Puratićevo vitlo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Puretić blok)
Ribolov
Puratićevo vitlo

Puratićevo vitlo (eng. "Power Block" ili "Puretic Power Block") je vitlo za izvlačenje ribarskih mreža. Vitlo je izum hrvatskog izumitelja Marija Puratića. Kako je njegovo prezime u Americi iskrivljeno, u uporabi je mnogo češći naziv Puretić, a ne kako bi bilo ispravno Puratić.

Povijest i uporaba[uredi | uredi kôd]

U prvoj verziji (s pogonom pomoću brodskog vitla i beskonačnog užeta) izumljeno je 1954. godine, te usavršeno i opremljeno hidrauličkim pogonom, patentirano, te priznato po američkom udruženju izumitelja i inovatora "Association for the Advancement of Invention and Innovation" početkom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Sastoji se od posebno prilagođene koloture s gumom obloženim žlijebom, zavješenim na brodsku dizalicu. Usavršena u brodogradilištu "Marine construction and design company" (MARCO), današnja takva vitla pogone se hidrauličkim motorom, napajanim hidrauličnom pumpom putem visokotlačnih savitljivih cijevi. Okretanjem vitla, izvlači se ribarska mreža s ulovom na palubu. Hidraulički pogon omogućuje daljinsko upravljanje, tj. promjenu smjera i broja okretaja vitla. Rješenje je prikladno za svaki brod, za ulov tuna, srdela, lososa, inćuna, lokardi i dr.

Primjena Puratićevog vitla unijela je revolucionarnu promjenu u učinkovitost ribarenja, te uz tri puta manju posadu omogućuje trostruki ulov u odnosu na ranije, ručno izvlačenje mreža, koje je bilo izuzetno tegobno i dugotrajno. Primjenom ovog vitla, omogućena je uporaba velikih sintetskih mreža (i preko 18 m širine), što u doba ručnog izvlačenja mreža nije bilo zamislivo.

Brzim izvlačenjem mreža uz pomoć ovog vitla, smanjena je i opasnost i šteta od napada morskih pasa na mreže s ribom, koji su u pojedinim područjima često stvarali ogromne probleme i štete prije početka korištenja Puratićevog vitla.

Primjena uređaja se u manje od desetljeća proširila sa sjevernog Pacifika i američke zapadne obale po čitavom svijetu, od Norveške do južne Afrike i Japana. U Jadranu se počelo primjenjivati 1963. godine. Više od 12.000 Puratićevog vitla, u desetak veličina i konfiguracija, danas plovi tunolovcima i koćaricama diljem svjetskih mora.[1]

Za svoje izume Puratić je 1975. godine od američkog Udruženja za promicanje izuma i inovacija (Association for the Advancement of Invention and Innovation) proglašen "izumiteljem godine za zasluge u napretku znanosti i tehnike".[2]

Proizvodnja Puratićevog vitla[uredi | uredi kôd]

Marco Hydraulic Deck Machinery se vec od 1958. godine uključuje u proizvodnju i usavršavanje Puretić blokova i izradu hidrauličnih vitla da upotpune Puretićev izum. Danas pri izradi ribarskih brodova sudjeluju i inženjeri Marco-a kojima se daju podatci o veličini broda, mreže, područje gdje će brod ribariti, te kako će hidraulični sustav biti pogonjen, po čemu oni proizvode najprikladniji sustav za taj brod. Pokraj proizvodnje, postoji i niz servisnih postaja: Las Palmas (Kanarski otoci), Panama City (Panama), Callao (Peru), Seattle (SAD), San Diego, Bilbao (Španjolska).

Poznajemo četiri modela Marco Puratić bloka: standardni model, model s otvaranjem odozgo, model s bočnim otvaranjem i modeli sa specijalnim aplikacijama.

Standardni model[uredi | uredi kôd]

Koristi ga više od 75% plivaričara, najčešće se koristi u Južnoj Americi i Skandinaviji u lovu na haringu i tunolovu te u lovu na plavu ribu diljem svijeta. Standardni model ima fiksne stranice i gumom omotan hidraulički pogonjen bubanj. Bubanj se može okretati u oba smjera što omogućava lakše rukovanje mrežom. Pomoću koloture na kojoj bubanj visi, može se spustiti na palubu, te ga tada otvoriti da bi uklonili ili odglavili mrežu.

Model s otvorom odozgo[uredi | uredi kôd]

Dizajniran je za mreže koje se brzo moraju umetnuti ili izvaditi iz Puratić bloka. Ovaj model je popularan u lovu na losose, priobalnom ribolovu plivaricom i riječnom plivaričarstvu (najviše se koristi u Škotskoj i Danskoj).

Model s bočnim otvaranjem[uredi | uredi kôd]

Spojnica s bočno otvarajućim Puratić blokom može se otvoriti jedino kad se blok skine s grane. Ovaj sustav je u uporabi pri ribolovu gdje je potrebno brzo vađenje konopa s plovcima kako bi se zatvorio vrh mreže s ribom.

Model sa specijalnim primjenama[uredi | uredi kôd]

Proizvođači Marco sistema za plivaričarenje izrađuju i jedinstvene dizajne Puratić bloka na zahtjev brodovlasnika. Puratić blok koji se koristi u Južnoj Africi, ima gornji dio proširen, jer oni kao plovke koriste plastične lopte koje drže gornji dio mreže na površini vode. Rade se i druge posebne primjene ovisno o potrebi ribara za čvrstoćom, kvalitetom, vrstom mreže i ostalog ribarskog alata kao i terena na kojem se riba lovi.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Vesna Sesvečan, Mario Puretić, Bračanin koji je revolucionirao svjetsko ribarstvo, poslovni.hr, 18. kolovoza 2006., pristupljeno 3. lipnja 2017.
  2. Ida Jakšić, Mario Puratić. Od bračkog ribara do američkog izumitelja // Ethnologica Dalmatica, sv. 22, br. 1 (2015.) (Hrčak), str. 311., pristupljeno 3. lipnja 2017.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]