Ralph Copeland

Izvor: Wikipedija
Ralph Copeland

Ralph Copeland (Moorside Farm, kod Woodplumptona, Lancashire, Engleska, 3. rujna 1837.27. listopada 1905.), engleski astronom i treći kraljevski astronom za Škotsku.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Moorside Farmu u Lancashireu u Engleskoj. Pohađao je školu Kirkham Grammar. Pet je godina proveo u Australiji gdje je razvio zanimanje za astronomiju. Vratio se 1858. radi ostvarenja karijere u građevinarstvu.

Željan udovoljiti svojem zanimanju za astronomiju, sagradio je malu zvjezdarnicu, prekinuo posao u građevinarstvu te otputovao u Njemačku studirati astronomiju na Sveučilište Georga Augusta u Göttingenu. Kad se vratio u Englesku kao patron lorda Rossea, Copeland je sa sobom donio njemačke astronomske metode. Poslije je postavio mnoge njemačke astronome kao pomoćnike, poput Oswalda Lochsea.

Počasti[uredi | uredi kôd]

U čast Copelandu planinski vrh Mount Copeland u gorju Monashee, sjeverozapadno od Revelstokea u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi nazvan je po njemu 1939., kao i Copelandov greben (čiji je vrh Mount Copeland) i obližnji potok (Copeland Creek).[1][2][3] Mount Copeland mjesto je rekordnog pada snijega u jednoj sezoni u Kanadi (1. srpnja 1971. – 30. lipnja 1972.).[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Ralph Copeland koji govori o astronomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.