Razgovor:Draž

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Draž.
Rad na člancima
Pismohrane:


Kenđija[uredi kôd]

Ivica Getto: Treba hitno osnovati Mjesni odbor Kenđija u općini draž - Katastarski, hrvatskog je teritorija u Srbiji znatno više nego srbijanskog u Hrvatskoj, Glas Slavonije, 16. listopada, 2013.

"Općina Draž trebala bi pokrenuti postupak za formiranje MO-a Kenđija. Time bi ovo područje, koje katastarski pripada Hrvatskoj, a zahvaljujući inicijativama UN miritelja smješteno u Srbiji, prestalo je biti samo obična ulica, a Hrvatska bi strana bila u boljoj poziciji za buduće pregovore oko državnih granica. Zaključak je to sjednice osječko-baranjskog dijela Zajednice povratnika Hrvatske, održane preksinoć u Dražu.
U ZPH-u ostaju pri tvrdnji kako je diplomatski presedan, čiji je korijen u srbijanskom Konzulatu u Vukovaru, smišljena politika posrbljavanja Hrvata, upravo zbog budućih pregovora oko granice. Podsjetimo, iz Glavnog konzulata Republike Srbije (u Vukovaru) nedavno su pojedinim hrvatskim državljanima s adresom u Kenđiji, uputili poziv da se jave u Konzulat kako bi preuzeli srbijanske dokumente za srpsko državljanstvo. Ti ljudi, nastavljaju u ZPH-u, to uopće nisu zatražili, što se posebice odnosi na one koji su preminuli prije nekoliko godina, a pozvani su na preuzimanje dokumenata.
Nije teško zaključiti o čemu je riječ. Kada dođe vrijeme za nove pregovore, srpska će se strana zapitati zašto tražite teritoj kada na njemu uopće nema Hrvata - tvrdi Pek, negodujući što je sve prošlo bez reakcije hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova te napominjući kako nije riječ o beznačajnom području. Naime, katastarski, hrvatskog teritorija na lijevoj dunavskoj obali (u Srbiji) znatno je više nego srbijanskog s desne obale rijeke. Osim što Kenđija obuhvaća približno 600 hektara obradivih površina i 900 hektara šuma, Hrvatskoj katastarski pripada još 9.000 hektara. Dijelovi su to k.o. Karapandža, k.o. Zmajevac (Kalandoš i Šmaguć, koji se prostiru do potkućnica Bačkog Monoštora, potom Adica, Kazuk i Zmajevačka kučka), te dijelovi k.o. Kopačevo (Poluostrvo, koje se nalazi u izravnom dodiru s gradom Apatinom, te Varošviz, Zverinjak i Srebrnica). Za usporedbu, površina katastarske općine Osijek iznosi 6.576 hektara."
Hrvatska smatra Kenđiju svojim teritorijem, ne nekim "spornim".
Zakon o izbornim jedinicama, općina Draž, II. izborna jedinica. Na popisu je i Kenđija. Kubura (razgovor) 04:31, 12. svibnja 2014. (CEST)[odgovori]

D. Pejić Zajednica povratnika: U Kenđiji posrbljavaju Hrvate, Glas Slavonije, 27. rujna 2013.
"Zbog izvanredne situacije, odnosno nasilnog nametanja srpskog državljanstva, posrbljavanja preostalih hrvatskih državljana na prekodunavskom hrvatskom teritoriju u Kenđiji, naselju baranjske općine Draž, koje graniče s teritorijem Srbije pozivamo hrvatsku vlast da u punom smislu poduzme mjere i spriječi srbijanske vlasti da vrše pritisak na naše građane".
Dvije godine upozoravamo na taj hrvatski teritorij u kojem se očito nasilno želi provesti prisilno posrbljavanje stanovnika. Iz Glavnog konzulata Republike Srbije uputili su pojedinim hrvatskim državljanima poziv da se jave u konzulat u Vukovaru kako bi preuzeli srbijanske dokumente za srpsko državljanstvo, a ti ljudi to uopće nisu zatražili - kaže Kompanović. On drži da se radi o nasilnom posrbljavanju hrvatskih državljana u mjestu u kojem žive Hrvati i Mađari na koje se vrši neviđeni pritisak.
Kompanović procjenjuje da se radi o koordinarim aktivnostima vezanim uz slučaj ćirilice u Vukovaru te se ponovno pokušava na prostoru uz granicu stvoriti tampon zonu kakva se radila i 1991. godine i tako stvorili neki čudni odnosi za koje, kaže Kompanović, boji se i pomisliti do čega bi mogli dovesti.
je upozorio na dodatni problem prema kojem, ako se treba pridržavati pravila o gradnji, bi se na dunavsku obalu mogli uputiti bageri iz Hrvatske da poruše sve vikendice koje su Srbi tamo bespravno sagradili. Nitko nema hrvatske papire i dozvole i nitko nije tražio dozvolu za građenje, a vikendica je toliko da ih ima kao kuća u nekom manjem baranjskom mjestu, dodao je." Kubura (razgovor) 04:41, 12. svibnja 2014. (CEST)[odgovori]