Razgovor:Jack Trbosjek

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Jack Trbosjek.
Rad na člancima
Pismohrane:

Poziv da se stil i gramatika ovog članka dotjeraju odnosi se prvenstveno na većinskog autora, suradnika Edgara Allana Poea. No pozivam i sve one suradnike koji su u stanju vidjeti što u ovom tekstu ne štima da interveniraju. Ja bih to rado (već bila) učinila, da spomenuti suradnik nije stekao naviku ponešto nervozno revertati moje promjene u nizu sličnih i različitih članaka. Ygraine 14:50, 20. srpanj 2007. (CEST)

Ti si pomalo nervozno i brzopleto radila isti posao kao ja, i to lošije, a kako nisi dobila potporu sad i na glavni članak izigravaš jadnicu koju ja zlostavljam ovdje na wikipediji, te time ispada da sam neki nerovzni tiranin kojemu nitko ništa ne smije napraviti. Ali cijenjena kolegice, tu se varate. --Edgar Allan Poe 15:55, 20. srpanj 2007. (CEST)

A, ne. Ja sam toliko sigurna u sebe, da ću - ali samo uz tvoje dopuštenje - lektorirati tekstove vezane uz Jacka Trbosjeka te potom pozvati zajednicu da arbitrira i odluči čija je verzija bolja. Ovi su tekstovi zabačeni, i ne čudi me da je suradnicima promakla naša rasprava. Ygraine 15:58, 20. srpanj 2007. (CEST)
Ja nisam netko tko tebi može dopustiti ili zabraniti lektoriranje, ali samo bih zamolio da lektoriraš tektove kojima je točan prijevod. Bilo bi dapače poželjno da se članak lektorira i da se stave točni hrvatski nazivi, ali kako njih nema, molim da se ne diraju pojmovi koji nisu sužbeno prevedeni, a na engleskome su. Također molim da se pismo From Hell ne dira, osim opisa pisma, ali sadržaj ne i da se pisma ne prebacuju na hrvatske nazive, nego neka stoje kakvi jesu. --Edgar Allan Poe 16:05, 20. srpanj 2007. (CEST)
Ja sam bih uz dozvolu admina postavio jedno pitanje: Koji su argumenti za stilsku doradu ? (gramatička ne piše, to ni ne tražim, samo me zanima stilska) --Edgar Allan Poe 16:15, 20. srpanj 2007. (CEST)
Edgarde, ovaj će admin prekinuti ovu raspravu kao i slijedeće koje budete vodili jer se ne slažete u nečemu tipa što ti imaš ispravljati mene. Ovo nije prvi put da si se Edgarde sukobio sa Ygrainom oko članaka koje si napisao. Svi mogu slobodno ispravljati nedostatke u člancima, a o stilskim stvarima trebale bi mi 3 stranice za razgovor da ti objasnim, zato se neću truditi objašnjavati nego te zamoliti da pustiš suradnike koji hoće raditi da rade. Andrej Šalov 16:23, 20. srpanj 2007. (CEST)

Došlo je do istovremenog uređivanja, ali ipak ću ovo postati. Dakle, Edgare: "Gramatička dorada" ne piše, zato što mi se čini da taj predložak ne postoji (ili ja ne znam za njega). Evo nekoliko primjera u kojima se zrcali loš stil i jednostavno, nazovimo stvari njihovim imenom, loš prijevod:

  • očiti (neumjesni) kalkovi s engleskog (za onoga tko zna engleski), ili prvoloptaški prijevodi: "advance" sigurno znači "napredovati", i to je sigurno prvo što piše i u rječniku. No, "to advance a hypothesis" ili slično znači "iznijeti pretpostavku" ili slično (a ne *napredovati pretpostavku).
  • što znači sintagma "oduzeta joj je utroba"??
  • "ubijena na otvorenoj ulici" ili "ubijena nasred ulice"?
  • "njihov grkljan je prerezan" - forsiranje pasiva (koji je u engleskom elegantan i ima različitu upotrebu nego u hrvatskom) plus forsiranje posvojnog pridjeva ("njihov") namjesto lične zamjenice ("im", ako je već pasiv)
  • "sa opreznošću" - zašto ne jednostavno prilog "oprezno"?
  • već komentirana "kanonička umorstva"
  • neprevedeno ostavljeno "lust ubojstvo"
  • and so on, and so forth.

Ygraine 16:31, 20. srpanj 2007. (CEST)

Suradnik E.A.Poe uklonio je moj predložak {{radovi}} s obrazloženjem "inače prošlo je više od 3h od zadnje izmjene". Tri sata doista jesu prošla od postavljanja predloška, ali je jednako tako bila jasno i razgovijetno izrečena moja namjera da se pozabavim ovim člankom, plus onima o Trbosjekovim pismima. No E.A.Poe je išao intervenirati upravo u ovaj, na kojemu je stajalo "Radovi", a ne u ostala tri, i također, nije išao pisati najavljenih pet članaka. Odustajem. Prestara sam za ta sranja. Ygraine 00:12, 21. srpanj 2007. (CEST)
Samo da kažem. Ja nisam maknuo radove da bi zaustavio rad suradnice, nego da bi mogao dodati pasuse koje ću kasnije prevesti i malo sam sredio nešto oko sličnih slučajeva, dok je to sve obrazloženo u komentaru moje prošle izmjene. Ja sam i napisao da usradnica nastavi i prepravii moj dio ako greške ima, a radove sam maknuo da ne bih izazvao sukob oko uređivanja pod radovima. Ja radove nisam vratio tako da sam ja time rekao da sam gotov sa izmjenama na članku te to obrazložio, ali suradnica ili ne čita ili joj nešto smeta oko dodavanja pasusa. Ali ja tu nisam ništa kriv, tako da je na suradnici hoće li nastaviti ili ne. --Edgar Allan Poe 11:00, 21. srpanj 2007. (CEST)

Shvaćam. Sukoba oko uređivanja pod radovima neće biti ako se ukloni predložak "radovi". Zašto se ja - o, nebesa! - nisam toga sjetila?
Ne, ozbiljno sad. Nemam što komentirati. Predložak je bio za trosatne, a ne za 24-satne radove. Predložak 3-satnih radova uklonjen je nakon 4 sata. Pravedno i strogo! No, tako će biti i s predlošcima "pravopis" i "stil", koji će biti skinuti kad pravopis, gramatika i stil budu bes-prije-kor-ni. Ygraine 12:08, 21. srpanj 2007. (CEST)

Pa dokaz da sam mogao sad sređivati i skinuti oba predloška, a nisam ti govori da sam čekao tvoj odgovor. Ja sam samo skinuo da bih dodao potrebno da ne bih stvarao probleme jer je pod radovima. Tako, ja se nadam da ćeš nastaviti s lekotirrajem, ali reci mi hoćeš li da znam radi sebe. --Edgar Allan Poe 12:13, 21. srpanj 2007. (CEST)

Ne. Ja ću se samo brinuti da predlošci budu na svom mjestu dok god trebaju, i da se skinu onoga trenutka kad za njima ne bude potrebe. Ti slobodno prevodi, lektoriraj, dodavaj i oduzimaj, sve osim predložaka.
Ako ti možeš skidati predloške, ja ih mogu vraćati. Do blokade tvoje ili moje. Ygraine 12:22, 21. srpanj 2007. (CEST)

Samo me zanima, čemu sad ova djetinjsta ljutnja. Zašto,ako nam je oboma stalo, već ne riješimo taj problem i da završimo sa tim. Ja sam za, samo ti meni ojasni zašto ? --Edgar Allan Poe 12:31, 21. srpanj 2007. (CEST)

Ovako, ovdje nije bitno tko što radi, nego je bitno da članak bude kvalitetan, zar ne? Istina je da je predložak o radovima trajao nešto duže nego što je to na njemu pisalo. Istina je da je i pravilo da predložak stoji na članku samo dok se na njemu radi. Ipak, nije stajao tjednima kako su, podsjećam te, Edgare, nekad stajali tvoji predlošci o radovima (ne tako davno). Dakle, ako je netko stavio taj predložak, nećemo ga uklanjati istog trena nakon isteka roka, nego, želimo li nešto promijeniti u članku, poslat ćemo poruku dotičnom suradniku ili suradnici na stranicu za razgovor u kojoj ćemo ga/ju pitati može li se u članku nešto promijeniti, kako ne bi došlo do istovremenog uređivanja.--Donatus 12:39, 21. srpanj 2007. (CEST)
Donatuse, hvala na riječima zdravog razuma.
@ E.A.Poe: Nisam stroj za davanje objašnjenja tebi. Tebi objašnjenja nasmagati ne mogu.
Mene recimo zanima zašto tebi počne biti stalo onog časa kad se ja počnem baviti nekim člankom, u kojemu ti imaš doprinosa. Zanima me, ali donekle. Ne naročito. Ima i zanimljivijih stvari. Ygraine 12:42, 21. srpanj 2007. (CEST)

Nije to članak u kojem ima doprinosa, nego ja članak koji sam započeo i planiram dovršiti pa me zanima otežava li mi netko ili olakšava posao. Konkretno kod ovog članka, olakšavala si mi posao dok se djetinjasto nisi naljutila što sam samo dodao pasuse koji će biti dovršeni i NIŠTA, baš NIŠTA više osim ispravke koju sam rekao da slobodno možeš dovršiti, ali eto ja sam sad nešto napravio, i kao što donatus kaže, samo želimo da članak bude kvalitetniji, mislim i ja i ti, tako da ne vidim zašto se to ne bi sredilo, a to što ti želiš besprijekoran članak, to ću ti odmah reći da je nemoguće, jer uvijek će ili faliti činjenica ili će se naći netko tko će bolje to i od mene i od tebe, tako da ti odmah kažem da ne moraš bezveze uništavati članak sa tim predlošcima jer očito po tebi samo ti imaš savršeno riješenje, ali sebično ga držiš za sebe, a to nije način wikipedije jer uvijek trebamo surađivati i pomagati da dopsinesemo što boljoj kvalitezi tako da još jednom pitam hoćeš li pomoći pr sređivanju članaka ili ću ja srediti što bolje pa ti ukloni predloške ? --Edgar Allan Poe 12:53, 21. srpanj 2007. (CEST)

Edgare, ukoliko radiš na nekom članku, bilo da ga započinješ ti ili da ga je započeo netko drugi, slobodno stavi predložak {{radovi}} i drži ga gore dok god radiš na članku. Kad se odmaraš, kao ideš nekamo van, kad radiš na nekom drugom članku, makni taj predložak. Dok ti je predložak gore, nitko ti neće dirati članak. Isto tako, kad netko drugi stavi taj predložak, nemaš ti što uklanjati i mijenjati. Da zaključimo ovu raspravu. Predlažem da sad Edgar stavi predložak o radovima, doda tekst koji misli i napravi ispravke. Kad ukloni predložak, uhvatit ćemo se ispravljanja grešaka. Pritom molim tebe, Edgare, da paziš malo kako pišeš, da pročitaš ponovno ono što si napisao, da ne bi opet bilo banalnih grešaka kakve si ovdje napravio. Isto tako, ako nisi siguran kako se nešto prevodi s engleskog ili kojeg drugog jezika, pitaj, da ne bi poslije drugi suradnici morali pogađati što je pisalo u originalu.--Donatus 13:00, 21. srpanj 2007. (CEST)

Oko gramatike, to je bilo u mojoj tzv. "ranoj fazi" rada na wikici. Tako dam sam trkeljo (ako Pervan kaže), na veliko. Sada pročitam pasus po pasus i što uočim ispravim, a engleski pogledam u 2 rječnika koja imam kući. Tako da ću se uhvatiti. Imam još i Nasera tako da neću moći sad sve odmah, a kao i suradnica Ygraine, i ja bih ovaj članak želio vidjet na naslovnici, ali molim vas da kad se završi da se pregleda a ne da stoji, jer ako bude dugo stao je ću pregledat i maknut predloške. --Edgar Allan Poe 13:11, 21. srpanj 2007. (CEST)

Toliko lektora ovdje, a nitko da išta počne. Evo, sredih. Edgare, nastavi. --Abyssus 13:53, 21. srpanj 2007. (CEST)

Velika hvala Aby :-) --Edgar Allan Poe 14:01, 21. srpanj 2007. (CEST)

Opomena[uredi kôd]

Ovo je javna opomena Edgardu.

Uvidom u povijest uređivanja članka skoro godinu dana Edgard nije dirao članak. I čim je suradnica Ygraine postavila predloške on se uhvatio dodatne nadopune članka.

Suradnica je izrazila volju i želju da članak dovede stilski u red, u čemu je njen rad opstruiran.

Pozivanje na istek predloška radovi, a u isto vrijeme je dogovoreno sa mnom da će suradnica ispraviti nedostatke u članku, je samo natjeravanje maka na konac.

Iz povijesti Edgarovih uređivanja i postavljanja predložaka radovi , ja sam ih osobno skinuo sa nekoliko članaka jer su stajali i po nekoliko dana bez ikakvih izmjena.

Ovo nije prvi slučaj da se ovo dvoje suradnika sukobljavaju oko članaka koje je jedan od njih započeo na ovdje i prenaša se iz članka u članak.

Ovo više neću tolerirati da se opstruira rad od strane Edgarda suradnici Ygraine. Slijedeći ovakav slučaj kad suradnik želi ispraviti članak u svrhu boljitka članka rezultirati će dugačkom blokadom suradniku koji onemogućava rad drugom suradniku.

Pozivam po zadnji put da se suradnik Edgard smiri i dopusti drugim suradnicima uređivanje članaka i da ih pri tome ne ometa u radu bez obzira koliko je vremena prošlo od isteka roka predloška radovi. Ako se pojavi neka nejasnoća pitati onog drugog suradnika jeli gotov za uređivanjem.

Andrej Šalov 15:00, 21. srpanj 2007. (CEST)


Samo me zanima jer ja sad mogu sređivati i dopunjavati članak, ili će suradnica srediti pa da ne diram ništa. Samo nek mi to netko odgovori. --Edgar Allan Poe 17:11, 21. srpanj 2007. (CEST)

Ti stalno forsiraš neke "rasprave" i "razgovore", stalno zahtijevaš neke "odgovore" i neka "objašnjenja":
Tomu je sigurno tako zbog toga što sam ja krasan sugovornik i veoma poželjno društvo. Ipak, ako meni netko dođe i ustvrdi da ljudi nisu ljudi nego ribe (posve analogno nekim tvojim postupcima), ja se s njim neću upuštati u raspravu, niti ću se skidati gola, samo zato da bih pokazala da nemam peraje ni škrge. Ponavljam što sam već rekla: brinut ću se da predložak o stilu stoji i ne briše se, dok god je potreban. Više nemam namjeru drugačije pridonositi tekstovima o Jacku Trbosjeku. Žalim što sam svoje vrijeme na wikipediji nepovratno i jalovo potrošila na ovom razgovoru, a ne drugdje Ygraine 07:28, 22. srpanj 2007. (CEST)
Ygraine, što izvodiš? Rekla si da se nećeš petljati više ter ja sredih članak. Nakon položene tri stilistike i standardni jezik, mislim da znam razlikovati diskurs koji odgovara većinom standardu. Bez picajzliranja, molim, ako imaš kakve probleme s Edgarom, to se ne treba odražavati ovdje. Tako bih mogla na sve tvoje članke staviti taj predložak jer zasigurno postoje (a vidjeh) stilske i pravopisne netočnosti. Mir? --Abyssus 14:29, 23. srpanj 2007. (CEST)

Nisam ja spominjala nikakvo "petljanje" ni "nepetljanje". Ono što sam rekla je da ću paziti da se predložak skine tek kad članak bude stilski dotjeran, ni više ni manje. Slobodni ste stavljati kakve god hoćete predloške gdje god smatrate da su potrebni, prema vašoj savjesti. Ygraine 14:31, 23. srpanj 2007. (CEST)

Ygraine, molim te, ne pretjeruj. Članak je sređen. --Abyssus 14:35, 23. srpanj 2007. (CEST)
I ne znam što podrazumijevaš pod stilskom doradom uopće? Prema tvojoj lekturi to je očito nagomilavanje suvišnih riječi, nerazlikovanje prostornih i vremenskih priloga (ispravljaš mu pravilno u krivo; pred je prostorno, a prije vremensko), kriva rekcija glagola koristiti, administrativno izražavanje? Doista, trebamo stati na loptu svi, zar ne? --Abyssus 14:40, 23. srpanj 2007. (CEST)
Mojoj lekturi? To je bio "Početak radova", kako nedvosmisleno piše. Početak radova. 14:43, 23. srpanj 2007. (CEST)


Početak radova i već toliko pogrešaka? Hvala Bogu da je bio početak. ;) Oprosti na izravnosti, Ygraine, ali ovdje apsolutno nisi u pravu. Nisu svi lektori (premda je to vrlo dosadan posao, ali se mnogo, mnogo mora naučiti). --Abyssus 14:44, 23. srpanj 2007. (CEST)

Hajde suradnice Ygraine, što vam smeta u ovom članku, pa ako nećete vi to popravit, budem ja? Samo mi recite što? --Suradnik13 14:45, 23. srpanj 2007. (CEST)

Dragi Suradniče13, ovaj članak vrvi stilskim greškama. Ygraine 14:47, 23. srpanj 2007. (CEST)
Pa normalno kad si ih pola ti napravila. :-)))) Bez uvrede, ali stilistika NIJE "hajdemo jednu riječ zamijeniti sa 6 drugih". --Abyssus 14:48, 23. srpanj 2007. (CEST)
Stilistika doista nije "hajdemo jednu riječ zamijeniti sa 6 drugih". Ygraine 14:50, 23. srpanj 2007. (CEST)
Hajde mi podrobnije objasni što točno nije dobro (stilizirano), i što si točno ti poduzela u pogledu toga, osim što uporno ljepiš predložak i melješ na stranici za razgovor. Reci mi, i ja ću ispravit u članku --Suradnik13 14:52, 23. srpanj 2007. (CEST)

Pa poduzela je - napravila je lekturu koja nema veze sa standardom. I s prilično banalnim pogreškama, ako se smijem tako izraziti. Ygraine, stilistika nije to, ali to si ti i učinila. Edgar napiše "poslanog pisma", a ti napišeš "pismo što ga je tajitaj poslao". To je stilistika? Ili nepoznavanje značenja priloga/prijedloga? To je stilistika? Oprostite, suradnice, ali preporučujem sljedeće (moja negdašnja ispitna literatura za Bagićevu Stilistiku):

  • GUIRAUD, P. – Stilistika, Sarajevo 1964.
  • KATNIĆ-BAKARŠIĆ, M. – Stilistika, Sarajevo 2001.
  • PRANJIĆ, K. – Jezik i književno djelo, Zagreb 1968, 1972/ Beograd 1985.
  • KOVAČEVIĆ, M./ BADURINA, L. – Raslojavanje jezične stvarnosti, Rijeka 2001.
  • SILIĆ, J. – Funkcionalni stilovi hrvatskoga jezika, Zagreb 2006.
  • VELČIĆ, M. – Uvod u lingvistiku teksta, Zagreb 1987.
  • DEMETRIJE – O stilu, Zagreb 2000.
  • GENETTE /Ženet/, G. – Figure, Beograd 1985.
  • GUBERINA, P. – Zvuk i pokret u jeziku, Zagreb 1952, 1967.
  • BAHTIN, M. – O romanu, Beograd 1989.
  • FLAKER, A. – Stilske formacije, Zagreb 1976.
  • GENETTE, G. – Fikcija i dikcija, Zagreb 2002.
  • AUERBACH, E. – Mimeza, Zagreb 2004.
  • BAGIĆ, K. – Treba li pisati kako dobri pisci pišu, Zagreb 2004.
  • ČALE, F. – Od stilema do stila, Zagreb 1973.
  • CALVINO, I. – Američka predavanja, Zagreb 2002.
  • FRANČIĆ, A./ HUDEČEK, L./ MIHALJEVIĆ, M. – Normativnost i višefunkcionalnost u hrvatskome standardnom jeziku, Zagreb 2005.
  • FRANGEŠ, I. – Nove stilističke studije, Zagreb 1986.
  • PETERNAI, K. – Učinci književnosti, Zagreb 2005.
  • PRANJKOVIĆ, Ivo – Jezik i beletristika, Zagreb 2003.
  • ŠKILJAN, D. – Javni jezik, Zagreb 2000.

Preporučujem suradnici da pročita knjige, poučno su štivo. Pa smo otprilike onda na istom znanju o stilistici i možemo nastaviti raspravu (hajde, lektorsku ću praksu zanemariti). Ili mi suradnica želi reći da je sve to apsolvirala? Onda se iskreno ispričavam i preporučujem da se literatura opet pročita i razlikuje administrativni diskurs (izvrsna knjiga Silićeva - Funkcionalni stilovi!) od standardnog jezika. --Abyssus 14:53, 23. srpanj 2007. (CEST)

Posve izlišno. Moje intervencije na članku tek su bile počele (jasno piše u opisu promjena) i ta prva ruka uopće nije bila konačna verzija. Bio je petak navečer, i otišla sam u grad prošetati svoj mirišljavi personality. Ygraine 15:00, 23. srpanj 2007. (CEST)
Onda te molim da taj mirišljavi personality (stilističkog li blaga) uperiš u nešto korisnije od rješavanja nepostojećih problema. --Abyssus 15:01, 23. srpanj 2007. (CEST)
@Suradnik13. Uzmimo tek 2 (dva) primjera:
  • Žrtvi je napadač nasilno gurnuo tupi predmet u vaginu, a ona: "Preživjela je napad i uspjela došetati do svoje kuće s ozljedama." Ona je odšetala, šetala i došetala kući nakon takvog napada.
  • član kriminološkog odjela Metropolitanske policije. Policija se bavi znanošću, kriminologijom? Detektivi su znanstvenici?
Šetati, draga suradnice, primarno ima značenje sporo hodati, još od praslavenskog šętati sę. U čemu je problem? I, moj dobri obiteljski prijatelj detektiv je, a ujedno ima i doktorat. Često se, vjerovala ili ne, za rješavanje serijskih ubojstava upošljavaju ZNANSTVENICI. Dalje, molim? --Abyssus 15:06, 23. srpanj 2007. (CEST)
U redu:
  • «Annie Millwood - rođena oko 1850 (navodno), po izvještaju napadnuta 25. veljače 1888., koji su uzrokovali njezinu hospitalizaciju...» - Dobro, što "koji"?
  • «…i zapažajuče brutalnosti napada», dok u izvorniku stoji: «and the remarkable savagery of the attack».
  • «Njegova autentičnost leži na mnogim autorovim "mišljenjima"…» (u izvorniku piše: «The authority of this list rests on a number of authors' opinions…) Tko je, zaboga, taj autor?

Ygraine 15:22, 23. srpanj 2007. (CEST)



Članak je zaštićen dok se ovdje ne dogovorite.--Donatus 15:07, 23. srpanj 2007. (CEST)

Kao da se povijest ponavlja i kao da se članak zove hedonizam. --Abyssus 15:08, 23. srpanj 2007. (CEST)
Baš. Stvarno čovjek izgubi volju za radit. Lakše je napisat ovdje, nego ispravit u tekstu. No dobro, neko više voli surađivat na stranici za razgovore. --Suradnik13 15:12, 23. srpanj 2007. (CEST)

Bravo još jedna bezrazložna rasprava! Pa dajte Ygraine, Edgare što vam je ovo trebalo, pa mogli ste se jednostavno dogovorit na IRC-u u roku od 5 minuta i ispravit sve što ne valja, a ne ovdje tjerat svoj inat i prkos, stvarno bezveze ko mala dječica. Za vrijeme ove "vrlo korisne" rasprave mogli ste već 3 puta poboljsat članak i napisat novi, ali kako vidim nije svima u interesu pisati članke. -- Kingstone 93 15:38, 23. srpanj 2007. (CEST)

Suradniče13 i Aby, neizmjerno vam hvala na turdu, ali suradnici nema pomoći ona hoće od članka koji je sasvima prihvatlji napravit duplo dulji članak a da ne dodaje NIŠTA, BAŠ NIŠTA novih informacija, tako da zapravo tekst čini još nerazumljivijim. Na wikipediji ne surađuju samo ljudi s diplomama, doktoratima iz bilo čega, nego i djela, srednjošlokci, studenti, a ne razumiju svi oni što znače neke kompliciranije riječi koje suradnica pokušava ubaciti, niti se nekome da čitat nešto što se iz 15 riječi može prwbaciti na 2.

A sad da se dotakneom ovih dvaju grešaka. Kiriminologija, draga suradnice je proučavanje zločina kao socijalnog fenomena koja uključuje i povod, posljedice, razvoji i ponašanje kriminala, upravo ono što se opisuje u članku, a koliko ja znam, bez dobre veze, bez završene kriminologije inspektor u policiji se na može biti, a upravo o inspektorima i govorimo.

Šetati, kako Vladimir Anić kaže, je kretati se umjerenom brzinom radi ODMORA. Kada se to dogodi ne šeta se radi veselja, nego da se malo odmori uz to, ali očito ste vi nju pratili do kuće pa znate kojim je tempom i načinom išla. Ali ia ko jeste suradnice, molim vas da nam kažete da imamo i bolji članak, ali i bolji osobni uvid u slučaj. Možda nam, kad već sve znate, možete i reći tko je bio Jack Trbosjek. Onda svađe ne bi ni bilo nego bi napisali biografiju osobe koja je bila Jack Trbosjek.

A za sam dobrobit wikipedije i ovoga članka, i da ne trošimo vrijeme svim suradnicima na wikipedijii (besmiesleno), ako se vama već ne da, recite koje su stilske greške pa ćemo ih mi ispraviti, ili ih nema pa sad samo tražita pozornost ovdje preko nećega što ne postoji. Čekam odgovor.

Edgare, morat ću te ispravit. Kriminologija i kriminalistika nisu iste stvari. --Suradnik13 15:28, 23. srpanj 2007. (CEST)
Ma jeste, ali nisam ja ni mislio na kriminalistiku. http://en.wikipedia.org/wiki/Criminalistics je forenzika, a kriminologija je kriminologija. --Edgar Allan Poe 15:32, 23. srpanj 2007. (CEST)

Prijedlog[uredi kôd]

Prvo zapravo imam pitanje za Edgara: Namjeravaš li dodavati još teksta u ovaj članak, osobito u prazna poglavlja?--Donatus 15:15, 23. srpanj 2007. (CEST)

Donatuse pa naravno. Ja sam stao rad na članku jer sam nešto drugo kernuo, ali i na svojim dorponisma na suradničkoj, je za Jacka pisalo u izdari ili tako nešto. Naravno da planiram dovršiti članak, ali očito radi vjerojatno i nepostojećih grešaka sad ne mogu. --Edgar Allan Poe 15:24, 23. srpanj 2007. (CEST)

Onda je moj prijedlog sljedeći:

  1. Otključat ću članak.
  2. Edgar će na vrh članka postaviti predložak {{radovi24}}, ali će za to vrijeme ostati i predložak {{stilska dorada}}.
  3. Dozvolit ćemo Edgaru i više od 24 sata za dovršetak članka. Predlažem da sudionici u ovoj raspravi ne unose ispravke u tekst članka do petka ujutro.
  4. Ukoliko Edgar ranije završi s člankom, o tome će me obavijestiti.
  5. Po završetku Edgarovih radova, osobno ću pročitati članak i ispraviti što treba ispraviti i onda ukloniti predložak o radovima i o stilu.
  6. Nakon toga svi ostali moći će ispraviti što je Edgaru i meni promaklo.
  7. Do petka traje moratorij na raspravu na ovoj stranici.
  8. Tko bi od sudionika ove rasprave, osim Edgara, prije petka unosio izmjene u članak, bio bi blokiran na tri dana bez prethodnog upozorenja.

Mislim da je ovo jedini način. Ukoliko se netko ne slaže, neka mi to napiše ovdje do danas u 19,00 po hrvatskom vremenu. Ne bude li prigovora, u 19,00 otključavam članak.--Donatus 15:39, 23. srpanj 2007. (CEST)


Nema ništa protiv, ali samo me nešto zanima. Kada će se maknut stilska dorada. To me zanima. I Donstus, kad dogovriš, molim te samo sekundu dođi na IRC ili ovo ubaci u MediaWiki:Commons.jss http://hr.wikipedia.org/wiki/Suradnik:Kalan/infobox_former_country. Treba mi za sređivanje jednog predloška. Ajde molim te. --Edgar Allan Poe 15:43, 23. srpanj 2007. (CEST)

I samo da pitam, ja imsm do petka da sredim članak. Što ako zbog više sile recimo ne uspijem do petna nego recimo do nedjelje ? --Edgar Allan Poe 15:44, 23. srpanj 2007. (CEST)
Molio bih te da se potrudiš, jer ne možemo predložak o radovima tako dugo držati. Uvrstio sam pod broj 5 i predložak o stilu.--Donatus 15:46, 23. srpanj 2007. (CEST)
Eto, ja ću radit što brže mogu, ali do ndejlje sigurno, ali potrudit ću se i do petka. Hvala Donatus na ovoj pomoći. Nego čuj, što ćemo sa ovim kodom. Jel možeš to ubacit. --Edgar Allan Poe 15:49, 23. srpanj 2007. (CEST)

Dovršio sam lekturu. Sigurno mi je nešto i promaklo, a možda sam i ja napravio koju grešku. Tko uoči, neka slobodno ispravi. Za većinu promjena morao sam provjeriti i engleski izvornik, jer se iz hrvatske rečenice nije moglo shvatiti što se želi reći. Edgare, u tekstu je bilo i krivih prijevoda, i tiskarskih pogrešaka, i pravopisnih i gramatičkih grešaka. Mnoge sam rečenice morao stilski dotjerivati. To je odgovor i ostalima koji su tvrdili da tekstu ne treba dorada. Tekstu je trebala dobra lektura. Što sam ja učinio može se vidjeti ovdje. Osim toga, uklonio sam višak poveznica na iste pojmove, a nisam siguran da ćemo imati članke i svim poveznicama koje sam ostavio u članku. Molim te, stoga, Edgare, kad se netko uhvati ispravljanja tvojih tekstova, nemoj ga više ometati, jer ću te osobno istog trena blokirati, jer više nemam namjeru trošiti toliko vremena na jedan članak. Nadam se da je time ova diskusija završena.--Donatus 08:01, 29. srpanj 2007. (CEST)