Razgovor:Henrik VI., kralj Engleske

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Henrik VI., kralj Engleske.
Rad na člancima
Pismohrane:

Vrlo je dvojbeno treba li ostaviti podatak da je Henrik bio francuski kralj. To navodi samo engleska wikipedija, a njemačka i francuska ne navode. Henrik je uzeo tu titulu, ali to nikad zapravo stvarno nije bio. Mislim da se ne bi trebao prihvatiti isključivo englesku interpretaciju povijesti. Ni hrvatska literatura ne navodi Henrika kao francuskoga kralja nego samo da je pretendirao na to prijestolje. Zato mislim da to treba pobrisati. Članak je inače vrlo dobar. Flopy, 11:19, 14. studenoga 2006.

Zbog sporazuma u Troyesu Henrik VI. je postao automatizmom kralj Engleske (kad mu je umro otac) i Francuske (kad mu je umro djed). Sama krunidba nema veze s tim. Uzmi kao primjer Konstantina XI. Paleologa koji nikada nije bio okrunjen ali mu svi povjesničari priznaju carsku titulu. Jedino se ne slažem da je vladao u Francuskoj do 1453 godine. Godina koja predstavlja puno realnije kraj njegove vladavine je 1429 ili 1435 (kada su Reims i Pariz u rukama Karla)rjecina, 16:16, 14. studenoga 2006.
A što je onda bio Karlo VII. ? Francuska je tada onda imala dva kralja. Henrika kao takvoga smatra samo engleska wikipedija, nijedna druga zapadna wikipdija (njemačka ne, a pogotovo ne francuska). Flopy, 12:46, 15. studenoga 2006.
  • Francuska wikipedija o Karlo VI:Navodni nasljednik Karla VI po sporazumu iz Troyesa je bio Henrik V. engleski, ali njegov sin (od Karla VI) je okrunjen 17. srpnja 1429.
  • Francuska wikipedija o Karlo VII: Kruna nije dana Karlu VII. od oca zbog sumnje u njegovu nelegitimnost (službeni razlog koji Karlo VI navodi je da mu on navodno nije otac?).....

Karlo VII je odbio sporazum iz Troyesa pošto mu otac navodno nije bio psihički dovoljno zdrav da ga podpiše(službeni razlog za obaranje testamenta i uzurpaciju vlasti).

  • Zaključak Francuska wikipedija priznaje sporazum i Troyesa i Karla smatra kraljem tek od 1429 godine. Netko ipak mora biti kralj u periodu 1422 - 1429.rjecina, 16:46, 17. studenoga 2006.

Onda tako treba stajati, da je Henrik bio kralj samo 1422. - 1429. Flopy, 09:36, 20. studenoga 2006.

  • Henrik VI je pravno prema sporazumima iz Troyesa bio, kao nasljednik Henrika V., ujedno i kralj Francuske. Stvar je samo u tome da se na terenu događalo nešto sasvim drugo jer su Henrikovi vojskovođe gubili rat pa se Karlo VII, na krilima vojnih pobjeda 1429., okrunio za francuskog kralja, pa su u kratkom vremenu, brže bolje, okrunili i Henrika 1429. i 1431. iako je rat već fakat bio izgubljen. Zato Francuzi ne priznaju Henrika VI svojim kraljem jer je Karlo VII okrunjen prije njega. Prema izvadcima sporazuma iz Troyesa koje imate na [1] može se zaključiti da su francusku krunu trebali naslijediti i svi nasljednici Henrika V., pa ju je tako Henrik VI., smrću svog prethodnika automatski naslijedio. Moglo bi se reći da je on pravno bio francuski kralj od dana smrti svog oca pa do svoje smrti, ali faktički je ostao kralj do trenutka kad su Englezi izgubili rat i povukli se u Calais i okolicu. Znači u praksi da su Henrik VI. odnosno njegovi nasljednici bili kraljevi Calaisa i okolice. Kako to već biva u politici, sila Boga ne moli. Pozdrav. Wenders 20. studeni 2006., 15:18 (CET)