Razgovor:Epistemologija

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Epistemologija.
Rad na člancima
Pismohrane:

Razdvojba[uredi kôd]

Epistemologija je termin koji se koristi u dva različita, ali srodna značenja.

  • 1. U anglofonim zemljama shaćena je kao teorija spoznaje (tj. gnoseologija) - radi se o filozofskoj disciplini koja se bavi pitanjima što se odnose na čovjekovu spoznaju uopće (npr. poznato Kantovo pitanje: Što mogu znati? - dakle: Što može znati bilo koji čovjek?)
  • 2. Drugo značenje srećemo u frankofonim zemljama: tamo se odnosi na znanstvenu spoznaju te na načine kako se producira znanstveno znanje i kako znanost opisuje svijet. Ukratko, radi se o teoriji znanosti.

ovo gore...[uredi kôd]

A šta će ti taj tekst kad je sav u članku? :D --Lynxmb 21:06, 15. travanj 2007. (CEST)

Izmjene bez objašnjenja[uredi kôd]

Autoru predlažem da svoj tekst i sliku prebaci u članak Gnoseologija. --Lynxmb (razgovor) 18:33, 30. srpanj 2008. (CEST)

Dodano iz debate na stranicama za razgovor:

Molio bih za objašnjenje zašto moj tekst ne valja. Predlažem diskusiju na Razgovor:Epistemologija. Hvala. --Lynxmb (razgovor) 17:55, 1. listopad 2008. (CEST)
Najveći urednici na članku su Zlatno Pile i ti, pa predlažem da suradnika Zlatno Pile pozoveš na razgovor o članku, jer izgleda da imate neka različita stajališta. Odmah bih htio istaknuti važnost pretpostavke dobrih namjera, te da svoje rasprave usmjeravate ka kompromisnom rješenju, nastojeći izbjegavati isključivost. Nastojat ću pomoći u raspravi ako ne krene dobrim putem, cilj je rješenje na obostrano zadovoljstvo, naravno s pretpostavkom da ga sada nema. Sorry ako sam pogriješio, samo sam stekao taj dojam. Lijep pozdrav --Dalibor Bosits © 00:09, 2. listopad 2008. (CEST)
Ne znam zašto mijenjaš temu. Nisam pitao kako postići kompromis sa Zlatnim piletom, nego me je zanimalo zašto si ti izbrisao moj tekst. I ako može napiši odgovor na Razgovor:Epistemologija, pošto ovo ne bi trebalo da bude privatna debata. Inače se potpuno slažem sa svime što si mi napisao, problem je jedino u tome, što se ne odnosi na moje pitanje. I ja sam pretpostavljam tvoje dobre namere pri brisanju mog teksta, samo bih želio znati za razlog. Nadam se da ne očekujem previše. Lijep pozdrav i tebi.  ;) --Lynxmb (razgovor) 10:27, 3. listopad 2008. (CEST)
Zato što si svojom dopunom u potpunosti uklonio prijašnji tekst. Međutim, pogledao sam povijest, isto je napravio i Zlatno Pile s tvojim tekstom. Ja ne kanim zauzeti neku stranu ovdje, pa svoj tekst vrati ako smatraš da je ispravan, a ovaj trenutačan nije. Ipak, bilo bi bolje da se sadržaj riješi konsenzusom, kako se vraćanje tekstova ne bi nepotrebno nastavilo, jeli to moguće dakle?. Jesi pokušao razgovarati sa suradnikom Zlatno Pile o ovome?--Dalibor Bosits © 12:30, 3. listopad 2008. (CEST)

--Lynxmb (razgovor) 14:39, 6. listopad 2008. (CEST)

@Zlatno Pile: Prije nekoliko mjeseci izbrisao si tekst u ovom članku i ubacio svoj. Mislim da bi bilo dobro da objasniš zašto si smatrao da je stari tekst toliko loš da ga nisi mogao dopuniti? Osim toga jasno je da nas dvoje nemamo iste poglede o odnosu između epistemologije i gnoseologije. Želio bih da nađemo rješenje, kako razmjestiti te pojmove u wikipediji koje bi bilo prihvatljivo za sve strane. Ja još uvijek smatram da bi najjednostavnije bilo da svoj tekst (koji je dosta kvalitetan) premjestiš u gnoseologiju. --Lynxmb (razgovor) 11:43, 7. listopad 2008. (CEST)

Interwiki[uredi kôd]

Hi,

Look here: meta:Interwiki synchronization/Epistemology. The Croatian articles Epistemologija and Gnoseologija are mentioned there.

Thanks in advance for your help. --Amir E. Aharoni (razgovor) 23:52, 19. listopad 2008. (CEST)