Razgovor:Bhaktivedanta Swami Prabhupada

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Bhaktivedanta Swami Prabhupada.
Rad na člancima
Pismohrane:

Tekst o A. C. Bhaktivedanti Swamiju Prabhupadi je prenešen sa stranica Bhagavad-gite na hrvatskom jeziku uz dopuštenje autora te stranice. Hkmantra 09:33, 13. veljača 2007. (CET)

Poslao sam upit na e-mail koji se nalazi na toj stranici, pa ću nakon eventualnog pozitivnog odgovora ukloniti oznaku prepisanom sadržaju.--Donatus 10:22, 13. veljača 2007. (CET)

Dozvola[uredi kôd]

Na moj upit:

Poštovani,

netko je nedavo na Wikipediju postavio članak s testovima s vaše stranice [1], te tvrdi da su tekstovi prenijeti uz vašu dozvolu. Molio bih vas potvrdu da su ti tekstovi doista predani na slobodno korištenje prama GNU-FDL licenci za slobodnu dokumentaciju, što znači da mogu biti korišteni i izvan Wikipedije, pa čak i u komercijalne svrhe. Ukoliko postoji dozvola za preuzimanje sadržaja, molio bih vas da mi to javite na ovu adresu, služeći se donjim modelom.

Stigao je s kontakta označenog na dotičnoj stranici sljedeći odgovor:

potvrdjujem da mozete koristiti podatke preuzete s te stranice

pozdrav

Dakle, uklanjam oznaku koja traži dozvolu za objavljivanje.--Donatus 18:05, 13. veljača 2007. (CET)


Cijenjeni suradnici Wikipedije, bilo bi dobro pisati o svim pametnim i korisnim stvarima, pojavama, događajima, osobama, itd., i hvala vam što konačno napisali nešto o pokretu Hare Krišna i njihovom osnivaču. Iako se ne slažem u potpunosti sa njihovom filozofijom , cijenim trud svakog iskrenog sljedbenika bilo koje religije. Hvala

Slažem se s tobom[uredi kôd]

Međutim, iako kod nas, u Hrvatskoj i općenito na zapadu, ljudi razmišljaju o materijalnom uspjehu i usredotočili su se samo na pare i kako što više zaradit, Bog im ipak daje i nezaposlenost:). I to sve više. Ovo što će biti na ovim stranicama nema veze s guruima koji su tijekom 60-tih dolazili u holivud zbog lake zarade. O tome i Prabhupad piše (protiv toga). On je samo postavio određene standarde kojih se možeš i ne moraš pridržavat u životu. Koliko znam nema holivudske zvijezde koja je spremna na takva odricanja. Niti je bilo. Ne radi se niti o besposličarenju već o promjeni svjesnosti pomoću koje postaješ osoba koja neće lešinarski gazit po poslovnim partnerima, susjedima, obitelji, sudionicima u prometu itd. samo da bi ostvarila svoj cilj, a to je zgrtanje. Svejedno, ne bih htio nikog uvrijedit ili nedajBože napast kao kakav suludi fanatik isl. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali prije svega argumenti i činjenice, a ne generaliziranje. Hkmantra 22:48, 14. veljača 2007. (CET)


Još o tim indijskim besposličarima[uredi kôd]

Nakon Beatlesa 1968. godine, koji od silne obijesti više nisu znali što da rade, pa su otišli u Indiju kod tog nekog Maharishi Mahesh Yogia da im ispere (inače genijalne) mozgove i, naravno, uzme nešto para, nastala je na zapadu prava pomama za tim indijskim dangubama, iz čega se je naknadno izrodio i hipi pokret, "djeca cvijeća", itd., ali je to sve benigno, a puno je gore što je kao nus produkt te "kulture", kao i pod nevinim motom "make love, not war" (što, naravno uopće nije loša nit-vodilja, ali je - utopija) neviđeno eskalirala upotreba svih vrsta droga i svega zla što uz to ide (slučaj sina Vladimira Šeksa, čak i toliko godina poslije, dobra je opomena i prilika za katarzu).

Tvrdim:

Da Beatlesi nisu 1968. otišli u Indiju kod tog Maharishi Mahesh Yogia, nego, recimo npr. na Antarktik, posipati se ledom u svrhu duhovnog prosvjećenja, danas bi na Zapadu (pa i šire, jer je nastupila globalizacija) umjesto tih indijskih varalica, prosperirali - ledari. Toliko je, naime, liverpulska četvorka značila u kolektivnoj svijesti ondašnjih "slobodnih demokracija".

Da je kod tog Yogia 1968. otišao moj vodoinstalater Mate, po povratku, osim (pod)smijeha komšiluka ništa drugo nebi izazvao.

A ti gurui, koje ja nazivam indijskim besposličarima, ako baš žele pomoći čovječanstvu, naka se okane bogatog zapada, te neka pogledaju u svoja dvorišta, u slamove Calcutte, Bombaya itd., nek prodaju bar jedan svoj Rolls-Royce, koji Rolex, koju vilu, itd., pa nek time pomognu gladnim i bolesnim sunarodnjacima koji umiru na ulicama spomenutih gradova, a ne da muzu obijesne zapadnjake i vrbuju njihovu, nažalost, otuđenu mladež i prodaju im muda za bubrege ili rog za svijeću, kako već hoćete.

Citat iz članka: "Kada je 1965. godine došao brodom u New York, Srila Prabhupada je imao samo nekoliko rupija u džepu."

Živo bi me zanimalo koliko je imao koju godinu poslije?

Teško ti je...[uredi kôd]

...znam, ali što se može? Beatlesi su ipak otišli tamo gdje treba onda kad su išli. Tako je to trebalo biti. Razumijem što te muči. To je silna nepravda na svijetu. Imamo problema s našim novopečenim bogatašima, svirepim svjetskim menadžerima i vlasnicima i svim mogućim prirodnim katastrofama, i sad nam još samo trebaju nekakvi indijski prevaranti koji se, gle čuda, ipak probijaju i mažu lovu bogatom (i siromašnom) zapadu. Prabhupad o tome piše u svojim knjigama. Zato se i pojavio na zapadu kako bi ukazao na razne prevarante koji su uglavnom manipulirali ljudima. Naravno, to nije bio glavni razlog njegova dolaska. Što se tiče njegovog bogatstva - idemo logikom čovjeka koji je cijeli život živio u Indiji, postao posvećenik i propovjednik u vjerodostojnom učeničkom naslijeđu koje govori o materijalnim problemima i duhovnom napretku, sa 69 godina, bolestan i bez novaca za takav put, ipak odlazi u potpuni metež i zbrku američkih velegradova. Mogao je ostati u Vrindavanu, mjestu koje čovjeku pruža mir i utočište u svakom pogledu. Imao je dovoljno novaca da tamo proživi još tih 10-tak godina. Međutim, htio je ispuniti instrukciju koju je dobio od svog duhovnog učitelja Bhaktisiddhante Sarasvatia, a to je da proširi svjesnost Krišne na zapadu. Ne zbog zarade, iako je zarada došla. On od toga nije imao ništa jer je svega 10 godina trajalo njegovo putovanje zapadom i to je predstavljalo samo patnju za starca njegovih godina. Pogledaš li to s pozitivne strane vidjet ćeš da nije bio motiviran zaradom. Možda neki drugi, ali on sigurno ne. Običavao je reći da od hipia radi hepije. Znači da nije podržavao niti hipie pokret iako se to tebi možda učinilo. Nije lako izvući smisao iz te totalne konfuzije koja je vladala u Americi 60-tih. Hipii su znali da nešto treba mijenjati, ali nisu znali kako. I tada se pojavio Prabhupad. Tako je ispalo. Povijest je puna sličnih primjera. Zar ih možeš sve opravdati nekom protu(hipo)tezom? Naravno da ne. Tako je to bilo uređeno. Vidiš, izgleda da smo mi u ovim krajevima prilično zavidni na nečiji uspjeh i vrlo brzo nađemo razlog da ga kritiziramo i izvrijeđamo, ali u krajnjem aspektu, radi se o osobnoj frustraciji. Misli pozitivno, pa ćeš tako i živjeti i neće te doticati uspjesi kojekakvih prevaranata. Prabhupad je rekao "Hi thinking, simple living". To je ono što nama fali. Malo više skromnosti i razumijevanja za druge koji nisu (i ne mogu biti) isti. pozdravi od 83.131.67.45 23:11, 24. veljača 2007. (CET)