Raška (država)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Raška
Рашка
Flag of PalaeologusEmperor.svg
9. st.14. st. Blank.png

Zastava Raške

Zastava

Lokacija Raške
Karta Raške 1150.-1220.
Glavni grad Stari Ras
Jezik/ci srpskoslavenski
Religija Pravoslavlje
Vlada Monarhija
Povijest Srednji vijek
 - Nepoznati knez uspostavlja kneževine Rašku 9. st.
 - Provala Mongola 13. st.
 - Osvajanje Grčke 1345.
 - Stefan Uroš IV. Dušan proglašava se carem Srba i Grka 14. st.

Raška je bila srednovjekovna država Srba i sinonim je za Srbiju. Prvi puta se spominje u bizantskim zapisima. Njen prvotni položaj odgovara današnjoj jugozapadnoj Srbiji, te dijelovima današnjih Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, odakle se proširila na jug na današnju Makedoniju, Albaniju, Grčku i dijelove Bugarske (Srpsko Carstvo).

Nastanak[uredi VE | uredi]

Raška je postala kraljevina 1217. godine, kada je srpski kralj Stefan Prvovjenčani, sin velikog župana Stefana Nemanje, okrunjen krunom koju mu je poslao rimski papa. Već 1219. godine i Srpska pravoslavna crkva je dobila nezavisnost od strane Vaseljenskog patrijarha.

Kraj Raške[uredi VE | uredi]

Kraj 13. i početak 14. stoljeća donijeli su nemire u Rašku. Mongoli koji su pljačkali po Ugarskoj i Hrvatskoj, znali su se zalijetati i na Rašku. Iako, iz početka moćni Srbi su pod vodstvom kralja Milutina (1282. - 1321.) pobijedili Tatare i vratili mir u Rašku. Sljedeće godine tekle su relativno mirno, a kraljevina Raška formalno prestaje postojati 1345. kada se njen kralj Stefan Uroš IV. Dušan, nakon osvajanja najvećih dijelova Balkana, prije svega Bizantskog Carstva, kruniše u Skoplju za cara Srba i Grka.