Razgovor:Hrvatsko iseljeništvo

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Hrvatsko iseljeništvo.
Rad na člancima
Pismohrane:

Zastava[uredi kôd]

Bili netko bio ljubazan pa objasnio zašto bi "bijeli grb" poznat kao nacionalistička/ustaška varijanta bio prezentiran ovdje kao "grb iseljenika". Očito je umetnut ovdje od strane nekoga tko ima vrlo čudne osobne ideje o političkom opredjeljenju emigracije. Mislim da je vrlo logično zahtijevati iznimno dobre izvore koji potvrđuju tu teoriju, koja manje-više glasi "hrvatska emigracija je nakon 1945 toliko nostalgična za ustaškim režimom da nakon 1945 koristi grb gotovo identičan kao njihov". Nekakav grb nogometne ekipe ili asocijacije pada vrlo daleko od potvrde takvih insinuacija.

Hrvatsko iseljeništvo koristi hrvatsku državnu zastavu i hrvatski državni grb kao svoj simbol. 93.142.140.41 16:13, 8. srpnja 2010. (CEST)[odgovori]


Direktore, ustaška varijanta hrvatskog grba ima tropletu viticu sa slovom "U". U knjizi Maria Jareba "Hrvatski nacionalni simboli" ima čitavo jedno poglavlje, koje govori o zabludama i netočnim informacijama koje se javljaju iz nepoznavanja problematike, a kojim obiluje gore napisano--Ex13 (razgovor) 16:24, 8. srpnja 2010. (CEST)[odgovori]
Dio se može pročitati [1]--Ex13 (razgovor) 16:27, 8. srpnja 2010. (CEST)[odgovori]
Pozdrav Ex13. Znaš tko sam, zar si mislia da ne znam za slovo "U" na ustaškom grbu? :) Međutim, meni nije jasno kakve to ima veze sa ičim: bijela šahovnica nažalost sada zaista jest asocirana sa nacionalizmom i ekstremnim desničarstvom u Hrvatskoj, bez obzira na tu minijaturnu razliku. Zaista ne mislim da se tu ima uopće što raspravljati, to je opće poznata činjenica, kao što je i hrvatski pozdrav "Za dom!" nažalost sada zaista "poustašen" da je postao simbol ekstremne desnice. Osim toga, originalni tekst je izričito naglašavao da je osoba koja je taj grb uvela ovdje mislila na period poslije 1945.
Ukratko, zastava je krajnje uvredljiva i poistovjećuje čitavu hrvatsku emigraciju sa ultranacionalističkom pro-ustaškom poslijeratnom emigracijom, i to je čini mi se bila i namjera. Osim toga, prikazani izvori jasno govore da dok je neke organizacije koriste, one su u velikoj manjini naspram onih koje koriste (pravu) hrvatsku zastavu. Tekst ispod slike sada to i kaže - zašto onda nije prava hrvatska zastava prisutna u članku? (umjesto one čiji je simbolizam bez ikakve sumnje asociran sa "ustaštvom") 93.142.140.41 17:45, 8. srpnja 2010. (CEST)[odgovori]

A šta da ti kažem. Hrpa gluposti koje proizlaze iz neznanja, zapravo iz gadljivosti činjenicom da uopće postoji ikakav hrvatski grb. Dovoljno je pogledati krov Crkve sv. Marka u Zagrebu. Tipična ultranacionalistička proustaška crkva u ustaškom glavnom gradu pred kojom se tradicionalno održava prisega ustaškog predsjednika, izabran od strane Ustaša. Uspješnu borbu protiv iredentista želim :) --Ex13 (razgovor) 18:01, 8. srpnja 2010. (CEST)[odgovori]

Ma gledaj, znam ja da je "bijeli grb" bio simbol Hrvatske još iz kasnog srednjeg vijeka, znam i da je ustaška varijanta imala "U", ALI u današnjim prilikama to je simbol ultranacionalizma zbog kojeg nas gledaju kao životinje u svijetu. To što ti govoriš je kao "svastika nema veze sa nacizmom, pa ona postoji kao simbol još iz davnina". Sve je to točno i dobro je znati povijest, ali je "bijeli grb" danas nakon Drugog rata simbol ekstremnog nacionalizma/ustaštva, kao i "Za Dom!", i nitko ne bi imao nikakvih problema to dokazati. Ponovit ću:
Zastava je krajnje uvredljiva i poistovjećuje čitavu hrvatsku emigraciju sa ultranacionalističkom pro-ustaškom poslijeratnom emigracijom, i to je čini mi se bila i namjera. Osim toga, prikazani izvori jasno govore da dok je neke organizacije koriste, one su u velikoj manjini naspram onih koje koriste (pravu) hrvatsku zastavu. Tekst ispod slike sada to i kaže - zašto onda nije prava hrvatska zastava prisutna u članku? (umjesto one čiji je simbolizam bez ikakve sumnje asociran sa "ustaštvom")
Ne mijenjam je sada trenutno iz kurtioznosti, ali nema što raditi tu.
P.S. Da, iredentisti... pa eto sada imaš "Fausto Veranzio" umijesto "Faust Vrančić" na enWiki, i tko zna kakve još gluposti. Talijani su dobro organizirani i ima ih uvijek puno, mi smo rulja i samo sam ja 90% vremena. Ali eto uspio sam zato konačno preimenovati Ruđera Boškovića u "Ruđer Bošković" :)— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 93.142.140.41 (razgovordoprinosi)
Ima na ovoj Wikipediji dosta suradnika iz dijaspore, a ne predstavljaju "ultranacionalističku pro-ustašku poslijeratnu emigraciju" (btw. takvim dugačkim tendencioznim frazetinama se vole služiti osobe koje jedostavnijim rječnikom nazivamo jugonostalgičarima). Kad oni budu rekli (ili bilo tko drugi tko je sposoban prijaviti se, a ne pisati kao IP) da ih to vrijeđa, istog trena ću maknuti tu zastavu i blokirati svakoga tko je bude vraćao.
Treba živjeti u realnom svijetu, a ne u prošlim vremenima u kojima nismo ni živjeli, jel tako? --Ex13 (razgovor) 18:36, 8. srpnja 2010. (CEST)[odgovori]
Interesantne su u svakom slučaju tvoje interpretacije mog riječnika, kao i tvoji prigodni životni savjeti. Nezgrapne složenice su oznaka svakog režima ("srbočetnička-jugokomunistička invazija", "jugonostalgičari" etc.), moje su barem latinizmi koje nemam izbora nego tako koristiti, i drži se teme, molim te. Zaista ne vidim poantu komentara kao onog gore, gdje de facto tražiš da ja tebi dovedem nekoliko desetaka tisuća ljudi da ti osobno kažu da ih modificirani ustaški grb vrijeđa.
Objasni mi ukratko, zašto se kao glavna slika ovog članka koristi zastava koju, prema tvom vlastitom priznaju, koristi mala manjina emigranata? Umjesto Hrvatske zastave koju oni koriste u većini?— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 93.142.140.41 (razgovordoprinosi)

Nisam to rekao.--Ex13 (razgovor) 18:59, 8. srpnja 2010. (CEST)[odgovori]

Hrvatski grb s početnim bijelim poljem nije ustaški. Svoje tvrdnje slobodan si potkrijepiti izvorima. Ja nisam naišao na ništa slično što bi potkrijepilo tvoje tvrdnje.--Ex13 (razgovor) 19:08, 8. srpnja 2010. (CEST)[odgovori]

Znam upravo sve potrebno o hrvatskom grbu. Uvijek kad s tobom razgovaram izbjegavaš direktno raspravljati i izbjegacaš temu. Uvijek. Odgovoriš na samo jedan dio, a poantu zanemariš.
Objasni mi ukratko, zašto se kao glavna slika ovog članka koristi zastava koju, prema tvom vlastitom priznaju, koristi mala manjina emigranata? Umjesto Hrvatske zastave koju oni koriste u većini?— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 93.143.28.90 (razgovordoprinosi)
Očito je umetnut ovdje od strane nekoga tko ima vrlo čudne osobne ideje o političkom opredjeljenju emigracije. S obzirom da sam ja taj koji je postavio ovu zastavu u članak, trebam razjasniti neke stvari. Od 1945. pa do 1991. Hrvati u emigraciji nisu imali druge zastave osim ove, te je ona bila njihova zastava, odnosno, to je za njih bila hrvatska narodna zastava; ne zastava emigracije nego zastava Hrvata kao naroda. I pod tom zastavom su zagovarali hrvatsku stvar u svijetu, sve dok Hrvatska nije obnovljena kao samostalna država. Nema ta zastava nikakvo političko značenje, ona je simbol naroda, dio hrvatskog identiteta. Radi tog identiteta i radi te zastave su Hrvati u emigraciji bili proganjani i ubijani (zna se od koga), i nitko nema pravo govoriti da ta zastava označava hrvatsku emigraciju kao fašističku ili ne znam kakvu. Jer znamo tko je širio te bedastoće o fašizmu, i s kakvim ciljem, i nema šanse da se sada sličnim argumentima pokuša "oteti" hrvatskoj emigraciji tu zastavu podmećući joj nekakav fašizam ili desničarenje. --Jack Sparrow (razgovor) 20:24, 9. srpnja 2010. (CEST)[odgovori]

Prvo Direktore, bio bi red da se prijaviš. Drugo, ne imputiraj mi nešto što nisam rekao. Nisam ja nigdje ništa priznao, niti sam "de facto" tražio. Treće, o grbu nemaš pojma jer pričaš gluposti o ustašama, a da ne govorim prethodno o grbu i zastavi Trojednice (s koje te isto bode u oči šahovnica, pa prodaješ maglu o tome da se na razini Monarhije rabila ona inačica bez grba). Četvrto, koji si ti faktor da budeš odvjetnik i zastupnik ikakvoj emigraciji, jer sudeći prema onom što pričaš, ti nikad nisi ni vidio emigraciju. Peto, razbacuješ se tvrdnjama "očito", "bez ikakve sumnje", pa sve do "jest", a da nisi naveo niti jedan izvor.

Ukoliko vidim još jednu od gore navedenih tvrdnji, a bez da je potkrijepljena nekim od vjerodostojnih izvora, IP-ovi koje rabiš bit će blokirani, a izmjene uklonjene. Hvala na razumijevanju.--Ex13 (razgovor) 20:35, 9. srpnja 2010. (CEST)[odgovori]

Pošto mi je na žalost ovo u praćenim stranicama....
DIREKTOR ova rasprava ne bi trebala imati veze s ustašlukom nego s wiki pravilima.
Kao prvo sam suradnik Jack Sparrow koji je postavio zastavu u tekst ovdje govori kako su ovu zastavu koristili u emigraciji 1945 - 91 i da je to "za njih bila hrvatska narodna zastava" (citat).
Tekst ispod zastave bi morao početi riječima: "Verzija Hrvatske zastave sa....."
Kako pretpostavljam da je to pitanje rješeno ja imam jedno pitanje za Vas. Pošto postoji opće slaganje po pitanju da je zastava u tekstu korištena u razdoblju 1945 - 1991, a da se danas koristi službena Hrvatska zastava zašto ona nije postavljena u tekst ??
Ispravno, enciklopedijski bi bilo u tekstu imati verziju Hrvatske zastave koja se koristila u razdoblju 1945 - 1991 i Hrvatsku zastavu koja se koristi danas,a ne kao što su sada u tekstu napisane neenciklopedijske stvari:
"Iako su danas u velikoj mjeri (prvo negiranje zastave u tekstu) zastupljeni grb i zastava Republike Hrvatske, uz njih se i dalje povremeno koriste grb i zastave bez krune grba RH, i to obje inačice ­s početnim crvenim i s početnim bijelim poljem" (drugo negiranje zastave u tekstu) ?????--Rjecina2 (razgovor) 21:11, 10. srpnja 2010. (CEST)[odgovori]
To je upravo moja poanta... — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 93.142.165.84 (razgovordoprinosi) 23:18, 11. srpnja 2010.

Pojmovi[uredi kôd]

Nije mi jasno oko pojma "dijaspora". Hrvati u BiH ili Hrvati u Gradiscu nisu isto kao Hrvati koji su napustili Hrvatske zemlje i otisli u Amerike, Oceaniju ili Zapadnu Europu. U zaglavlju pise kao da je pojam "dijaspora" ili iseljenistvo stoji za sve.--Croq (razgovor) 13:44, 5. studenog 2013. (CET)