružnici Rocky Morton i Annabel Jankel, koji nakon toga sljedeći film nisu režirali preko 10 godina, a scenarij su potpisali Parker Bennett, Terry Runte i Ed Solomon. Bob Hoskins glumi Super Marija. Radnja se odvija oko dvojice vodoinstalatera iz naslova koji uđu u drugu dimenziju kako bi spasili djevojku Daisy od zlog diktatora, kralja Koope.

To je bio prvi hollywoodski film koji je snimljen po nekoj video igri, prva igrana prilagodba Super Mario Bros. igre te druga filmska prilagodba - prva je bila u obliku japanskog anime filma Super Mario Bros.: Velika misija spašavanja princeze Peach - ali je bio komercijalni promašaj jer je koštao 42 milijuna $ a zaradio samo 20.9 milijuna u kinima SAD-a, dok su ga kritičari negativno dočekali. U Hrvatskoj nije ni igrao u kinima, a 2007. se pojavio na DVD-u. Ipak, danas se smatra kultnim ostvarenjem a pjesma Roxette "Almost Unreal" je bila veliki hit.

"Beskrajni dan" (engl. "Groundhog Day") američka je fantastična romantična komedija iz 1993. koja govori o ciničnom meteorologu, Philu Connorsu (Bill Murray), koji proživljava stalno isti dan. Andie MacDowell glumi Ritu, njegovu novu producenticu. Film je režirao Harold Ramis, a scenarij su napisali Ramis i Danny Rubin.

Pri premijeri je film bio umjereno hvaljen od kritike, no s vremenom je stekao još veću reputaciju i postao sastavnim dijelom kulture kada se treba opisati nešto što se stalno ponavlja i nikada ne mijenja. Nalazi se i na listi 250 najboljih filmova kinematografije na siteu IMDb.com, 2006. je bio jedan od 25 filmova koji su prihvaćeni da budu uključeni u Državni filmski registar, Američki filmski institut ga je stavio na 34. mjesto na listi "100 godina...100 smijeha" a od 2008. i na 8. mjestu na listi "10 najboljih filmova fantastike". Uz to, Ceh pisaca Amerike je stavio scenarij na 27. mjesto na listi "101 najboljih scenarija ikada napisanih".

Barski pjevač (eng. Honkytonk Man) film je iz 1982. godine koji je režirao, producirao i u kojem glavnu ulogu glumi Clint Eastwood. To je jedan od Eastwoodovih manje poznatih uradaka, film ceste čija se radnja odvija u doba Velike depresije.

Glavni je lik country i blues pjevač Red Stovall, koji sa svojim nećakom Whitom putuje u Nashville, kako bi nastupio na audiciji za najslušaniji radijski program "Grand Ole Opry".

Scenarij za film napisao je, prema vlastitom romanu, američki pisac Clancy Carlile. Film se snimao u kalifornijskom okrugu Solano te pored grada Stocktona.

Većinu je pjesama u filmu skladao Steve Dorff, a Clint Eastwood ih sam izvodi. Ovu temu propalog glazbenika, koja ga je očito fascinirala, Eastwood je još detaljnije obradio šest godina poslije, u filmu Bird.

Memento je misteriozni triler iz 2000. godine u režiji Christophera Nolana, a baziran je na kratkoj priči njegovog brata Jonathana naslovljenoj Memento Mori. Glavne uloge igraju Guy Pearce, Carrie-Anne Moss i Joe Pantoliano.

Film je dobio brojne pohvale od strane kritičara i publike, a osvojio je i nominaciju za Zlatni globus u kategoriji za najbolji scenarij, te dvije nominacije za Oscar u kategoriji za najbolji scenarij i montažu. Trenutačno se nalazi i na 29. mjestu top liste 250 najboljih filmova svih vremena bazirane na ocjenama korisnika najveće internetske baze podataka o filmu IMDb.

U svojoj standardnoj verziji film prikazuje događaje redoslijedom obrnutim od kronološkog, ali u nekim je državama moguće nabaviti i posebno DVD izdanje na kojem se nalazi i verzija u kojoj je moguće gledati događaje kronološkim redoslijedom.

Apocalypto je epski film Mela Gibsona iz 2006. smješten u razdoblje propasti civilizacije Maja. Film opisuje putovanje domoroca koji mora pobjeći i spasiti svoju obitelj nakon što su zarobili i pobili njegovo pleme.

U filmu nastupaju američki domoroci, a dijalozi su na njihovu originalnom jeziku.

Juno je američko-kanadska humorna drama iz 2007. godine redatelja Jasona Reitmana. Ellen Page glumi Juno, samosvjesnu tinejdžericu koja se suočava s neplaniranom trudnoćom i kasnijim događajima koji stvaraju pritisak odraslima koji je okružuju. U filmu glume i Michael Cera, Jennifer Garner i Jason Bateman. Snimanje se rasteglo od početka veljače do ožujka 2007., a odvijalo se u Vancouveru Britanskoj Kolumbiji. Film je premijerno prikazan 8. rujna 2007. na Međunarodnom Film Festivalu u Torontu gdje je popraćen burnim ovacijama.

Juno je dobio brojne pozitivne kritike, a mnogi kritičari su naveli film na svojim ljestvicama deset najboljih filmova godine. Film je zaradio i mnoge pohvale i kritike od skupina koje se protive pobačaju i onih koje se zalažu za pravo izbora.

Batman se vraća (eng. Batman Returns) fantastični je film Tima Burtona iz 1992. temeljen na liku Batmana iz stripova DC Comicsa. To je nastavak filma Batman iz 1989. godine u kojem Michael Keaton reprizira glavnu ulogu. Batman se vraća govori o pokvarenom biznismenu Maxu Schrecku (Christopher Walken) i grotesknom Pingvinu (Danny DeVito) koji kuju zavjeru kako bi preuzeli kontrolu nad Gotham Cityjem. U isto vrijeme Batman se mora nositi i s pojavom Žene mačke (Michelle Pfeiffer).

Burton isprva nije htio režirati nastavak zbog podijeljenih mišljenja o prethodnom filmu. Daniel Waters je napisao scenarij koji je zadovoljio Burtona. Wesley Strick je, iako nepotpisan, prepravio scenarij, izbacio likove Harveyja Denta, Robina i preradio vrhunac. Snimanje je započelo u Burbanku u Kaliforniji u lipnju 1991. Batman se vraća postigao je komercijalni i kritički uspjeh, ali i izazvao kontroverze zbog negativnih reakcija roditeljskih udruga.