Razgovor:Gavrilo Princip

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Gavrilo Princip.
Rad na člancima
Pismohrane:

u "Općoj i nacionalnoj enciklopediji" u 20 knjiga stoji sljedeće:

Mlada Bosna, polit. nacionalistički pokret u BiH uoči I. svj. rata, okupljao je razne lokalne, politički i ideološki nejedinstvene organizacije i urotničke grupe u različitim gradovima BiH, s osnovnim ciljem pripajanja BiH Kraljevini Srbiji. Pritom se pokret deklarativno pozivao na potrebu oslobođenja svih Juž. Slavena dok je u stvarnosti bio prožet velikosrp. ideologijom.

Nazivati pokret terorističkim zato što je neki njegov pripadnik ubio Franju Ferdinanda (ili je pokret to i planirao), je malo .... isključivo. Pokret je prosrpski, ali zato ga ne treba odmah automatski zvati terorističkim, to je politički i nacionalistički pokret. A detaljna analiza je ionako dostupna na stranici Mlada Bosna. SpeedyGonsales 19:33, 4. ožujak 2008. (CET)

Pokret je bio anarhistički. --93.86.213.84 00:16, 4. listopada 2010. (CEST)[odgovori]

Mlada Bosna[uredi kôd]

Pa dobro, možemo je nazvati i udrugom za promicanje mira, ali ako je u hrvatskoj encilopediji izostala ta riječ to ne znači da ostale svijetske stručne studije i enciklopedije griješe. Možda bi se moglo nazvati i terorističkom ćelijom. Poneki povjesničari tvrde kako: “U biti, ‘Mlada Bosna’ nije ni bila nikakva organizacija, nego jedan tanak književno-amaterski teroristički krug mladih srpskih nacionalista pod nadzorom srbijanske obavještajne službe.” U slučaju Mlada Bosna riječ je o još uvijek živućoj ogranizaciji. U nastavku ref. koje podupiru tvrdnju da se radi o terorističkoj organizaciji, ćeliji, udruzi, partiji, klubu.. Naglasak je na terorističkoj.

srdačan pozdrav 78.1.175.68

Reference
  • [1] Central and Eastern European Online Library
  • [2] Encarta (govori cak o propagandno-teroristickoj organizaciji)
  • Homeland Security Institute v. The Old Terrorists
  • [3] v. Nationalist Terrorism on the Balkans and in Ireland

Novije: