Prije sumraka (2004.)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Prije sumraka (2004))
Prije sumraka
Naslov izvornika
Before Sunset
RedateljRichard Linklater
ProducentRichard Linklater
ScenaristRichard Linklater
Ethan Hawke
Julie Delpy
Glavne ulogeEthan Hawke
Julie Delpy
GlazbaJulie Delpy
SnimateljLee Daniel
DistributerWarner Independent Pictures
Godina izdanja2004.
Trajanje80 min.
Država SAD
Jezikengleski
francuski
Prethodni
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Prije sumraka (eng. Before Sunset) (2004) je film, nastavak filma Prije svitanja (1995). Jesse ponovno upoznaje Celine, ovaj put na potpisivanju njegove knjige, u kojoj se radnja bazira na događajima koji su se zbili prije 9 godina. Ovog puta, oboje kruže ulicama Pariza, ponovno otkrivajući sami sebe.

Kao i prethodni film, i ovaj je režirao redatelj Richard Linklater. No, ovaj put režisersku palicu djeli s glavnim glumcima, Ethan Hawkeom i Julie Delpy.

Glumica Julie Delpy je također napisala dvije pjesme koje se interpretiraju u filmu. Treća je interpretirana na kraju filma i na filmskom soundtrack albumu.

U jednom dokumentarcu, Ethan Hawke je iznio mišljenje kako bi bilo lijepo da se snimi još 4-5 nastavaka filma, gdje bi se tako popratio cijeli život Jesse i Celine.

Promo rečenica filma: "What if you had a second chance with the one that got away?" (Što da ste imali drugu šansu s onim tko vam je izmaknuo?)

Sinopsis[uredi | uredi kôd]

Devet je godina prošlo nakon zadnjeg susreta Celine i Jesse-a. Jesse je napisao knjigu u kojoj priča svoje doživljaje s Celine u Beču. Na posljednjem putovanju po Europi za potrebe potpisivanja svoje knjige, susreće Celine. Jesse je u braku i ima jedno dijete, a Celine ima dečka, ali razgovarajući, shvate da nisu sretni zajedno. Kao 30-godišnjaci, osvrću se na susret prije 9 godina; na njihov naivni pogled na svijetu, na vjeru u snagu ljubavi, na prihvaćanje grešaka iz prošlosti.

Kraj filma je nezaboravan. Celine, nakon što odglumi Ninu Simone na pozornici, kaže Jesseju: "Baby ... you are gonna miss that plane." (Dušo, propustit ćeš taj avion). Kamera zumira Jessejevo lice koje je nasmiješeno, nakon dugo vremena. Kamera zumira prema njegovim ustima koja kažu: "I know" (Znam). I tada se ekran zacrni. Budućnost njihova odnosa je nejasna, ali je jasno da Jesse ostaje uz Celine, bar na više vremena.

Glumačka ekipa[uredi | uredi kôd]