Razgovor:Drugi svjetski rat

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Drugi svjetski rat.
Rad na člancima
Pismohrane:

Evo dodao sam malo uzrok i povod u drugi svjetski rat i bitku kod moskve / jebedo

79 kilobajta!!![uredi kôd]

PAŽNJA: Ova stranica je dugačka 79 kilobajta; neki preglednici bi mogli imati problema pri uređivanju stranica koje se približavaju ili su duže od 32 kb. Molimo razmislite o rastavljanju stranice na manje odjeljke. --Tycho Brahe 18:29, 20. prosinac 2006. (CET)

A kako bi ovo ti skratio. Sve wikipedije imaju oduži članak. --Edgar Allan Poe

Treba izdvojiti pojedine dijelove u nove članke, a ovdje napraviti sažetak s upućivanjem na taj „glavni članak“. Jednostavno.--Donatus 21:51, 20. prosinac 2006. (CET)

Prijedlozi za izdvajanje članaka[uredi kôd]

Budući da je ovaj članak predugačak, predlažem da se kao zasebni članci za početak izdvoje sljedeći dijelovi:

Neki od tih članaka, kao što nam govore plave poveznice, već postoje, pa bi ove tekstove trebalo uklopiti u njih. Svako od ovih poglavlja u ovom bi članku trebalo zamijeniti s po 2-3 rečenice sažetog teksta i staviti poveznicu na glavni članak. Osim toga, većinu slika treba smanjiti, osobito portrete. Očekujem da ovaj posao što prije napravi suradnik Edgar Allan Poe koji je i napravio ovako besmisleno ogroman članak.--Donatus 07:37, 21. prosinac 2006. (CET)

Donatus, sve ću srediti osim posljedica. Ja to ne znam kako skratiti jer je sve bitno, i ne pretjerano dugo. --Edgar Allan Poe 23:32, 29. prosinac 2006. (CET)

Sa 79 smanjio si na 73 kilobajta. Nisi baš napravio neki posao. Moram malo pročitati ovako novi članak, pa ću vjerojatno opeto postaviti neke predloške.--Donatus 23:30, 30. prosinac 2006. (CET)

Dakle, možda ne postoji na drugim vikipedijama članak Sudetska kriza, ali postoji Minhenski sporazum, pa većina ovog teksta iz podnaslova Sudetksa kriza treba ići na taj članak (vidi npr. en:Munich Agreement).

Osim toga, kad već postoje članci Sile osovine i Saveznici u Drugom svjetskom ratu, nisu potrebni tako dugački tekstovi ovdje. Treba to još skratiti. Isto tako, posljedice rata trebaju biti izdvojene u zaseban članak, a ovdje ih treba skratiti na par rečenica (ako je Edgar to ne može, učinit će jednom netko drugi, ali članak dotad neće moći biti među izabranim člancima). Također, i slike koje se već nalaze ili bi se mogle nalaziti u izdvojenim člancima, ovdje bi se mogle reducirati. Wikipedija nije slikovnica.--Donatus 10:17, 31. prosinac 2006. (CET)

Slažem se, wikipedija nije slikovnica, pa bih za početak predložila da se sve slike smanje na 200px, osobito portreta osoba vezanih uz Drugi svjetski rat. Ovako izgledaju kao posteri u članku :-) Duh Svemira 10:25, 31. prosinac 2006. (CET)

Vratio sam predložak za izdvajanje u poglavlje koje govori o Sudetskoj krizi, budući da je ovdašnji tekst smanjen za samo dvije rečenice (vidi ovdje), a cijeli članak i dalje ima 73 kilobajta.--Donatus 11:23, 31. prosinac 2006. (CET)

Ponovno sam vratio predloške za izdvajanje. Dijelovi o sudetskoj krizi i o posljedicama rata mogu se još više skratiti, budući da o njima postoje glavni članci. Članak sada ima 70 kilobajta. Na norveškoj Wikipediji, na primjer, članak je bio izabrani članak, a ima samo 57 kilobajta. Slike treba smanjiti i neke od njih izbaciti. Previše ih je. Tekst o Silama osovine i o Saveznicima treba biti dodatno skraćen, budući da postoje o tome glavni članci. S druge strane, o Drugom svjetskom ratu u našim krajevima nema gotovo ništa.--Donatus 12:37, 31. prosinac 2006. (CET)

Posljedice i Sudete neću skratiti, ali ču smanjiti slike i maknuti neke nepotrebne i ružne. Dovoljno sam skratio i to je ukratko o poljedicama u sudetima. --Edgar Allan Poe 12:47, 31. prosinac 2006. (CET)

To nije ukratko. Može i kraće, jer postoje glavni članci o tim pitanjima.--Donatus 12:50, 31. prosinac 2006. (CET)

Nejasnoće u članku[uredi kôd]

Što znači rečenica: »Hitlera su predstavljali sam on, njegova stranka i njegova knjiga Mein Kampf i velika većina Njemačkog naroda«?--Donatus 16:51, 31. prosinac 2006. (CET)

Nejasna je rečenica: »Za vrijeme invazije pomoć Kini slale su SAD i Velika Britanija što je na kraju prislililo Japan na odustajanje od osvajanje Kine ili pronalaska novih resursa.« Znači li to da je Japan morao odustati od pronalaska novih resursa ili da je bio prisiljen na pronalazak novih resursa?--Donatus 16:55, 31. prosinac 2006. (CET)

Gramatika i pravopis[uredi kôd]

Gramatika i pravopis ovog članka često nisu ispravni, kao što je to slučaj u rečenici: »Japanske invazije počele su 1931., kada su ušli u Mandžuriju, a nastavila se 1937. njihovim ulaskom u Kinu kako bi proširli svoj kolonijalni utjecaj na šire područje i kako bi povečali broj prirodnih resursa.« Trebam li staviti predložak za popravak pravopisa?--Donatus 16:53, 31. prosinac 2006. (CET)

Ipak sam stavio predložak »Pravopis«. Previše je u članku pravopisnih i gramatičkih grešaka (nerazlikovanje »č« i »ć«, krivi način uporabe prijedloga »s«, pogrešno odvojeno pisanje složenica itd).--Donatus 16:59, 31. prosinac 2006. (CET)

Hirohito i Tojo[uredi kôd]

Zašto piše da je Hirohito bio japanski zapovijednik,kad je to ustvar bio Hideki Tojo.To bi trebalo popraviti.-Sauron

MOžda je pogreška u imenu djeljka, ali trebalo bi biti vođe. Ngdje ne piše da se moraju navoditi samo vojni zapovjednici, što je dokazano a primjeru SSSR-a i VB. Preimenovati ću u vođe, a na zapovjednici jer je ovaj drugi jednosmislen pojam, a prvi označava i vojne i političke. --89.172.115.96 15:36, 5. ožujak 2007. (CET)