Razgovor:Dragutin Dimitrijević Apis

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Dragutin Dimitrijević Apis.
Rad na člancima
Pismohrane:

Bilo bi zaista dobro da nam neko objasni ko je Mekenzi, jer je prezime zbilja impozantno? Odakle se navodi citat? Čini mi se iz jedne knjige štampane u D. i G. Milanovcu 1989. ili tako nekako, gdje je g-din Apis predstavljen kao arhanđel Gavrilo.

Mislim da su lončići pobrkani na način da g-din Apis ni luk jeo ni luk mirisao, pa tako imamo podatak, odnosno nemamo ga, pored ostalih, da je g-din Apis učestvovao u organiziranju ubistva u Sarajevu 1914. gdje je ubijen jedan do-šef carevine i njegova trudna žena. Tako je izbio svjetski rat, što je važnije nego činjenica da je on imao silan uticaj, jer je to 1914. morao imati makar kao šef vojno-obavještajnog odsjeka Generalštaba Srbije.

Da je on (Apis -egipat. bik) bio jak pa je preživio ranjavanje dok su po tmuši u dvoru maja 1903. tražili da zakolju svoga kralja i kraljicu -to nije za enciklopedijski rukopis.

U tekstu stoji: "...bio je generalštabni pukovnik vojske Kraljevine Srbije koji je smislio i organizirao časnički puč, no ubojstvo kraljevskog para Obrenović nije bila njegova ideja". Fino. A što je radio u onoj tmuši, po hodnicima Dvora maja 1903. u po noći, kad ga je gen. Beli-Marković ili već ko upucao? Doša je Dragi Mašin dat polubac za laku noć? Njegovi su drugari Dragu masakrirali s 127 (podaci Sime Lozančića) proboda sabljama (od kojih i oni kroz vaginu) prije nego će njen i leš joj supruga-kralja oburdati s balkona na pločnik.

Autor bi mogao provjeriti neke cifre, jer se mnogo "klizaju"; piše osuđen je g-din Apis u 08.mjesecu 1916. a ubijen neđe 06.1917.g. ...aha, fino...ali, ne ide to tako na srpskom prijekom vojnom sudu, no se brže-bolje odma vodi iza zgrade na upucavanje...predlažem da se provjeri --Markus cg (razgovor) 23:47, 16. srpanj 2008. (CEST)

Ovo je rad iz Edgarove "sr-wiki" faze. Kao i mnogi drugi mladi (osnovna škola) suradnici ovdje, Edgar je pao u iskušenje da, umjesto sastavljanja članaka, preuzme gotov članak, i to sa jezika koji misli da poznaje. Nažalost, čest odabir takvih mladih suradnika je ko prstom u go**o. Sa sr wiki se preuzimaju članci koji veličaju srpske "junake", a sa bs-wiki se preuzimaju npr. teme iz srednjovjekovne Bosne, o Krstjanima i slično. Uz to redovito ide i loš prijevod i imena po Vuku. Ako netko zna nešto više o tim temama, svi mi bi bili vrlo sretni da NPOV-izira članak. --Pancho W. Villa (razgovor) 07:01, 17. srpanj 2008. (CEST)

"Teroristi"[uredi kôd]

Wikicitati »Apis je u noći 29. svibnja poveo svoj teroristički odred iz Časničkog Doma u dvor, gdje «

Kakvi teoristi? Oni si bili urotnici, većinom pripadnici vojske, a organizirali su ih politički protivnici Obrenovića uz podršku Rusije i Austro-Ugarske. Istina je da su se neki od urotnika ponašali kao najgore zvijeri koje je priroda ikada stvorila, ali nikako nisu bili teroristi. --93.87.182.193 14:12, 28. kolovoza 2010. (CEST)[odgovori]