Prometafaza

Izvor: Wikipedija

Prometafaza je jedna od podfaza mitoze. U životinjskih organizama to je druga faza, nakon koje slijedi metafaza.[1][2] Kod biljnih organizama, to je treća faza koja slijedi nakon profaze.

U prometafazi kromosomi su vrlo spiralizirani, porazbacani po stanici, znatno su kraći nego kad su u podfazi profazi i vidljivi su svaki zasebno, osim u trenutku gibanja kad se preklapaju.[1] Kreću se između središta i polova stanice i vezuju za niti diobenog vretena[2] na mjestu centromera gdje se nalaze posebni proteini koji oblikuju pričvrsnicu (centromeru). Upravljaju kretanjem kromosoma duž vlakna diobenog vretena.

Kad se mikrotubuli diobenog vretena vežu na pričvrsnice kromosoma završava prometafaza i počinje metafaza.

Prometafaza biljnih stanica.
Kinetohorne mikrocjevčice ulaze u jezgrin prostor i vezuju se za pričvrsnicu, a polarne niti guraju jedna drugu i razdvajaju centrosome.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Krsnik-Rasol, M. Praktikum iz biologije staniceArhivirana inačica izvorne stranice od 3. veljače 2015. (Wayback Machine), Biološki odsjek PMF-a Zagreb
  2. a b Stanični ciklus eukariota[neaktivna poveznica], Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku