Praška deklaracija o zločinima komunizma

Izvor: Wikipedija
Potpisnik Joachim Gauck
Potpisnik Vytautas Landsbergis

Praška deklaracija o zločinima komunizma je priopćenje potpisano 25. veljače 2010. od strane više istaknutih europskih čelnika, bivši političkih zatvorenika, aktivista za ljudska prava i povjesničara, koji su sudjelovali na međunarodnoj konferenciji o zločinima komunizma održanoj u Pragu.[1]

Ona poziva između ostalog na više školske nastave i obrazovanja u školama o komunističkim zločinima, progon komunističkih zločinaca i uspostavu međunarodnog suda Europske unije za zločine komunizma, osnivanje spomenika za žrtve komunizma, te smanjenje mirovina i socijalnih naknada za komunističke počinitelje.[2]

Martin Mejstřík formulirao je između ostaloga izjavu: "Kao i zločince nacional-socijalizma u Nürnberškim procesima treba osuditi i komunističke zločine protiv čovječnosti pred međunarodnih tribunalom". Mejstřík smatra da Komunizam nije filozofija, nego zločinaćka ideologija.

Konferenciju je organizirao institut za proučavanje totalitarnih režima pod pokroviteljstvom Jana Fischera, premijera Češke Republike, kao i Heidi Hautale, predsjednice pododbora za ljudska prava Europskog parlamenta, te Görana Lindblada, potpredsjednika Parlamentarnog Vijeća Europe.

Potpisnici (dio)[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.radio.cz/de/artikel/125511
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. svibnja 2011. Pristupljeno 15. veljače 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Povezani članci[uredi | uredi kôd]