Razgovor:Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja.
Rad na člancima
Pismohrane:


Ime je propisano zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj. Razlog koji je naveo Lordluka99 u zadnjoj promjeni "mnogo lakše za zapamtiti, tako je i na en.wiki, ovako dugi naslov je nepotreban, kompliciran i odbija Hrvate od čitanja članka" je besmislen. --koora (razgovor) 10:07, 30. lipnja 2020. (CEST)[odgovori]

Ovo je uređivanje uklonjeno. Razmišljao sam o žutom kartonu, ali pretpostavljam da nije riječ o lošoj namjeri, nego nerazumijevanju.
1. Enwp nam nije uzor, od tamo treba preuzimati dobre stvari, a ignorirati one loše. Dakle, ako nešto piše na enwp, kod nas se može preuzeti ako to ima smisla.
  • Ima li smisla preuzimati imena hrvatskih praznika s enwp?
Nema, jer stranci mogu imena tuđih praznika prevesti dobro ili loše, u potpunosti ili skraćeno, to je stvar njihove kulture i njihova znanja. Ako loše prevedu - neznanja, ako dobro prevedu - znanja. Ako praznik nazovu identično svome sa sličnim povodom i stave u zagradu ime države gdje se praznik slavi, to je kolonijalni pristup. Poštivanje tuđe kulture je prevesti ime cjelovito.
2. Imena članaka trebaju biti jasna, ako je ikako moguće trebaju biti jednoznačna. Dan pobjede (Hrvatska), što je to? To bi mogao biti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, ali čemu morati čitati zaglavlje članka, zašto već samo ime članka ne bi bilo jednoznačno?

Postoji naravno i drugi aspekt. Jezik teži ekonomičnosti. Čemu dugi nazivi, kad je Dan pobjede sasvim jasan? Razlozi su političko-povijesne prirode, i uređuju se u Saboru, ne ovdje. Mi ovdje možemo napisati da je možda "domovinska zahvalnost" višak, ali "Dan hrvatskih branitelja" danas sigurno nije višak.
Nije na suradnicima enciklopedije (Wikipedije) definirati svijet, nego opisivati ga najtočnije, najpreciznije što možemo. SpeedyGonsales 11:31, 5. kolovoza 2020. (CEST)[odgovori]
Zar ne bi trebalo biti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja što je sada preusmjeravanje. Tako već stoji u zaglavlju članka, a i na stranicama Sabora je tako.--Man_Usk recider 22:57, 5. kolovoza 2020. (CEST)[odgovori]
Da [1]. --Ex13 (razgovor) 05:04, 7. kolovoza 2020. (CEST)[odgovori]

Dodatci[uredi kôd]

Poštovani svi,

Je li bi možda trebalo napraviti dodatke o proslavama Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, kao Dodatak:1. obiljetnica Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja , Dodatak:25. obiljetnica Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja jer nije svaka obiljetnica ista. Treba popisati tko je sve tad bio na proslavi, kada i koje govore je održao, koji su se, nažalost, incidenti događali, koje su se pjesme pjevale na koncertu, koji je bio program slavlja i k tome sl. jer nije svaka proslava obiljetnice ista. A ova 25. bila je jedna od najznačajnijih u modernoj hrvatskoj povijesti posebno zbog toga što se prvi put pojavio srpski predstavnik i što je govor održao general Gotovina te razna odlikovanja.

S poštovanjem, − Uspjeh je ključ života (razgovor) 16:15, 6. kolovoza 2020. (CEST)[odgovori]

Ne vidim potrebu za dodacima, može se dodati u članak posebni odlomak/odlomci (poglavlje). --Ex13 (razgovor) 05:04, 7. kolovoza 2020. (CEST)[odgovori]