Razgovor:Glazba

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Glazba.
Rad na člancima
Pismohrane:

Molim Vas, da li mi neko može nešto detaljnije reći o istarskoj muzičkoj ljestvici, koji tonovi je čine i sve ostale pojedinosti. Na Net-u se ne može ništa naći. Unapred se zahvaljujem. Ivan Svirčević

istarska ljestvica ima pet tonova, dakle zove se pentatonska ljestvica. osim toga razmak između svakog tona je cijeli stepen - nema polustepena. zato zvuči egzotično. mislim da u kini isto koriste takvu ljestvicu u nekim pokrajinama. to je kao neka endemska vrsta u hrvatskoj. ako npr. počinjete ljestvicu sa tonom c, sljedeći ton je d, pa e, fis i gis. xenia

građevna jedinica - ton?[uredi kôd]

Zašto ograničiti definiciju glazbe s građevnim elementom - tonom. U obzir svakako dolaze bilo kakvi oblici šumova.

  • Svaka druga rečenica u ovom članku je za slatko se nasmijati. Ne uzimajte ozbiljno što tamo piše. Najjednostavniji primjer su razne vrste bubnjeva čija je uloga stvaranje i održavanje ritma. Oni ne proizvode 'tonove' već 'buku', te po ovom članku ne spadaju u glazbu. A tko je samo jedna stvar koja tu ne valja.
  • I da se svi instrumenti koji sviraju skupa ugađaju na ton A4 je isto smiješno. I da "Zvuci koji pritom nastaju zvuče harmonično, tj. skladno ili ne, što ovisi o stilskom razdoblju" je isto urnebes. Rosier 08:06, 27. travanj 2007. (CEST)


"Istarska ljestvica" (moram reagirati)odbijena je u projektu zastite UNESCOve baštine zbog loših obrazloženja da "nije ljestvica". Točnije riječ je o heksatonalnom nizu (nizu šest tonova)sa specifičnom frigijskom kadencom. Karakterističnom ju čine intervali manji od male sekunde. Prema riječima jednog od vodećih istraživača Dušana Prašelja, Istarska ljestvica bila bi "način zapisivanja" Istarske i Kvarnerske tradicijske glazbe. Problem zapisivanja proizlazi upravo iz činjenice da pojedini intervali (poglavito razmak između trećeg i četvrtog tona) ne podliježu standardima suvremene temperacije, dakle najmanji razmak između tonova se ne može zapisati u notnom crtovlju. Zbog toga je Ivan Matetić Ronjgov prilagodio načine zapisivanja kako bi kretanje glazbe barem približno zabilježio na papir. Uz pretpostavku da prvi ton E, ljestvice bi se zapisivale u jednom od sljedeća četiri modusa: 1. E, F, G, A, H, C (modus sa najmanjim odmakom od standardne temperacije, tipičan za urbano razvijenije sredine, poput Pule) 2. E, F, G, A, B, C 3. E, F, G, As, B, C 4. E, F, G, As, B, Ces (modus sačuvan na starijim tradicionalnim istarskim instrumentima iz izoliranijih područja, popt Dobrinja na Krku).

Činjenica da ima osnovni ton (notu finalis) i melodijsku, odnosno harmonijsku protutežu daju joj osnovne karakteristike ljestvice. Istarska ljestvica se uvijek prakticira u dvoglasju; paralelnim (približno) sekstama ili tercama.

Komentar o novom tekstu (26. 7. 09.)[uredi kôd]

Pošto je novi tekst dosta velik, volio bih ostaviti jedan komentar ovdje, nego mnogo malih u tekstu. Uglavnom sam isticao važnost glazbe, a naglasio sam i hrvatsku glazbu, u skladu sa politikom wikipedije. Uvijek sam stavljao glazba, a ne muzika, iako su ta dva pojma (ako se ne varam) posve ravnopravna u hrvatskom jeziku, pa neka se time bavi netko drugi, tko je ipak pravopisno sigurniji od mene. Nemam baš stručne literature o glazbi u blizini (a nisam baš htio koristiti svoje udžbenike iz glazbene, dosta je pojednostavljeno), pa sam se dosta koristio drugim wikipedijama - srpskom i engleskom ponajviše, a pomalo makedonskom, bošnjačkom i ruskom. Par stvari sam i sâm zaključio. Smatram da je dosta teksta o povijesti glazbe opravdano, tako je i na drugim wikicama, a dobro je jer se spominju i novosti, i žanrovi, i skladatelji. Drago mi je da sam dotaknuo neka posve prazna mjesta na našoj wikici, kao što su vojna glazba, sociološki aspekti i terapija glazbom, a napravio sam i predložak. Dio o 20. stoljeću nisam napisao, ostavljam drugima...

Uglavnom, ostalo je par klimavih mjesta (pravdam se velikim tekstom), pa ih ovdje navodim:

  • glazbi je cilj estetika;
  • glazbenici su svi koji se bave glazbom;
  • limena se glazba razvila iz vojne i prakticira se na koledžima.

Klimava je i kulturološka podjela. Valjda sam pojmove visoko- i niskokulturalni glazbeni žanrovi prvi put uveo... Taj je tekst sa en.wiki, a uvrstio sam ga jer me mrvicu podsjetio na naše prilike.

Stvarno ne znam koliko su sve ove tvrdnje točne, ali lako je ispraviti;)

Uz svo proiučavanje, ostalo mi je par pitanja:

  • je li zvuk bubnja ton ili nije? (vidi gornji Rosierin komentar)
  • mogu li životinje proizvoditi glazbu?

Unaprijed hvala--StjepanG 30px 18:22, 26. srpnja 2009. (CEST)[odgovori]