Portia de Rossi

Izvor: Wikipedija
Portia de Rossi
Portia de Rossi
Rodno ime Amanda Lee Rogers
Rođenje 31. siječnja 1973., Geelong, Victoria, Australia
Godine rada 1994.danas
Supruga Ellen DeGeneres (2008.danas)
Važnije uloge Nelle Porter u "Ally McBeal"
Lindsay Bluth Fünke u "Prikraćeni"
Olivia Lord u "Reži me"
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Portia de Rossi (Geelong, 31. siječnja 1973.), australska glumica. Najpoznatija je po ulozi odvjetnice Nelle Porter u "Ally McBeal".

Životopis[uredi | uredi kôd]

Djetinjstvo[uredi | uredi kôd]

Rodila se kao Amanda Lee Rogers, od majke Margaret, medicinske recepcionerke, i oca Barrya. Odrasla je u Grovedaleu, predgrađu Geelonga. U Geelongu je pohađala lokalnu gimnaziju, zatim odlazi u Melbourne, prvo u djevojačku gimnaziju, a kasnije na Pravni fakultet Sveučilišta u Melbourneu, ali nije diplomirala. U 15. godini mijenja ime u Portia de Rossi. Rekla je da je izabrala ime Portia jer je veliki Shakespeareov fan (Portia je lik iz drame Mletački trgovac, ime majke Torquata Tassa), a de Rossi jer je mislila da će joj talijansko prezime donijeti stila.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Prvu ulogu ostvaruje u filmu australske proizvodnje "Sirene" iz 1994. godine. Nakon toga nastavila se probijati kao glumica, te se preselila u Los Angeles gdje dobiva televizijsku ulogu u seriji "Nick Freno". 1997. godine dobiva kratku ulogu u horor trileru "Vrisak 2", gdje igra Murphy, djevojku iz sestrinstva. Najveću slavu je iskusila u vrijeme kad je dobila ulogu u seriji "Ally McBeal". U seriji je nastupala sve do samog kraja. U periodu 2003.2006. dobiva ulogu u FOX-ovoj seriji "Prikraćeni".

Nakon kraćeg izbivanja s malih ekrana, vraća se u 5. sezoni serije "Reži me", kao Olivia Lord, nova djevojka lika Julije McNamare, koju tumači Joely Richardson.

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Bila je u trogodišnjem braku s Melom Metcalfeom, snimateljem dokumentaraca. Kasnije joj je partnerica bila Francesca Gregorini, pokćerka Ringa Starra. Danas je u braku s uspješnom komičarkom i TV voditeljicom Ellen DeGeneres. Zajedno žive na Beverly Hillsu. Kao lezbijka se javno deklarira od 2005. godine.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Televizijske uloge[uredi | uredi kôd]

Filmske uloge[uredi | uredi kôd]