Prvenstvo Hrvatske u hokeju na ledu 1940./41.

Izvor: Wikipedija

Prvenstvo Hrvatske u hokeju na ledu u sezoni 1940./41. osvojilo je Varaždinsko športsko društvo.[1]

Prvenstvo se je igralo u okviru Banovine Hrvatske. Favorit prvenstva bio je HAŠK, koji je prošle sezone na državnom prvenstvu koje se je održalo u Ljubljani bila najbolja hrvatska momčad. HAŠK je tada bio drugi iza prvaka Ilirije. HAŠK je za ovu sezonu prikupio jaku momčad.

VŠD je prvu utakmicu igrao s HAŠK-om. Pobijedio je VŠD rezultatom 1:0. Pobjednik ove utakmice igrao je poluzavršnicu u Zagrebu s KSU iz Karlovca. Drugi par bili su zagrebački ZKD i karlovački KSU. Do utakmice nije došlo, nego je kao finalist ušao ZKD.

Završnica se tako igrala siječnja 1941. u Zagrebu protiv ZKD-a. Pobijedio je 3:2, nakon vodstva od 3:0. Uskoro se spustila magla, 7 minuta prije kraja susreta. Suci su priznali kontroverzan pogodak, na što su igrači VŠD-a napustili klizalište. Sutradan se odigralo po regularnim uvjetima preostalih 7 minuta. Ostalo je 3:2 za VŠD.

VŠD je igrao u sastavu: Renaud, A. Takač, Klobučarić, Antolić, Vojtjehovski, Vrančić i Cerinski. Nešto poslije odigrana je prijateljska utakmica između VŠD-a i KSU-a koja je zbog ovih osporavanja bila neslužbenim dvobojem za prvaka. VŠD je pobijedio 1:0.

VŠD je poslije sudjelovao na prvenstvu Jugoslavije. U poluzavršnici je pobijedio subotički Palić 7:0, a u završnici je izgubio od Ilirije 10:0.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Športske vijesti. V. Š. D. prvak Banovine Hrvatske u hokeju na ledu, Hrvatsko jedinstvo, Varaždin, 18. siječnja 1941., str. 6
  • Športske vijesti. Hokej na ledu. VSD : KSU (Karlovac) 1:0 (1:0, 0:0, 0:0), Hrvatsko jedinstvo, Varaždin, 25. siječnja 1941., str. 6
  • Športske vijesti. Hokej na ledu. VŠD POBIJEDILO PRVAKA SRBIJE SA 7:0, Hrvatsko jedinstvo, Varaždin, 8. veljače 1941., str. 6
  1. Večernji list Robert Peharda: Zagrebačkom ZKD-u nisu pomogli ni magla ni gol postignut rukom, 14. svibnja 2010.