Razgovor:Adventisti sedmog dana

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Adventisti sedmog dana.
Rad na člancima
Pismohrane:

Zapažanje: autor odlomka o "Hellen" White zamjera adventistima "optuživanje" rimokatolika zbog "nebiblijskih učenja". Naišao sam na još nekolilko mjesta u Wikipediji gdje se spominje "optuživanje" "ovih" od strane "onih". Autori takvih tvrdnji očigledno ne razumiju što je legitimna kritika među kršćanskim (i nekršćanskim) crkvama (uključujući najvjerojatnije i poštovanog ipernara).--Ervinfarago 10:33, 9. ožujka 2007.

Nije riječ o „legitimnoj kritici“, već o tome da se Adventisti sedmog dana postavljaju kao jedini ispravni tumači Biblije, a sve druge predstavljaju kao lašce. S druge strane napadaju sve ostale jer postupaju isto. Samo ta činjenica je ovdje iznijeta.--Donatus 12:20, 9. ožujak 2007. (CET)
Ne znam otkud ti takav dojam jer kao adventist znam da je takva tvrdnja jednostavno neistinita. Ni jedan adventistički teolog ne smatra Adventističku crkvu jedinim ispravnim tumačem Biblije nego se, naprotiv, u adventističkoj teologiji neprestano naglašava doprinos svake pojedine Crkve cjelokupnoj kršćanskoj teologiji koja je ipak bitno različita od spomenutog sektaškog duha. Legitimna kritika, kao što i sam prepoznaješ, nije isto što i navodni ekskluzivitet na istinu (što je, BTW, jedna od osnovnih karakteristika kultova) nego predstavlja sredstvo provjere i utvrđivanja istine.
Vjersku praksu i uvjetno rečeno "pučku teologiju" teološki samoobrazovanih iskrenih, ali ipak polupismenih bakica ne možeš poistovjećivati s "legitimnom kritikom", a ako baš hoćeš, ni sa službenim stavovima Adventističke crkve u vezi shvaćanja istine (poglavito biblijske) koji IMHO se najbolje ogledaju u priznanju ostalih kršćanskih crkvi doprinosu adventističkih teologa cjelokupnoj kršćanskoj teologiji. --Ervinfarago 15:39, 29. ožujka 2007.

Ispravak: ime spomenute proročice glasi Ellen Gould White, rođ. Harmon (a ne "Hellen", što govori o neutemeljenosti tvrdnji pisca odlomka "iz katoličke perspektive")--Ervinfarago 9:58, 9. ožujka 2007.

Ime gospođe White na različitm se mjestima različito navodi. Istina, najčešće je Ellen.--Donatus 12:20, 9. ožujak 2007. (CET)

Donatusu: autor odlomka o humanitarnim aktivnostima je nespretno izabrao način predstavljanja istih, ali ne smatram samohvalom ili glorificiranjem spominjanje jednog (od bezbroj) primjera.--Ervinfarago 9:55, 9. ožujka 2007.

Navođenje primjera i sudjelovanja u emisijama nije dio enciklopedijskog načina pisanja članaka, kao što sam to već bio naveo u donjoj ospaski prije nekoliko mjeseci.--Donatus 12:20, 9. ožujak 2007. (CET)
Potpuno sam usuglašen. Htio sam reći da taj dio koji je potrebno ispraviti prepuštam autoru izvornog teksta jer nisam potpuno siguran što je htio reći. --Ervinfarago 15:45, 29. ožujka 2007.

Opaske o sudjelovanju pojedinih čalnova Crkve adventista sedmog dana u ovoj ili onoj TV emisiji ne spada na enciklopedijski članak. Općenito, u članku nedostaje neutralan pogled. Sve samo glorificiranje.--Donatus 13:29, 9. studenog 2006. (CET)

Adventisti smatraju da su sve njihove doktrine isključivo Biblijske. Ako su neke od doktrina utemeljene na vizijama ellen white, odnosno ne na Bibliji, molim da se to kaže. Zanima me koje točno doktrine su sporne. Smatramo da nas katolička crkva koja ima mnoštvo ne Biblijskih doktrina uporno napada--- ipernar

Zanima me također gdje je i kada Miller rekao da oni koji ne vjeruju u njegov nauk neće biti spašeni. Smatramo da je to još jedna od besmislica katoličke crkve. Najbitnije od svega. Miller nema nikakve veze sa adventistima, adventisti su nastali tek par godina nakon njegove smrti i vjeruju u 2. kristov dolazak, kao i većina kršćana. Miller nikada nije svetkovao subotu, za razliku od adventista sedmog dana. Miler nije imao nikakve veze sa adventistima, neznam zasto uopce o tome pises na stranici o adventistima, napisi clanak o wiliamu milleru...--ipernar

Također članak kojim se oni napadaju piše jedan katolički teolog, stoga smatramo da on nije neutralan. Da adventist napiše na stranici katoličke crkve o njegovom vidjenju te iste, mislim da bi isto dobio npov komentar. Ellen white nikada nije zabranjivala jedenje mesa, niti je tvrdila da joj je bog dao naredbu da se ne smije jesti meso. --ipernar


Promijenio sam dio gdje stoji da adventisti promoviraju "kreacionističku znanost". Kreacionizam nije znanost i s tim nema veze. Endimion17 (razgovor) 15:32, 23. kolovoz 2008. (CEST)

Htio bih zamoliti da se ovaj odjeljak "Iz katoličke perspektive" ukloni jer, osim što je pristran i krivo tumači povijest adventističkog pokreta i crkve, nije jasno na koji način to odražava stav katolika, kada je to napisao pojedinac u tonu uvrijeđenosti. Ovo znatno ugrožava odnos adventista s katolicima, jer bi katolički čitatelji Wikipedije mogli preskočiti sve ostale informacije, i usredotočiti se na ono što je "iz katoličke perspektive", te donijeti krive zaključke. Dakle, na taj način se zakidaju i katolici (jer im se onemogućava nesmetan pristup objektivnoj informaciji), a i adventisti (koji bespotrebno stječu predrasude, kojih je u pretežno katoličkoj državi ionako previše). Uz to još članak stoji na popisu onih s osporenom nepristranošću (dok je to ustvari samo jedan odjeljak). Unaprijed hvala na razumijevanju i dobroj volji! - 21:58, 12. prosinca 2011.

Naveli ste da adventisti sedmog dana ocekuju skori Hristov dolazak na zemlju kada ce suditi i zivima i mrtvima po njihovim zaslugama i da se po tome razlikuju od drugih hriscana koji, takodje, veruju u drugi Hristov dolazak. Mozete li to detaljnije da objasnite? U cemu se tacno sastoje razlike u verovanjima adventista semog dana i ostalih hriscana, kako u pogledu drugog Hristovog dolaska, tako i u pogledu ostalih verovanja. Da li je tacno da ova verska zajednica negira besmrtnost duse? Hvala na odgovorima.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 79.175.93.122 (razgovordoprinosi)