Quake engine

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Quake engine
Proizvođač(i) id Software
Žanr(ovi) Game engine

Quake Engine, je PC Engine igre Quake. Engine je debitirao po prvi puta u igru "Doom" 1993. godine. Cjeli kod Quake enginea je napisan u C programskom jeziku, te uz primjenu assemblera x86. Quake engine je prvenstveno zamišljen kao OpenGL Rendering engine, no kasnije su se i pojavile modifikacije za Direct3D. Engine je stvoren za rendeiranja zatvorenih, uskih prostorija, sa mogucnoscu stvaranja i otvorenih prostora, no oni su bili ograničeni mogucnošću kretanja. Velik dio koda je napisao John Carmack, koji je u Quake engine popularizirao korištenje mnogih tehnologija kao što su BSP (Binary Space Partitioning - Optimizacija rendeiranja zatvorenih prostora), MD sustav animacija, te na kraju krajeva i popularnost OpenGL API-a. Quake engine je stvoren s takvim pristupom da su sadržaj igre i sam engine stvoreni odvojeno, stoga je Quake Engine korišten u mnogim drugim igrama kao Half Life, Call of Duty, Return to Castle Wolfenstein, Medal of Honor: Alied Assault... Osim "Quake Engine" naziva, ovaj engine se naziva još i id tech. Igre koje koriste Quake engine (id tech 1) su:

  • Doom - 1993.
  • Doom 2 - 1994.
  • Heretic - 1994.
  • Hexen - 1995.


Quake 2 Engine (id tech 2)[uredi VE | uredi]

Quake 2 engine, je nasljednik originalnog Quake enginea. Engine je debitirao s igrom Quake 2, te je ponudio bolje svjetlosne efekte, mogućnost igranja u multiplayeru (netcode), napredniji sustav animacija (MD2), bolji i kompleksniji AI, te upotreba Dinamic Lynk Libray biblioteka. Engine je nazvan kao nasljednik originalnog id tech enginea, stoga se naziva id tech 2 game engine. Korišten je u sljedećim igrama:

  • Quake 2 - 1997.
  • Heretic 2 - 1998.
  • Sin - 1998.
  • Soldier of Fortune - 2000.
  • Daikatana - 2000.


Quake 3 (id tech 3 engine)[uredi VE | uredi]

ID Tech 3 je game engine koji je korišten u mnogim igrama, prvi put se pojavio u Quake 3 igri, 1999. godine. Engine je razvijen na osnovu id tech i id tech 2 enginea, uvodi upotrebu Pixel I Vertex Shadera, kompleksne animacije (MD3), naprednij netcode, naprednij collision detection i fizikalni engine, kompleksniju geometriju, modele likova... Kao i svoji prethodnici koristen je u mnogim igrama, od kojih su najpoznatije Call of Duty (serial koji i dan danas velik dio koda upravo koristi iz Quake 3 enginea), Medal of Honor: Alied Assault, Return to Castle Wolfenstein, Wolfenstein: Enemy Teritory. Engine je i dalje se bazirao na BSP tehnologij, stoga nije bio pogodan za renderiranje velikih prostora. Nudio je puno novih stvari u odnosu na tech 2, kao sto su upotreba shadera, naprednijih sjena i osvjetljenja, naprednij AI zasnovan na waypointsima, te na kraju krajeva i bolju optimizaciju. Engine je postao slobodan za download 2005. godine na id software službenoj stranici.