Razgovor:Josip Vancaš

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Josip Vancaš.
Rad na člancima
Pismohrane:

Čovjek je rođen u Mađarskoj i to što je 11 godina života (od 73) proveo u hrvatskoj ga ne čini "hrvatskim arhitektom". Mislim da se prva rečenica članka treba promjeniti i navesti da je on "arhitekta koji je dio života djelovao i živio na području Hrvatske" jer je preciznije i bliže istini.Bizutage (razgovor) 10:18, 16. veljače 2012. (CET)[odgovori]

Imaš ovo:
[1] "Među tim učenicima isticala se i skupina Hrvata: Josip Vancaš, Janko Holjac, Martin Pilar i Janko Josip Grahor"
[2] "Kako je Vancaš bio Hrvat, Schmidt ga preporučuje ministru uz obećanje ..."
Evo ti ovaj izvor [3]:
Prilozi 36, 1-308, Sarajevo, 2007.
Institut za historiju u Sarajevu
Na str. 237.
Jiří Kuděla, Branka Dimitrijević, Ivo Vacík, Arhitekt Karel Pařík: Čeh koji je gradio evropsko Sarajevo, Ambasada Češke Republike u Bosni i Hercegovini, Muzej Sarajeva, 2007.
"Iza Paržika ostalo je preko stotinu realiziranih projekata po cijeloj Bosni i Hercegovini. Po plodnosti s njim se može mjeriti jedino hrvatski arhitekt Josip Vancaš."
Evo još.
Arhiv Bosne i Hercegovine
"Za izgradnju ove zgrade preporučen je Josip Vancaš, hrvatski arhitekt koji je imao ured u Beču."
Portal radiopostaje Žepče Ispred svog vremena – Josip pl. Vancaš
"Josip Vancaš je poznati hrvatski arhitekt koji je projektirao na stotine različitih građevina koje su u graditeljskom smislu obilježile doba Austro–Ugarske Monarhije"
O okolnostima osnutka i djelovanju Kluba Starčevićeve hrvatske čiste stranke prava u Sarajevu
"U radu se na temelju arhivskog gradiva analiziraju okolnosti osnutka i djelovanje Kluba Starčevićeve hrvatske čiste stranke prava u Sarajevu (1909.). Klub je okupljao istaknute Hrvate katolike iz ondašnjeg javnog i političkog života BiH te muslimane koji su se u nacionalnom smislu osjećali Hrvatima. ...U svojim programskim odrednicama Klub se jasno odredio ...svrstavši se uz Starčevićevu hrvatsku čistu stranku prava Josipa Franka. "
"Koncentrirao se na temeljna državnopravna pitanja, napose na povezivanje politički razjedinjenih hrvatskih zemalja u koje se, prema programu Stranke prava iz 1894., ubrajala i BiH ..."
"Djelovao je i nakon raspuštanja bosanskohercegovačkog Sabora u veljači 1915.... "
"Napose istaknutu ulogu u njegovu osnutku i radu imali su građevinski nadsavjetnik i ugledni hrvatski arhitekt te gradonačelnik Sarajeva Josip pl. Vancaš i prvi vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler"
Pa čovjek je bio zadrti pravaš!
Bosanskohercegovačke državne stranice pišu za nj da je bio Hrvat, pa šta onda treba više? Kubura (razgovor) 00:39, 16. travnja 2012. (CEST)[odgovori]