Razgovor:Glavna stranica/Arhiv 1

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Glavna stranica/Arhiv 1.
Rad na člancima
Pismohrane:

Tražilica 2[uredi kôd]

Ako npr. upišem 'ugljik' zar ne bi trebala izbaciti sve stranice i pojmove koji sadrže taj dio u sebi, u ovom slučaju ugljik dioksid itd...Vaso

Ne, samo isbaci stranicu koju ima bas to ime. A ako ta stranica ne postoji, onda potrazi pojam po wikipediji ili ponudi koristiti Google-a. --denny vrandečić | razgovor 21:17, 18 Sep 2004 (CEST)

Skripte na Wiki stranicama[uredi kôd]

Postoji li tako nešto!? Npr. za podatak u nekoj jedinici na desni klik bi se mogla otvoriti opcija za preračunavanje itd..Vaso

Ne, to bi bilo opasno. --denny vrandečić | razgovor 21:17, 18 Sep 2004 (CEST)

Tražilica[uredi kôd]

Bio sam malo na engleskoj Wiki stranici i zaključio kako bi tražilica trebala pri upisu nekog pojma na prvo mjesto staviti stranicu koja se tako ili slično zove, a tek zatim slagati sve stranice u kojima postoji taj pojam!?Tako se brže pronalazi ono što se traži, inače je to sličan kaos kao tražilice na internetu. PS: to ni tamo ne radi kako bi 'trebalo'... Vaso

Trazlica na hrvatskoj wikipediji radi isto tako kao i na engleskoj. Imamo istu softver. --denny vrandečić | razgovor 21:17, 18 Sep 2004 (CEST)

Gdje su 'nestale' neke stranice?[uredi kôd]

Npr: Stranice za vježbanje i Kako urediti stranicu? Npr. slučajno sam skužio kako se piše eksponent itd... Vaso

Evo hi opet na stranici (meni nisu nikad ni falili) --denny vrandečić | razgovor 21:17, 18 Sep 2004 (CEST)

Povijest prirodnih znanosti[uredi kôd]

Valjalo bi staviti Povijest prirodnih znanosti kao poseban link.

Mir Harven (mharven@softhome.net)

Evo, stavljeno. Je li kategorija u redu? --denny vrandecic 00:55, 15 Sep 2003 (CEST)

Prijedlozi za kategorije[uredi kôd]

Imam neke prijedloge za promjene kategorija:

1. Maknuti sve riječi "znanost". Dakle:

Politička znanost -> Politika
Pravna znanost -> Pravo
Računalna znanost -> Računala

To je potrebno zbog dosljednosti i elegancije. Inače bismo trebali napisati i "ekonomska znanost", "prometna znanost" itd., a to nema smisla.

2. Svrstati sve posebne povijesti pod opću kategoriju "Povijest". Nema razloga da "Povijest prirodnih znanosti", "Povijest znanosti i tehnologije" i "Vojna povijest" stoje za sebe kad su to sve podvrste povijesti. Inače bismo na glavnu stranicu mogli staviti i "Povijest arhitekture", "Povijest prava" itd.

Što vi kažete?

-- Zmaj 09:37, 20 Feb 2004 (CET)

Da sa sve, osim sa Računalnu znanost: to je nešto skroz drukčije nego samo Računalo, i sato sam protiv te promijene, ali sve ostale promijene: OK od mene! Hoćeš sam promijeniti, ili da to ja napravim? --denny vrandečić 13:00, 20 Feb 2004 (CET)
Inače u Zagrebu imamo Fakultet Elektrotehnike i Računarstva, pa bi teoretski mogli Računalna znanost zamijeniti s Računarstvo ali nekako nisam siguran da je to baš sasvim identično... --Shallot 18:47, 20 Feb 2004 (CET)
Dajem glas za Računarstvo. -- Zmaj 19:05, 20 Feb 2004 (CET)
Važi, šta se mene tiće. --denny vrandečić 19:44, 20 Feb 2004 (CET)

Scenske umjetnosti[uredi kôd]

Pojavilo se pitanje "Scenske umjetnosti". Moj prijedlog je da s glavne stranice maknemo "Kazalište", "Operu" i "Ples", te da ih sve svrstamo pod "Scensku umjetnost", zajedno s baletom i ostalima. Naravno, treba ih dobro istaknuti na početku stranice, a ne samo ubaciti unutar teksta! Slažete li se? -- Zmaj 19:04, 21 Feb 2004 (CET)

Ja se ne znam dobro u do, ali meni to zvući pametno, i ne bih ništa ima protiv tega. --denny vrandečić 16:36, 22 Feb 2004 (CET)
OK, promijenio sam. -- Zmaj 11:49, 23 Feb 2004 (CET)

Novost[uredi kôd]

Prvi datum kad je netko dirao glavnu stranicu je 16. veljače 2003. Prošlo je više od godinu dana, pa više nismo "vrlo novi" i zato sam stavio datum osnutka na glavnu stranicu. Ovaj put nismo slavili rođendan, ali iduće godine je tulum! -- Zmaj 11:49, 23 Feb 2004 (CET)

Važi. A gdije? :) --denny vrandečić 15:36, 23 Feb 2004 (CET)
Pa u tvojoj vili u Stuttgartu, Schätzchen! -- Zmaj 15:51, 23 Feb 2004 (CET)
Vila? Pa da bi ima! :) Ja sam student! I s Brača, i kaže se, da smo nekako škrti... --denny vrandečić 16:02, 23 Feb 2004 (CET)
Imaš i ti vilu, Denny! -- Zmaj 16:21, 23 Feb 2004 (CET)

Članak u Kliku[uredi kôd]

Sljedeće je bilo na glavnoj stranici dugo vremena ali više nije baš bitno:

--Shallot 14:54, 29 May 2004 (CEST)

pitanje urednicima hr.wiki...[uredi kôd]

i bree, a gde su vam kontakti...valjda cu vas potreviti.

Originalna poruka
Naslov: yu wiki Od: "Rebel Mouse" <rebelmouse(at)mutualaid.org> Datum: Ned, 13 Jun, 2004 12:04 Prima: milant(at)cg.yu

jelte, a sto se niste ranije setili da napravite wikipediju koja bi bila za celu bivsu jugoslaviju? ipak u celoj bivsoj yu nema toliko internet korisnika koliko u jednoj italiji, engleskoj, itd. sto znaci da bi bilo super da se to ujedinilo i da svi zajedno stavljamo clanke/rubrike/itd. evo ja cu napraviti yu.wikipedia.org pa cu obavestiti i ostale iz okoline, ali sumnjam da ce sloboda pobediti njihov nacionalizam... u svakom slucaju, videcemo sta ce biti. RM (iz beograda)

-- oslobodimo se

Zanimljiva ideja. Ali bivša Jugoslavija mi izgleda kao slučajan izbor. Zašto ne bismo napravili stranicu za cijelu bivšu Austro-Ugarsku? I jedna i druga su propale države. Ili možda za cijelu bivšu Hrvatsku iz doba kralja Tomislava? Ah, toliko mogućnosti... -- Zmaj 09:17, 14 Jun 2004 (CEST)
Već je jednom bila srpkohrvatska/hrvatskosrpska Wikipedia ali je podijeljena na tri odvojene, prema službenim jezicima. Razlog je, uz standardno rivalstvo, vjerojatno to da ionako imamo dovoljno problema s pravopisom, kamoli još da moramo razmišljati kako izvesti konvertiranje između dva ustanovljena standarda (i trećeg koji je isto poodmakao u razvoju). (Zamisli taj flamewar...!) --Shallot 22:20, 15 Jun 2004 (CEST)
Možda da neki ismisle automatsko konvertiranje izmedju ekavice i ijekivice, te izmedju saradnika u suradnika, pa da to stavljamo svakome na izbor koji će jezik uzeti. Kao skin :-) Ali sada ozbiljno, možda bi bilo dobro da iz svake naše wikipedije netko prati što se događa na ostalima i prebaci sve zanimljive članke koji budu iskrsnuli. Ima na internetu na stotine konverter-a za ćirilicu-latinicu, pa ni to ne bi trebalo biti problem. Zmaju: Usporedba s Austro-Ugarskom je inače loš štos, nećeš valjda reći da su njemački i mađarski blizi koliko srpski i hrvatski :-)

Shallotu: takvih flamewarova imaju i Englezi i Ameri, te ponekad i Nijemci, Austrijanci i Švicarci. Ja se, recimo, baš razljutim kad mi netko "ispravi" nešto što je po našemu ionako ispravno. A oni Švabi kažu da to eto tako treba jerbo većina to tako bolje razumije, kao. Napomena uz našu raspravu na en.Wikipediji: karlovački ćeš u svakom bosanskom cjenovniku naći pod "domaćim". Hrvatske srbijanske i slovenske goste neće pobrojiti kada u Neumu pitaš tko od stranaca dolazi...


Kao da se u toj priči radi o jeziku :-))))). Zašto ne bismo onda kopirali sve članke iz engleske wikipedije? Jest, istina, malo drukčije pišu, ali nas većina to razumije. Pa bi onda naša wikipedija bila najveća na svijetu :-)))))))))))))))) Nije problem srpske i hrvatske wikipedije (samo) konverzija latiica/ćirilica, ni ije/e, nego to što mene zanimaju stvari o karlovcu i poreču, a ne o požarevcu i kragujevcu - ima li takvih nekih filtera? :-)))))) Ima, zovu se odvojena područja. A ako ima korisnog sadržaja s neke od strana, pa - postoje linkovi raznih vrsta (takozvane poveznice :-)))))))))

Slike lijevo/desno[uredi kôd]

[[Image:Wpglavna.GIF|thumb|200px|left|Glavna stranica s slikama na lijevom]] Ja sam opet vratio slike tako da minjaju stranu. Zašto? Pogledaj sliku... ;) --denny vrandečić | razgovor 12:17, 14 Jun 2004 (CEST)

Čak i da nema takvih bugova, meni se svejedno više sviđa ovako cik-cak, jednako je uredno a ipak raznolikije. --Shallot 22:15, 15 Jun 2004 (CEST)

Zaštita[uredi kôd]

Moramo imati na umu da treba raspraviti treba li glavnu stranicu preventivno zaštititi (page protection) tako da je samo registrirani korisnici sa statusom administratora mogu uređivati.

U zadnjih godinu dana smo imali negdje sedam incidenata gdje su razni anonimusi (većinom neregistrirani, ali u jednom slučaju i registrirani, kako bi mogli uploadati sliku (!)) nagrdili glavnu stranicu raznim smećem.

Vrijeme odgovora (reakcije) na vandalizam nam je bilo relativno kratko, no svejedno iritira pomisao da se s time moramo baktati te da netko to može vidjeti dok još ne stignemo počistiti.

Ako stranicu zaštitimo, samo admini, što znači Denny, Zmaj i ja, ćemo moći uređivati i vandalizam će biti nemoguć. Ipak, to znači da ni drugi, normalni korisnici neće moći uređivati, pa potencijalno gubimo brz način unapređivanja glavne stranice. Napominjem da je uvijek moguće napisati ovdje na Talk (i nakon što se stranica zaštiti) ako nešto zatreba izmijeniti, pa zaštita ne onemogućuje uređivanje drugima u potpunosti, već ga samo čini moderiranim od administratora. Koji su inače dobri :)

Što drugi misle? Je li vrijeme za zaštitu glavne stranice? --Joy 01:48, 11 Sep 2004 (CEST)

  • Ja sam imao sličnu pomisao glede srpske Vikipedije, ali mislim da to nije problem. Promene na glavnoj stranici se od strane neregistrovanih korisnika ne vide odmah, već za koji sat ili možda čak i dan. Nisam siguran da li je to greška u softveru ili namerno postavljena opcija. --Millosh 02:52, 11 Sep 2004 (CEST)
Ja mislim da je to jos prerano. 7 incidenta u godinu dan? Pa nek bude... --denny vrandečić | razgovor 21:17, 18 Sep 2004 (CEST)

Izgled glavne stranice[uredi kôd]

Htio bih prominuti par stvari na glavnoj stranici, tako da izgleda malo modernija i lipša. One velike, slabobojane zone nisu baš ništa sa oči... evo prijedloge, par već realizirane, par opeta izmjene (samo pogledajte stare verzije stranice, par ćete viditi par varijacija :) Evo par ideja, nadam se na diskusiju. --denny vrandečić | razgovor 01:07, 19 Sep 2004 (CEST)

Ma, ja ne bih tako trigger-happy revertirao da nisi da prostiš sjebo padež u naslovu. :) Sad popravljam i krstim se nogom :) --Joy 15:31, 19 Sep 2004 (CEST)

Manje jezika![uredi kôd]

Broj jezika je dalelko prepuno ako uzmemo sve - vise od 100 jezika! Izabrao sam 25 najvece wikipedije + najvaznije jezike za nas kraj, kao bosanski, srpski, albanski, slovenski itd. Mislim, da ni potriba imati svaki azijski jezik na glavnoj stranice hrvatske wikipedije - ko to hoce, moze ici na "Popis svih jezika" i evo mu par stotina jezika. --denny vrandečić | razgovor 01:07, 19 Sep 2004 (CEST)

Ne toliko velike bojane zone[uredi kôd]

No, kao ono crveno koje je jos jucer uspavalo citatelje. I ono plavo doli mi se ne svida, ali to je barem ne prva stvar koja se vidi. Ili bilo, ili jos laganije boje, ili manje zone. (Nisam siguran je li sam se izrazio dobro) --denny vrandečić | razgovor 01:07, 19 Sep 2004 (CEST)

Zamijenio sam boje, shiftao sam ih da samo naslov i obrub budu tamniji a da je pozadina teksta normalna bijela. Jesi li tako nešto mislio? --Joy
I izbacio sam border-bottom na obje, tako da se ne dotiču dvije različite boje rubova tablica. (Doduše nisam uspio skužiti još zašto se nekad dotiču a nekad ne, zašto nekad ima <p> između a nekad nema.) --Joy 16:15, 19 Sep 2004 (CEST)

Malo hrvatskog kolorita[uredi kôd]

Dvi crvene kocke, tako da se odma vidi da je ovo hrvatska wikipedija. No, nisam nacionalista (barem se do moze viditi po mojem radu na wikipediji), ali mislim da je ovo kao opticni feature u redu. Ako mislite drukcje :( recite, necu se boriti, da ostane saharica tode... --denny vrandečić | razgovor 01:07, 19 Sep 2004 (CEST)

Ja mislim da je prihvatljivo. Samo sam još dodao prave atribute u tablici tako da se kocke dotiču :) --Joy

Mislim da one 2 crvene kocke ne bi trebale stajati na glavnoj stranici (da se odmah vidi da je ovo hrvatska wikipedija). Mislim da to nije potrebno pogotovo zato što je to (bar po meni) simbol jedne države ili nacije, a ne jednog jezika, kao što je hrvatski jezik. A jezik se ne identificira samo sa jednom nacijom ili zemljom u kojoj se on najviše govori, nego izlazi i van njenih granica! Hrvatski se npr. govori i u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Austriji, Italiji, itd. a ne samo u Hrvatskoj, tj. govore ga ljudi koji se možda ne identificaraju sa simbolom države u kojoj je hrvatski glavni jezik. A hrvatska wikipedija nije namijenjena samo hrvatskim državljanima već svima onima koji govore ili bar malo razume hrvatki jezik.

Malo sam pogledala glavne stranice na drugim jezicima i niti jedna stranica nema nikakv državni simbol, pa zato mislim da niti naša stranica ne bi smijela imati takav simbol. Jer to ipak za nekoga može izgledati kao nekakva vrsta nacionalizma ili diskriminacije, iako je to učinjeno bez namjere, ne znam... Što vi mislite? Ja bar imam takav "feeling" ako vi nemate onda samo zaboravite što sam napisala! :) --Ivana 22:04, 30. rujna 2005. (CEST)[odgovori]

Dva reda[uredi kôd]

Ja koristim prilicno velika slova i nesto ok 900x800 resolucije. I meni mozetu dva reda lako stati na ekranu bez da izgleda to pretisno. Usput, sve druge Wikipedije koriste dva reda, ali to u stvari nije pravi argumenat.

Zasto hocu dva reda? Tako da se moze na prvi pogled vidit vise informacija! "Sadrzaj" sa sad preuzima prepuno mista, tako da se ne moze postaviti ikakve druge informacije uz to. Meni je Sadrzaj jako vazan - radimo enciklopdiju, zar ne? - ali trebalo bi i nekako u kojoj sidebar dati jos par sitnica za jacu motivaciju, par stvari za hvatati citatelje i suradnike. Nesto kao "Je li ste znali..." ili "Ovi dan u povijest" ili "Napisite nesto o..." i tako dalje... --denny vrandečić | razgovor 01:07, 19 Sep 2004 (CEST)

Te dodatne rubrike zahtijevaju nekoga da ih održava prvo... --Joy 16:11, 19 Sep 2004 (CEST)
U Glavna stranica/Novo imam jos jedan prijedlog sa dva reda, jako mi se svidja. Trebalo bis se sredinu jos nesto napuniti, ali u ostalom, to bi bio moj favorit (barem ideja) --denny vrandečić | razgovor 01:44, 19 Sep 2004 (CEST)
Uf, prestrašno :) Zar ti ne ide na živce koncentriranje na lokalne gluposti ("O Wikipediji" je centralno, umjesto tema)? A prazan prostor ispod toga uz preostale teme? --Joy 16:10, 19 Sep 2004 (CEST)

[uredi kôd]

Na bugzilla.wikimedia.org podnio sam zahtjev da se hrvatski logo Wikipedije promijeni u onaj koji sam snimio ovdje. --Zmaj 11:29, 13 May 2005 (CEST)

Configuration has been changed so that Image:Wiki.png (the standard location) holds the logo. You'll have to move things around yourself so that the correct image is there, sorry. -- Jeronim 12:50, 13 May 2005 (CEST)
OK, thank you. --Zmaj 13:37, 13 May 2005 (CEST)

Stvar je riješena na opće zadovoljstvo. --Zmaj 21:43, 13 May 2005 (CEST)