Radobolja

Izvor: Wikipedija
Radobolja
Rijeka Radobolja
Položaj
DržaveBiH
Fizikalne osobine
Duljina5 km
Plovna od – donije plovna
Tok rijeke
Izvorispod brda Mikuljače
Ušćeu Mostaru
SlijevJadranski
Ulijeva se uNeretvu

Radobolja je rijeka u Bosni i Hercegovini.

Duga je 5 kilometara. Izvire ispod brda Mikuljače u Ilićima. Protječe kroz Mostar i ulijeva se u Neretvu ispod Starog mosta. Voda iz Radobolje za vrijeme osmanske uprave nad ovim područjem koristila se za natapanje, ali i za piće jer je postojao vodovod koji je opskrbljivao zapadnu i dio istočne obale Mostara.[1] Sada je Radobolja veoma onečišćena zbog ispuštanja otpadnih (kanalizacijskih) voda.[2]

U prošlosti se koristila za brojne mlinice uz rijeku, stupe i kola za navodnjavanje i natapalo se vrtove. Služila je za vodoopskrbu zapadnog Mostara i djelimice istočnog. U osmansko doba bio je napravljen vodovod. Imao je 60 mjesta za otjecanje, prema tvrdnji austrijskog povjesničara Moritza Hörnesa. Povremeno se izlijevala za velikih kiša, pa je znala poplaviti, osobito Balinovac. Do 1960-ih bila je omiljeno odredište veslačima, ribolovcima i kupačima i voda je bila pitka. Nakon građevinskih radova kroz cijelo korito izgubila je svoje virove, proširenja nastala snagom Radobolje. Kolovoza 1964. prvi je put presušila, navodno, zbog jednog miniranja oko izvora.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Radobolja i njena okolica, nekad i sad
  2. Radobolja je danas nešto posve drugo. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. ožujka 2016. Pristupljeno 17. travnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Radobolja