Portal:Kršćanstvo

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Portal KRŠĆANSTVO
Ja sam Put, Istina i Život
Kršćanstvo Kršćanske konfesije

Ichthus.svgPix.gif
Kršćanstvo Kršćani u Hrvatskoj

Ichthus.svgPix.gif
Kršćanstvo Vanjske poveznice
Ichthys.svg

Ichthus.svgPix.gif
Kršćanstvo Izabrana slika
Ichthus.svgPix.gif
Kršćanstvo Pomozi Wikipediji

Pomozi Wikipediji poštujući njezina pravila.


Ichthus.svgPix.gif
Kršćanstvo Izabrani članak
Papa Ispovijed

Ispovijed je jedan od sedam svetih sakramenata, kod katolika i pravoslavaca. Kod anglikanaca, ispovijed je dio slavlja unutar svete mise. Posebni oblici ispovijedi postoje i kod budističke i židovske vjere. Ovim sakramentom dobiva se oproštenje grijeha počinjenih poslije krštenja, pomirenje s Bogom i Crkvom. Pripada među sakramente ozdravljanja.

sakramenat pokore jer posvećuje osobni i zajednički put obraćenja i kajanja kršćana; sakramenat ispovijedi jer je priznanje ili ispovijed grijeha pred svećenikom bitni elemenat ovog sakramenta; sakramenat oproštenja jer, po svećenikovu sakramentalnom odrješenju, Bog daje pokorniku "oproštenje i mir"; sakramenat pomirenja jer daruje grešniku ljubav Boga pomiritelja.

Ispovijed je, kao i svi sakramenti, bogoslužni čin. Dijelovi su ovi: pozdrav i svećenikov blagoslov, čitanje Božje riječi radi prosvjetljenja savjesti i poticaja na skrušenost, poziv na kajanje; zatim ispovijed s priznanjem i očitovanjem grijeha svećeniku; nalaganje i prihvaćanje pokore; svećenikovo odrješenje; iskazivanje hvale i zahvalnosti Bogu i otpust sa svećenikovim blagoslovom.

Katolička Crkva biblijsko utemeljenje sakramenta ispovijedi nalazi u Isusovoj moći otpuštanja grijeha (npr. Evanđelje po Marku 2,10; 2,5; Evanđelje po Luki 7,48), te poslanjem što ga je on predao svojim učenicima kad im je rekao: »Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas. - te nastavio - Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im« (Evanđelje po Ivanu 20,21.23). Sudioništvo apostola u Isusovoj moći opraštanja grijeha izvodi se i iz Isusove riječi Petru: »Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima, a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima« (Evanđelje po Mateju 16,19). Katolička Crkva stoga drži da je pomirenje s Crkvom neodvojivo od pomirenja s Bogom.

Sakrament ispovijedi u katoličkom nauku sastoji se od dva bitna elementa. Jedan od njih predstavljaju čini čovjeka koji se pod djelovanjem Svetoga Duha obraća. Ti čini uključuju kajanje, ispovijed i zadovoljštinu. Drugi element predstavlja Božje djelovanje po zahvatu Crkve koja po biskupu i njegovim prezbiterima u ime Isusa Krista daje oproštenje grijeha i određuje način zadovoljštine. Grešnik je tako izliječen i ponovno vraćen u crkveno zajedništvo.

Pročitaj cijeli članak


Ichthus.svgPix.gif
Kršćanstvo Ekumenski kalendar

18. prosinca

Manastir sv. Save (oko 1900.)

U Katoličkoj Crkvi:

  • Današnja »O« antifona - O Adonaju, Gospode, što Izraelov vodiš dom, što Mojsiju ukaza se odjeven plamnom kupinom, i dade zakon sinajski: pohiti da nas izbaviš božanskom svojom desnicom!
  • Bl. Antonio Grassi, prezbiter - (1592.-1671.) sa 17 godina pristupio je oratorijancima; 1622. pogođen je munjom dok je molio u crkvi u Loretu i tom prilikom izliječen od prirođene bolesti; bio je cijenjeni ispovijednik.

U Srpskoj pravoslavnoj Crkvi:


Ichthus.svgPix.gif
Tema kršćanstvo obuhvaća sve kršćanske smjerove i različite Crkve. Stoga je unutar tema vezanih uz kršćanstvo potrebna još brižnija primjena Wikipedijinih pravila ponašanja, poštovanje tuđih uvjerenja, te nastojanje oko nepristrane točke gledišta.
Portal.svg Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
   
:Portal:Kršćanstvo
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Životopis