Puška

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Puške)
Jurišna puška Zastava M70

Puška je osobno vatreno oružje sastavljeno od cijevi, uređaja za okidanje i usadnika.

Funkcije pojedinih dijelova i sustava[uredi | uredi kôd]

Cijev[uredi | uredi kôd]

Funkcija cijevi je usmjeriti zrno prema cilju. Uvođenjem užljebljivanja cijevi postignuta je dodatna točnost i prodornost, jer zrno prolaskom kroz cijev dobiva rotaciju.

Kalibar je izraz kojim se opisuje promjer otvora cijevi.

Usadnik[uredi | uredi kôd]

Funkcija usadnika je cijev osloniti na rame radi lakšeg i preciznijeg gađanja, ali i da rame strijelca primi na sebe udarac koji se događa prilikom opaljivanja (Newtonov zakon akcije-reakcije).

Sustav za okidanje[uredi | uredi kôd]

Uređaj za okidanje uvijek ima više dijelova. Od redovnih sastavnih dijelova u njemu je paljak, okidač i sustav koji po ispaljenju ručno ili automatski izbacuju čahuru od metka.

Dodatci[uredi | uredi kôd]

Na puške se mogu dodavati razni dodaci, kao što su bajunet, nastavci za ispaljivanje tromblona ili granata, optika, laser...

Ciljnički sustav[uredi | uredi kôd]

Na pušci postoji sustav za ciljanje. Na njoj se u pravilu nalaze dva ciljnika: očnik i očanik.
Dodavanjem optičkih sustava (dalekozor), puška se pretvara u snajper- pušku izuzetne preciznosti i dometa.

Povećavanjem kalibra i optičkog ciljnika domet, probojnost i točnost se dodatno povećavaju.

Dodavanjem dijelova za noćno (infracrveno) promatranje puška se može rabiti i u uvjetima smanjene vidljivosti kao što je noć.

Punjenje i pražnjenje[uredi | uredi kôd]

Suvremene puške rabe snagu barutnih plinova za opetovanje i postizanje brzometne paljbe. Stare su koristile barut.

Namjena[uredi | uredi kôd]

Rabi se u vojsci, policiji, lovu i streljaštvu.

Za potrebe lova koriste se preklopne puške (cijev se može prelomiti radi punjenja lovačkim streljivom) i karabini (sliče na vojne puške što se tiče zatvarača i koriste vojno streljivo).

Lovci koriste i puške dvocijevke (dvije cijevi jedna pored druge) i bokerice (dvije cijevi jedna iznad druge).

Zračne puške umjesto baruta za ispaljivanje olovnih zrna, rabe stlačeni zrak. Domet je mali i koriste se prije svega za natjecanja. Dozvola za kupovinu i držanje zračne puške nije potrebna, ali zračnu pušku smiju kupiti ili posjedovati samo punoljetne osobe. Djeca od 11 godina smiju rukovati zračnom puškom uz nazočnost ovlaštenog trenera.

Puške za suzbijanje nereda[uredi | uredi kôd]

Mnoge su zemlje razvile vlastite puške i pištolje u kalibru 37 mm i 38 mm. Puška koristi metak s CS-om i gumeni metak. Efikasni domet joj je 100 m. Teži oko 2,7kg, a duga je 737 mm.

Postupak punjenja kemijske puške[uredi | uredi kôd]

Preklopna puška se prvo otvori, zatim se pritisne osigurač. Na mjestu koji se stvori, stavlja se metak odgovarajućeg kalibra i namjene. Puška se preklopi (zatvori) povlačući je prema gore, podignu se ciljnici i cilja se na željenu daljinu, koja iznosi oko 120m.

Pištolj za suzbijanje nereda[uredi | uredi kôd]

Najpoznatiji ovakav pištolj je marke Schermuly. Vrlo je jednostavan za upotrebu i lako se održava. Namijenjen je za ispaljivanje metaka za suzbijanje nereda i signalnih svjetlećih metaka. Kalibra je 38 mm. Svoj efikasni domet postiže na 75 m. Dug je 254 mm, a težak 1140 g.

Streljivo[uredi | uredi kôd]

Suvremeno streljivo za vojne potrebe ima čahure od mjeda, dok se za lov koriste čahure od tvrđeg kartona kombinirane s mjedenim dnom.

Postoji streljivo čija je uporaba zabranjena, jer izaziva izuzetno teške ozljede, npr. rasprskavajući (dum-dum), aluminijski i plastični metci.

Za rastjerivanje demonstranata ili organizirane skupine koje se nasilno ponašaju, i čije privođenje ili dovođenje u red nije moguće neprisilnim putem, policija rabi gumene metke. Također postoje puške koje izbacuju projektile punjene suzavcem koji je pogodan za neutraliziranje demonstranata.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Puške se prvi put pojavljuju u Europi u 14. stoljeću.

Prve puške su se punile barutom kroz usta cijevi i poslije svakog ispaljivanja proces punjenja je dugo trajao.

Pojavom metka koji je u sebi sadržavao barutno punjenje, brzina opaljivanja se znatno povećala.

Puške proizvođača "Remington" su bile prve koje su u spremniku imale više metaka, a opetovanje se vršilo vrlo brzo (vidi puška opetuša).
Na Divljem zapadu gdje su prvi put rabljene imale su odlučujuću ulogu u pobjedi bijelaca nad Indijancima.

Ranije su se puške proizvodile od drveta (usadnik) i čelika (cijev i uređaj za okidanje), dok se danas sve više rabe kompozitni materijali radi dobivanja manje težine puške, njenoj pouzdanosti i jeftinoći.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Puška

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]