Protuminski divizijun flotile Hrvatske ratne mornarice

Izvor: Wikipedija
Protuminski divizijun flotile Hrvatske ratne mornarice
Aktivna
Država Hrvatska
Grana Hrvatska ratna mornarica
Vrsta protuminska postrojba
Dio Flotila HRM
Oprema LM-51 Korčula, motorna roniteljska barkasa MRB-83
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
Kapetan fregate Dževad Kajan

Protuminski divizijun dio je Flotile Hrvatske ratne mornarice. U sastavu Protuminskog divizijuna je lovac mina LM-51 Korčula i motorna roniteljska barkasa MRB-83 te Vod protuminskih ronitelja. Ključna namjena te postrojbe jest protuminsko djelovanje protiv standardnih i improviziranih minsko-eksplozivnih sredstava u lukama i na njihovim prilazima te u uskim prolazima i kanalima. Njihova je zadaća, dakle, protuminsko pretraživanje luke i prilaza luci, što obavljaju protuminski ronitelji, zatim nadzor plovnih ruta na prilazu luci uporabom pramčanog i tegljenog sonara, te osiguranje protuminskih djelovanja.

Ujedno su zaduženi za realizaciju jednog od šest ciljeva NATO snaga (nekadašnji Partnerski ciljevi), koje je ulaskom Hrvatske u Sjevernoatlantski savez preuzeo HRM, a koji se odnosi na sposobnost mornaričkog protuminskog djelovanja pri čišćenju luka. Drugim riječima, moraju biti sposobni za otkrivanje, lociranje, klasifikaciju i identifikaciju te brzo uklanjanje morskih eksplozivnih sredstava i improviziranih eksplozivnih naprava u lukama i pličinama (do 10 m) bez stvaranja popratnih šteta i sa sposobnošću pokrivanja do 2 km u niskoj rezoluciji svaka 24 sata ili, alternativno, njihova sigurnog premještanja iz područja luke.

Brodovi[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.