Razgovor:Jim Thorpe

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Jim Thorpe.
Rad na člancima
Pismohrane:

Mislim da je malo pretjerano ocijenjivati Jima Thorpea, kao u članku: ...jedan od najvećih u povijesti sporta.

Autor je vjerojatno preveo nešto s engl. Wiki, gdje stoji "versatile", dakle u smislu da je bio jedan od najraznovrsnijih u povijesti modernog sporta, a to i stoji, jer se bavio i ostalim, pa i neolimpijskim sportovima.

Zablistao je samo na jednim Olimpijskim igrama, 1912. godine, u petoboju i desetoboju, kad (još) međunarodna konkurencija nipošto nije bila jaka kakva je počela bivati poslije Prvog svjetskog rata.

Za njega se možda nikada više i ne bi čulo da nije postao žrtvom krutih amaterskih principa, tj. da mu, kao prvome, nisu oduzete osvojene zlatne medalje, kao što se kasnije vrlo malo čulo npr. za Boba Mathiasa, koji je, objektivno, postigao veći uspjeh od Thorpea, jer je kao prvi dva puta pobijedio na OI u desetoboju.

Osim toga, čast višebojcima, ali bolji poznavatelji atletike ne cijene previše ovu disciplinu, jer se u njoj okušavaju oni atletičari koji nisu dovoljno dobri ni za jednu pojedinačnu disciplinu, pa im preostaje ovo "svaštarenje".

Ja osobno više cijenim jednog Edwina Mosesa koji je bio "car", ali kakav, u jednoj jedinoj disciplini (400 m prepone) nego bilo kojeg desetobojca.