Portal:Zrakoplovstvo/Izdvojeni zrakoplov/12. 2013.

Izvor: Wikipedija

Sikorsky S-42 bio je američki komercijalni leteći brod projektiran i izgrađen u tvornici zrakoplova Sikorsky. Dizajniran je na osnovi Pan Amovih zahtjeva iz 1931. godine za dugolinijski transatlanski leteći brodo.

Na osnovi zrakoplova S-40 koji je 1931. godine već letio, Igor Sikorsky i Charles Lindbergh koji su u to vrijeme radili kao savjetnici u Pan Am-u, predstavili su plan za izradu novog, većeg letećeg broda. Prve skice za novi avion nastale su već na dan promotivnog leta S-40 19. studenog 1931. i to na poleđini rasporeda pokaznog leta S-40.

Tadašnji Pan-Am-ov predsjednik Juan Trippe imao je sličnu viziju zrakoplova koji će moći savladati ocean. Novi nacrti predviđali su veće sile uzgona radi veće količine goriva potrebne za neprekidni let od 2.500 milja, uz čeoni vjetar nerijetko i od 48 km/h kao i putnu brzinu daleko veću od prosječne brzine tadašnjih letećih brodova. Pan Amu se također nudio Glenn Martin, ali je Sikorsky S-42 isporučen prvi, kad je Martin M-130 trebao još godinu dana od svog završetka.

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni zrakoplovi