Razdioba vilenjaka

Izvor: Wikipedija

U legendariju J. R. R. Tolkiena, Vilenjaci su razdjeljen narod. Probudili su se kod Cuiviénena na kontinentu Međuzemlju (vidi: Buđenje Vilenjaka), gdje su podjeljeni u tri plemena: Minyare (Prve), Tatyare (Druge) i Nelyare (Treće). Poslije nekog vremena Oromë ih je pozvao da dođu živjeti s Valarima u Amanu. Taj poziv i Veliko putovanje koje je uslijedilo podijelilo je vilenjake u dvije glavne grupe (i mnogo manjih) koje nikad nisu ponovno potpuno ujedinjene.

Naziv Quendi se odnosi na sve vilenjake.

Avari[uredi | uredi kôd]

Avari su Oni koji Odbili Poziv Oromëa, ili jednostavno Nevoljki. Polovica Avara došla je iz najvećeg plemena, Nelyara, ali većina Nelyara je pošla na put.[1] Polovica Tatyara je također ostala.

Poslije Odvajanja Avari su postali podjeljeni još više nego Eldari, iako je malo o njihovoj povijesti znano Vilenjacima i Ljudima Zapadnog Međuzemlja. Na kraju postojalo je šest rodova, i dalje se nazivajući 'Quendi',[2] smatrajući one koji su otišli dezerterima. Neka od tih plemena su kasnije također otputovala zapadno, miješajući se s Nandorima, a neki su dosegli i Beleriand, iako su obično ostajali u neprijateljskim odnosima sa Sindarima.

Eldari[uredi | uredi kôd]

Eldari su oni koji su prihvatili poziv. Njihovo ime, doslovno znači Narod Zvijezda, nadjenuo im je Oromë na njihovom vlastitom jeziku.

  • Svi Minyari su postali Vanyari (Divni Vilenjaci - odnoseći se na njihovu zlatno-plavu kosu).
  • Polovica Tatyara postali su Noldori (Duboki Vilenjaci - odnoseći se na njihovo znanje).
  • Više od pola Nelyara postali su Teleri (Oni koji dolaze zadnji) ili kako su se sami nazivali, Lindari (Pjevači).
    • Oni Teleri koji su odbili preći Magleno gorje i ostali u dolini Anduina nazvani su Nandori ([Vilenjaci] koji su pošli natrag).
      • Oni Nandori koji su kasnije ušli u Beleriand nazvani su Laiquendi (Zeleni Vilenjaci ili Zeleni Narod).
      • Drugi Nandori koji su ostali oko Anduina postali su poznati kao Tawarwaithi, živeći u šumama Divlje zemlje, također zvani Silvanski ili Šumski Vilenjaci. Tamo su im se pridružili oni Avari koji su naposljetku pošli na zapad.
    • Oni Teleri koji su došli u Beleriand do Velikog mora, ali su odlučili da ne prijeđu u Aman kasnije su nazivani Sindari (Sivi vilenjaci).
      • Mnogi Teleri (Sindari) su odabrali ostati kako bi tražili svog vladara Thingola, koji je nestao pred kraj putovanja. Oni su kasnije naselili Doriath i nazvani su Iathrim (Ljudi pojasa), odnoseći se na čarobni 'Melianin pojas' koji je okruživao to kraljevstvo.
      • Oni Teleri (Sindari) koji su došli do obala Velikog mora, ali su odlučili tamo i ostati ili su došli prekasno da bi bili preneseni nazvani su Falathrimi (Narod Obale).
      • Oni od Telera (Sindara) koji su odabrali ostati iza drugih i koji su naselili zemlje na sjevero-zapadu Belerianda nazvani su Mithrimi (Sivi Narod), dajući svoje ime tom području i tamošnjem velikom jezeru. Mnogi od njih su se kasnije pridružili Noldorima koji su se vratili u Međuzemlje, posebno onima iz Gondolina.
    • Oni od Telera koji su došli u Aman nazvani su Amanyar Teleri ili Falmari (Narod Valova).

Vanyari, Noldori, i oni Teleri koji su došli u Valinor nazivaju se Calaquendi (Vilenjaci Svjetla) jer su vidjeli Dva drveta. U jeziku Noldora u Amanu svi drugi vilenjaci su nazivani Moriquendi (Vilenjaci Tame) zbog činjenice da oni nisu vidjeli (niti željeli) Svjetlo Valinora, ali kasnije Sindari nisu ubrojeni ni u jednu od tih grupa.

Većina Noldora vratila se s Fëanorom u Međuzemlje prije podizanja Sunca. Oni su postali poznati kao Izbjegli. U Beleriand su se podijelili po mjestu boravka, poimence: Hithlum, Gondolin, Dorthonion, Nargothrond i Utvrda Maedhrosova.

Poslije Rata Bijesa veliki dio preživjelih Noldora i Sindara (većinom pomiješanih u jedinstven narod) vratio se na zapad da bi boravio na Tol Eressëai. Mnogi su ostali tijekom Drugog i Trećeg doba, seleći se u kraljevstva Lórinanda i Eryn Galena, kraljevstva Šumskih Vilenjaka, ili osnivajući kraljevstva Lindon, Eregion i Imladris.

Notes[uredi | uredi kôd]

  1. Rat Dragulja: Quendi i Eldar, str. 381, "Razmjeri, od 144, onih koji su kada je Marš započeo postali Avari ili Eldar bio je otprilike ovakav: Minyari 14: Avari 0, Eldari 14; Tatyari 56: Avari 28, Eldar 28; Nelyar 74: Avari 28, Eldar 46: Amanyar Teleri 20, Sindari i Nandori 26." (Nandor 8 - str. 412) Može se vidjeti da su Avari postali od razmjera od 28 Tatyara i 28 Nelyara.
  2. To ime se razvilo u različite oblike u jezicima svakog roda: Kindi, Cuind, Hwenti, Windan, Kinn-lai i Penni. (Quendi i Eldari, str. 410)