Razgovor:Ban

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Ban.
Rad na člancima
Pismohrane:

Koliko je meni poznato ban je isključivo hrvatski vladarski naslov. Ali na bs. Wiki stoji:

Ban je naziv titule koja je korištena u nekoliko država u središnjoj i jugoistočnoj Evrope između 7. i 20. stoljeća.

Što sad? Da li oni time impliciraju da npr. Kulin ban nije bio Hrvat? Treba li im to spomenuti, te se onda, vjerojatno uvući u beskonačnu raspravu o, najvjerojatnije, porijeklu muslimana?— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Green green grass of home (razgovordoprinosi)

Ne, banovi su postojali u nizu zemalja, ali je to, čini se, izvorno hrvatski naslov. Prvi put se spominje na području Hrvatske (ne baš u 7. stoljeću, nego malo kasnije). Osim u Bosni, banovi su bili i drugdje. Pa i Banat se zove Banat po banu i to ne po hrvatskom banu. U svakom slučaju, rasprave o člancima na bs wikipediji treba voditi na bs wikipediji, a ne ovdje.--Donatus 08:28, 30. kolovoz 2007. (CEST)

Dobro, znači bio sam u krivu što se tiče toga da je to isključivo hrvatski naslov. Ali bi to onda, u cilju objektivnosti, trebalo i u članku promijeniti.

--Green green grass of home 09:49, 30. kolovoz 2007. (CEST)

Oprostite, ali Banat se NE ZOVE po banu; bez obzira na njegovo ime, nikad nije imao bana.--93.141.73.153 12:13, 24. ožujak 2009. (CET)

Kulin ban nije bio musliman jer tada islam kao religija nije postojao na prostorima Bosanske drzave. (da napomenem Ban Kulin vladao je od 1189. do 1204. godine). Po Katolickoj crkvi, bio je heretik jer je vjerovao u Crkvu bosansku koje se, zbog pritiska pape odrekao 1203. na Bilinom polju pred papinim izaslanicima; s toga, nije ni bio niti je mogao biti katolik. Islam je na prostor Bosne donesen tek 16. maja 1463. godine, odnosno, dolaskom Osmanlija na prostore Balkana. Ban Kulin je bio nasljednik bana Borića, vladar Srednjovjekovne Bosanske drzave.Ban Kulin je 29. augusta 1189. godine napisao Povelju knezu Krvašu, kojom odobrava Dubrovačkom narodu da slobodno trguje Bosnom bez straha da ce biti napadnuti. Ban Kulin je bio najutjecajniji vladaj Srednjovjekovne Bosanske države, nakon kralja Tvrtka I Kotromanica za čije vladavine je Bosna obuhvatala prostore od Save do Jadranskog mora uključujući i dalmatinske otoke; i od Velebita do Boke Kotorske; od Une i Drine pa sve do srednjeg toka Lima.

  • Ban je bio vladar srednjovjekovnih država. Etimološki, ban znači bogat i imućan.

Razdvajanje članka u više članaka[uredi kôd]

Mišljenja sam da je tematika ovog članka suviše složena, budući da su tijekom povijesti, osim u Hrvatskoj, postojali i banovi u Bosni, kao i vojni zapovjednici s istovjetnom titulom u Mačvi, te da bi stoga ovaj članak mogao biti općeniti članak o tituli/titulama bana, a potom da se napišu dodatni članci - hrvatski ban, slavonski ban, bosanski ban i mačvanski ban. Molim da se prijedlog stavi na razmatranje. Walter9 (razgovor) 14:30, 8. ožujka 2016. (CET)[odgovori]