Radovan (hrvatski prijestolonasljednik)

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "plemić".
(Primjeri uporabe predloška)

Radovan († o. 1083.), hrvatski kraljević i prijestolonasljednik, član pobočne grane dinastije Trpimirovića. Bio je jedino muško dijete hrvatskog kralja Dmitra Zvonimira († 1089.) i njegove supruge, kraljice Jelene, kraljevne iz mađarske vladarske dinastije Arpadovića. Imao je sestru Klaudiju.

Pretpostavlja se da je preko oca bio potomak Stjepana, sina Svetoslava Suronje, koji se oženio Hicelom, plemkinjom iz mletačkog roda Orseolo. S majčine strane, ujaci su mu bili ugarski kraljevi Gejza I. (1074. – 1077.) i Ladislav I. (1077. – 1095.), a djed mu je bio ugarski kralj Bela I. Budući da je umro još za očeva života, Zvonimira je nakon smrti nasljedio nećak kralja Petra Krešimira IV., herceg Stjepan, posljednji muški član dinastije Trpimirovića.

Jedina povijesna svjedočanstva o njemu nalaze se u tri isprave od kojih je jedna iz 1078. godine, a preostale iz 1083. Sve tri isprave sačuvane su u prijepisu na talijanski jezik, a Radovan se spominje kao sin kralja Zvonimira.[1]

Na Pagu i danas postoji predaja o Radovanu, sinu kralja Zvonimira koji je došao na taj otok kako bi se izliječio od plućne bolesti.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Jakov Stipišić i Miljen Šamšolović, Diplomatički zbornik kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije, Zagreb: JAZU, 1967, str. 165., 181–182.
  2. Dragić, Marko, Zbilja o hrvatskom kralju Dmitru Zvonimiru u poeziji Vladimira Nazora – hrcak.srce.hr

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]