Postcrossing

Izvor: Wikipedija
Logo Postcrossinga

Postcrossing je projekt namijenjen za razmjenu razglednica s korisnicima iz cijelog svijeta. Svaki korisnik koji pošalje jednu ili više razglednica nekom drugom korisniku u svijetu (adresa/adrese se dobiju nasumice) također će dobiti onoliko razglednica koliko je poslao/la od nekog drugog korisnika ovog projekta iz svijeta.

Trenutno na ovom projektu sudjeluje 650.228 korisnika iz 210 zemalja svijeta.[1] Zahvaljujući ovom projektu poslano je preko 38 milijuna razglednica, a trenutno putuje 432.972 razglednica.[2] Najviše razglednica poslano je iz Sjedinjenih Američkih Država (11,6%), Njemačke (11,3%), Nizozemske (10%), Finske (9,7%), Rusije (8%), Kine (4,3%) itd. Iz Hrvatske ima 663 korisnika, koji su poslali 61,151 razglednicu, po čemu je Hrvatska na 46. mjestu.

Poštanska marka Bjelorusije iz 2013. s motivom postcrossinga.

Način funkcioniranja projekta[uredi | uredi kôd]

Prikaz najčešćih ruta razglednica
  1. Prvo je potrebna registracija
  2. Nakon registracije potrebno je tražiti adresu (do pet adresa) na koju ćete poslati razglednicu klikom na "I want to send a postcard"
  3. Adrese zatim dođu na vašu e-mail adresu s kojom ste se registrirali. Uz adresu dođe i tzv. "Postcard ID" - Identifikacijski broj (npr. BA-100). Dobivenu kombinaciju dva slova (koji predstavljaju državu iz koje šaljete) i brojeva je obvezno napisati na razglednicu koju šaljete da bi se dotičnu razglednicu primatelj mogao registrirati.
  4. Zatim trebate čekati da razglednica stigne na adresu i da je primatelj registrira (prosječan put jedne razglednice je oko 20 dana, ali to zavisi od lokacije pošiljatelja i primatelja)
  5. Kada razglednice stigne i primatelj registrira, neki drugi korisnik će dobiti vašu adresu i poslati vam razglednicu zajedno s "Postcard-ID".
  6. Kada konačno primite razglednicu na vašu adresu potrebno je samo kliknuti na "I received a postcard from another user" i ukucati "Postcard ID" i eventualnu poruku korisniku i razglednica je registrirana.

Forum[uredi | uredi kôd]

Na službenoj stranici ovog projekta se nalazi i forum.

Vidi i:[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]