Razgovor:Domoljublje

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Domoljublje.
Rad na člancima
Pismohrane:


Odabir slike[uredi kôd]

Datoteka koju je u članak uvrstio Silverije prikladna je jer domoljublje povezuje s humanitarnim razlozima u svezi s globalnom katastrofom kao što je to bio Prvi svjetski rat. Domoljublje se iskorištavalo za razne svrhe, i to službeno priznato od 1961. godine Uncle Sam. Prikladnije bi bilo staviti sliku omota kazete Stop the War in Croatia ili staviti zvučnu datoteku Moja domovina, bez slike ili sa slikom omota ploče na kojoj je dolazila ta mirotvorna i domoljubna pjesma. Športske priredbe nisu baš najsretnija odluka za oslikati ovaj članak. Šport kao "rat drugim sredstvima". Športska industrija kao potpora turističkoj industriji. Turizam kao prije svega nenaplativa upotreba naših resursa, vode, cesta, turizam kao trošak za opću državu, puno nevidljivih troškova koji će biti naplaćeni svima. Prihod od turizma iz kojega se ne pokriva to održavanje nego pada na teret lokalnih zajednica (voda), ali i središnje države (održavanje i izgradnja cesta).

Nije sporno da nisu svi navijači isti, da se ne može cjelokupnom navijaštvu predbacivati nerede vezane uz podršku koju pružaju špotašima. Navijači su prije svega vezani uz navijanje i pojedine individualne i skupne športove. Navijači nisu opća mjera domoljublja, nisu zajednički nazivnik. Naravno, kad dođe stani-pani, kad treba braniti svoj dom, tada će navijači opet biti prvi u redovima obrane, ali će opet biti iskorišteno domoljublje braniteljica i branitelja, borkinja i boraca, za nametanje nekog sustava raspodjele moći u kom njih nema, a ni suverenosti za koju su se borili. Znači, iskorištavanje domoljublja radi svojih interesa, zvuči li to poznato? Meni da, a vjerujem i mnogima. Ne će nam kapitalističko bogaćenje biti mjerilo domoljublja, niti u slučaju športske industrije, proizvođača športske opreme.

Puno je primjerenija Silverijeva datoteka jer podsjeća i na to da su obični vojaci iskorišteni kao topovsko meso u Galiciji i drugdje, pa bivali zarobljeni i vraćali se (neki) tek 1921., 1922. iz zarobljeništva. Domoljublje i želja za mirom, za povratkom sa nekih dalekih granica, to ima nekog smisla. Možda uvrstiti neku personifikaciju domoljublja, kao što je to Marianne, jer je ovo članak koji domoljublje obrađuje općenito. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 15,02; 14. XI. 2016. (SEV)