Razgovor:Marko Perković

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Marko Perković.
Rad na člancima
Pismohrane:

Suradnikov tekst[uredi kôd]

Poštovani korisnici wikipedije,

Pjesma "Čavoglave" kao što vam je poznata nastala je za vrijeme rata na običnooj kaseti koja se iz ruke u ruku presnimavala. Ubrzo je pjesma bila prihvaćena diljem Hrvatske. Bodrila je hrvatske branitelje i davala im snagu i ustrajnost u obrani svoje domovine. Izvođena je bezbroj puta na koncertima, objavljena je na mnogim nosačima zvuka, emitirana je na svim hrvatskim radijskim i TV postajama. Pjesma je i danas potpuno ista kao i 1992. godine. Thompson je nikad nije pjevao drukčije. Pjesma počinje pozivom "Za dom" što je bio i ostao samo poziv na obranu svoje domovine. Licemjerno je danas nakon toliko godina tražiti od Thompsona da ju pjeva drukčije nego ju je pjevao na bojišnici, drukčije nego su je pjevali njegovi suborci, mnogi od njih poginuli, mnogi od njih invalidi domovinskog rata, mnogi zaboravljeni. No, ti koji su branili domovinu ne zaboravljaju. Kad bi Thompson bio licemjeran kao i svi drugi koji zaboravljaju te ratne godine, onda bi možda popustio i izbacio iz pjesme taj poklič. Na sreću, nije takav. Da je takav značilo bi da je izdao sve u što je vjerovao 1991. godine i zbog čega je branio Hrvatsku.

Thompson NIKAD nije pozdravljao publiku ustaškim pozdravom na svojim koncertima, nikada, a ovdje je to navedeno kao činjenica. Samo je pjevao pjesmu "Čavoglave" onako kako ju je pjevao i ratnih godina. I budite sigurni da će je uvijek tako pjevati. više od milijun ljudi koji su pratili koncerte na zadnjoj turneji su svjedoci tome, a autor "činjenice" izgleda nikad nije niti bio na Thompsonovom koncertu. Ova stranica je očito djelo osobe koja ne prati Thompsonov rad u cjelosti, jer vrvi netočnostima i osobnim, negativnim stavovima tvorca stranice prema Thompsonu.

Za nečiju biografiju je jako bitno od kud je doputovala krsna kuma male Dive!? Meni je bitnije to što diskografija nije potpuna, što se bez poznavanja činjenica u potpunosti, piše o "kontrovezama", što Thompson nije održavao humanitarne koncerte samo za vrijeme rata već ih održava cijelo vrijeme svog djelovanja, što se zbog pojedinaca Thompsonova publika proglašava ustaškom... itd., itd.

Autor ove stranice nema prava koristiti se imenom Marka Perkovića Thompsona i obmanjivati javnost svojim osobnim stavovima i netočnim informacijama.

Dili

Za neregistriranog korisniksa

Wikipedija nije mjesto za politička prepucavanja. Ako želiš nešto raspraviti napravi to ovdje, na stranici za razgovor. --Jack Sparrow 09:24, 29. svibanj 2007. (CEST)Jack Sparrow

Što radi uopće ovakav politički obojan i neobjektivan članak na wikipedii? — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 89.164.21.52 (razgovordoprinosi)

ustaške odore[uredi kôd]

Druga zamjerka je Thompsonovo nošenje crne odjeće što kritičari tumače aluzijom na ustaške odore, koje su bile crne boje

USTAŠKE ODORE SU BILE SMEĐE BOJE

Bilo je i crnih odora u Ustaškoj vojnici.--Starčevićanac (razgovor) 09:46, 30. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Fansite[uredi kôd]

Ovaj članak ili odjeljak izgleda kao rad obožavatelja. - navedeno je u članku da nije najobjektivniji, pa ako ga želiš ispraviti i imaš dobre izvore, napravi objektivan članak, dotada ovaj članak o Thompsonu ostaje. -- Kingstone 93 18:29, 25. lipanj 2007. (CEST)

Naravno članak zahtjeva hitnu doradu. -- Kingstone 93 18:30, 25. lipanj 2007. (CEST)
Riješeno Riješeno. Ako netyko ima kakvih prigovora, neka nabaci koji predlozak. --Ante Perkovic 15:08, 5. srpanj 2007. (CEST)

Kontroverze[uredi kôd]

Ovo je totalno neobjektivno napisan članak. Iznosi se samo viđenje jedne strane protiv Marka Perkovića. Jeli ovo hrvatska wikipedia ili žuti tisak??

Kao prvo pozdrav "Za dom spremi" datira puno prije pojave ustaškog pokreta. Tom analogijom Marko Perković bi trebao prestati koristiti hrvatski jezik jer su i njega Ustaše koristili.

Godine 1945 protjerani su mnogi hrvati koji nisu imali nikakve veza s NDH ali su bili prijetnja srbokomunistima jer su se usudili govoriti ono što misle, dakle ne možete to koristiti za blaćenje Marka Perkovića.

Odakle vam informacije da se Marko Perković nije ogradio od ustaških znakova na njegovim koncertima. Navedite dokaz ili izvor.

Ako se ogradio, mislim da je mnogo lakse da tri nadjes izvor koji potvrdjuje da se jest ogradio, zar ne? --Pancho W. Villa 12:48, 4. rujan 2007. (CEST)

Niti na jednome od ona dva linka Marko Perković Thompson nije se ogradio od ustaštva, nego je samo ponovio ono što stalno govori ja nisam fašist nego hrvatski domoljub. A caka je u tome što ustaše sebe ne smtraju fašistima. Dakle, ako imaš linkove gdje se MPT ograđuje od ustaštva, izvoli ih dati. Ja sam ovaj članak uredila da bude objetivan, jer je prije toga ličio na laude "velikome pjesniku". Mislim da sam čak bila i previše blaga, može se tu još toga ubaciti... U svakome slučaju, u članku se izražavaju oba pogleda i mislim da je pozitivni čak više izražen, pogotovo u uvodnome dijelu. Zapamtite, ovo je enciklopedija i treba se težiti objektivnom pristupu.


Što se tiče pozdrava Za dom..., treba ga promatrati u kontekstu MPTovog pjevanja ustaških pjesama, ikonograije na koncertima, izjava u medijima, etc.


--Sanja Simat 14:39, 4. rujan 2007. (CEST)

Zašto povjesni hrvatski pozdrav "Za poglavnika i dom spremni" koji datira od jako davnih vremena treba tako promatrati??? Svi hrvatski branitelji svi moji preci, bake i djedovi koristili su taj pozdrav. I ja ga koristim a ne smatram se ustašom. Povezivanje tog pozdrava s ustašama je jednako kako i izjava da su svi hrvati ustaše.

"A caka je u tome što ustaše sebe ne smtraju fašistima." Molim!!!!!!!!!!!!! Ovo je stvaro previše. Svakom sa minimalnim poznavanjem povjesti dobro zna da su se izdajnik Pavelić i ostali i te kako smatrali sastavnim djelom Hitlerove mašinerije.

Druga je stvar ako ti misliš i vrijeđaš hrvatske branitelje mene pa i Marka Perkovića nazivajući nas ustašama. U Hrvatskoj ne postoji nikakvi registrirani ustaški pokret, sve desnije stranke pa i HSP kojoj Marko pripada su se odrekle ustaštva.


Gdje je tu objektivnost ako wikipedija piše iz izvora informacija na principu rekla-kazala i žutog tiska. Wikipedija treba sadržavati samo provjene činjenice koje se mogu podkrijepiti dokazima, povjesnim dokumentima, sudskim presudama, znanstvenim člancima.

Poetpostavimo da je istinaita vaša tvrdnja da se Marko Perković nije odrekao ustaštva. Po vašoj logici vi meni na vikipediji možete pripisati da sam ljuožder i pedofil jer se nisam javno odrekao istih.


Zato vas molim ili dajte neke poveznice na konkretne neoborive dokaze koje mogu potkrijepiti vaš članak ili ga uklonite.

Molim vas poštedite me domoljubne patetike. Ja nigdje nisam eksplicitno navela da je MPT ustaša, kao što nisam ni pisala njegove proustaške pjesme, niti sam ubacivala suptilne poruke u njegove pjesme. Samo navodim činjenice i malo različit pogled od ah, on je domolub, čoekoljub i bogoljub kojemu komunjare i Židovi podmeću. Žao mi je što moram biti oštra, no morate se naučiti diskutirati, a za početak navedite dijelove za koje mislite da su sporni, pa da ih proanaliziramo. Zapamtite da je ovo ozbiljna enciklopedija a ne fan-site MPTa. --Sanja Simat 18:41, 7. rujan 2007. (CEST)


"Ja nigdje nisam eksplicitno navela da je MPT ustaša, kao što nisam ni pisala njegove proustaške pjesme, niti sam ubacivala suptilne poruke u njegove pjesme." Ova izjava vas pokopava. Ovo su samo indicije i plod subjektine ineprretacije bez ikakvih dokaza. Sve što se prethodno naveli ne može Marka Perkovića povezati s ustaškim pokretom. Ako ste ekplicito naveli gore da Marko piše proustaške pjesme (što je laž) onda kako to da niste naveli da je on ustaša. Vaše subjektivo shvačanje činjenica nikako se ne smije biti uvršeno u nešto što se zove enciklopedija. Vaš je problem ako vi vaš osobni stav smatrate objektivnu istinu, a svako drugo mišljene proglašavate "domoljubnu patetiku".


Wikipedija nije bojište. Ako nemate komentara na sadrzaj clanka, onda nema potrebe za danom raspravom. --Pancho W. Villa (razgovor) 12:06, 13. rujan 2007. (CEST)
Cijenio bih kad bi i druga strana odoljela mogucem iskusenju da nastavi raspravu. Kazem za svaki slucaj. Hvala unaprijed. --Pancho W. Villa (razgovor) 12:07, 13. rujan 2007. (CEST)

Markove ograde od ustaštva:[uredi kôd]

http://www.javno.com/hr/film-i-glazba/clanak.php?id=45933

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20070726/mozaik01.asp

INTERVJU: MARKO PERKOVIĆ THOMPSON Nedjeljni jutarnji, 15.04.2007. - Razgovarao Branimir Pofuk


itd...

Lijepo. Sad promijeni clanak i stavi reference. Mozes isto stavit i na en wiki, kad si se vec uhvatio posla :). --Pancho W. Villa 13:56, 4. rujan 2007. (CEST)

Otkljucavanje[uredi kôd]

Clanka je otkljucan. Ako netko ima dodati nesto pametno, neka da reference. Svaka recenica koja imalo lici na POV, a nema rewferencu, se brise bez komentara. --Pancho W. Villa 14:25, 5. rujan 2007. (CEST)


Hvala vam što ste zaključali ovaj članak ostavljajući na njemu pasus "Kotroverze" koji je pun neistina , nedokazanih pretpostavki i loših logičkih konstrukcija.

Živjela Hrvatska Wikipedija — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 213.191.152.98 (razgovordoprinosi)

Jasenovac i Gradiška Stara[uredi kôd]

Koliko mi je poznato, priznao je da je pjevao tu odvratnu pjesmu, samo ne mogu nigdje naći tu njegvu izjavu u medijima, ali znam da je bilo izašlo u novinama da je osobno dao izjavu da je to pjevao "u inat komunistima".--78.3.31.116 15:58, 30. rujan 2007. (CEST)

Pa ako on nije to pjevao, zašto onda ne tuži Latina i ostale koji su to prikazali kao klevetu? Montirati takvo nešto nije mala stvar, prema tome potpuno je jasno da on to jest pjevao, ma što god kaže. I bio je priznao to u medijima, a da i nije, opet je jasno.--78.3.31.116 18:39, 30. rujan 2007. (CEST)


Molim maknimo se od principa rekla kazala i iznesite konkretne dokaze i reference na tisak gdje je marko to priznao. Vaši zaključci na osnovu indicja su neozbiljni i teško optužujući. Vas bi trebalo tužiti za klevetu.Mislim da se Wikipedija mora sastojati od golih činjenica a ne od vaših osobnih stavova. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 213.191.152.98 (razgovordoprinosi)

Navedi primjer osobnog stava u clanku. --Pancho W. Villa (razgovor) 09:41, 2. listopad 2007. (CEST)

Evo gole činjenice:

Dragi prijatelji!
Prije svega, želim Vam naglasiti da je ova moja službena web stranica jedini pravi izvor informacija o meni i mom mišljenju a iste možete dobiti putem članaka koje postavlja administrator.
Svjedoci smo još jedne bjesomučne hajke koju, izbornim porazom, izbezumljeni komunisti i njihovi pomagači pokreću protiv mene.
Ovoga puta su otkrili toplu vodu; "Otkrili" su kako sam ja pjevao pjesme poput "Evo zore...", "Jasenovac..." i slično.
Ja nisam autor tih pjesama ali sam ih pjevao, što je svima nama poznato, u određenom periodu svugdje po hrvatskim trgovima i dvoranama ne skrivajući se, pa je time ovo senzacionalno otkriće u najmanju ruku smiješno.[1]

Thompson ovo kaže 7. siječnja 2004., nedugo nakon što je tvrdio da se "ne sjeća" da je pjevao dotičnu pjesmu. Međutim, tek nešto kasnije, 23. veljače iste godine, Thompson tvrdi sljedeće:

Usput ću Vam napomenuti da je jako loša ona montaža, koja želi uvjeriti gledatelje kako je onaj bolesni uradak moj spot. Očevidno je da je montiran i moj glas i glazba. A u vrijeme o kojem oni govore nisam ni bio u Osijeku.[2]

Nismo baš svi senilni. Ovaj slalom ("ne sjećam se", pa onda "pjevao sam", pa onda "nisam pjevao") je uostalom dobro dokumentiran u tisku. Napadaju ga zbog koječega - i opravdano i neopravdano - ali začudo nema nikoga tko će mu staviti ove citate pod nos i reći mu u lice da je notorni lažljivac i beskičmenjak. 89.164.37.119 01:33, 7. srpanj 2008. (CEST)

"Marko završava ugostiteljsku školu" - samo jedna rečenica koja zorno prikazuje da je čitav ton ovoga članka eklatantno pristran. Otkad se u na pojedince u enciklopediji referira njihovim osobnim imenom? Kako je pobogu dozvoljena upotreba historijskog prezenta, koja u hrvatskom nosi epske i herojske konotacije? Ceterum censeo da čitav ovaj članak treba nanovo staviti na vagu. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 78.0.77.130 (razgovordoprinosi) 13:09, 12. srpanj 2008.

Ograde od ustaških simbola i ikonografije[uredi kôd]

Evo molim vas da pročitate ova dva članka: http://www.index.hr/xmag/clanak/thompson-u-vukovaru-opca-mobilizacija/344183.aspx

"Ne mogu ja ikome zapovjedati što će obući na moj koncert, a nikad nikoga nisam hrabrio ili govorio da nosi kapu ili majicu sa slovom "U". Moja je poruka svima njima i to bi rekao i večeras da sam vidio: Nosite obilježja pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata. Žalosno je da se mladi ljudi vraćaju toliko u prošlost i nasjedaju propagandi"

http://www.slobodnadalmacija.hr/BiH/tabid/68/articleType/ArticleView/articleId/19042/Default.aspx

Pa bih molio da se to stavi u članak, imate izvore pa slobodno izvolite, jasna ograda od simobla, jasna ograda of fašizma, nacizma. Hvala — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 89.201.207.23 (razgovordoprinosi) 14:16, 22. kolovoz 2008.


Evo ja sam doda, i dajte "nošenje crno odjeće?" on upoće ne nosi skroz tamnu crnu već malo svijetliju a i nastupao je i u drugim bojama, a i crna odjeća je normalna za heavy metal / hard rock izvođače. A Thompson spada u te žanrove... — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Flota bez Pilota (razgovordoprinosi) 14:26, 1. rujan 2008.I usput htio sam reći da je Thompson ustvari "Bend" pogledajte Thompsona na Engleskoj wikipediji, a nebi bilo ni loše dodati žanr :S — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Flota bez Pilota (razgovordoprinosi) 14:32, 1. rujan 2008.

Thompson se nikad nije ogradio od fašizma i ustaštva, ni "jasno" ni manje jasno. On kaže ljudima da nose obilježja HV, ali nigdje i nikad ne kaže da u fašizmu ni u ustaštvu ima nešto loše. Također, pjevao je pjesmu "Jasenovac i Gradiška Stara", onda lagao da je nije pjevao, onda nešto izvrdavao, ali nikad se nije ispričao niti je osudio sadržaj stihova. (Ovaj članak i dalje opisuje neki paralelni svemir u kojemu "autentičnost nije potvrđena" - iako jest potvrđena, od strane Thompsona osobno[3] - molio bih da se onda i ovo stavi u članak!) On 100% ostaje pri svojim prvobitnim stavovima, samo što je pomalo oportunist pa je odlučio biti malo oprezniji i ne talasati previše, što se onda doživljava kao nekakva "ograda" od fašizma. 89.164.38.53 16:19, 4. siječanj 2009. (CET)

Crna odjeća je čest slučaj kod glazbenika i sastava sa "tvrđim" zvukom. Ako je to problem, onda triba pobrisat cilu heavy metal scenu, kao i pop-glazbenike koji se volidu odivat ka metalci.
Onda bi tribalo zabranit crnu robu na sprovodima. Niće nami više nitko paradirat u koroti.
A šta kad dojdemo do rabina i ortodoksnih Židova isprid Zida plača? Hoćemo li i njih sumnjičit za takve stvari zbog njihoveg ustrajnog nošenja crne odiće?
A i dimnjačari su mi sumnjivi, pa grobari. Kad smo kod grobara, hoće li tko partizanovce i navijače PAOK-a prozivat zbog silne crnine?
Jasno da nećemo.
Ljudi, uozbiljite se.
Thompsonovo t.zv. "neograđivanje od fašizma". Bit će da je on veliča velikosrpski fašizam (doslovno tako nazvan; to je onaj iz proglasa KPJ narodima Jugoslavije, znate dobro, onaj poziv na ustanak) ili možda talijanski fašizam.
Zanimjivo, toliko se vike diglo na Thompsona koji je bia hrvatski branitelj i koji je smrzava guzicu na položajima dok su oni koji ga svo vrime prozivadu i napadadu stali u teplo doma i zaje*avali. Kako se ti bezveznjaci ne bavidu diskografskim radom glazbenika iz Srbije, BiH i dila Hrvatske pod nadzorom pobunjenih velikosrba? Onih glazbenika koji su veličali četničke zločince (Dođi pope, ljubimo ti stope) huškali na rat odnosno na pohod na Hrvatsku, ubijanje i/ili prognavanje Hrvata. Kubura (razgovor) 04:01, 5. siječanj 2009. (CET)

Crna odjeća nije problem nego "za dom parićani". Oops htio sam reći povijesni hrvatski pozdrav "za dom spremni" (ono ranije je čakavska verzija tog pozdrava). Ako ne griješim autor u tekstu želi reći da je tako pozdravljao ban Jelačić ili netko drugi u 19 stoljeću ??
Također je smješno objašnjenje za njegovo pjevanje pjesme Jasenovac i Gradiška Stara.
Zbog njegovog sudjelovanja u ratu ja mnogo više poštujem Thompsona nego na primjer velikog domoljuba Miroslava Škoru koji je Hrvatsku branio u SAD, Mađarskoj i slično, ali čovjek je kukavica (da ne kažem što je jedan tip napisao o njemu ove dane jer bi dobio ban). Najprije pjeva pjesmu onda viče nisam ja, a slično je i s "starim hrvatskim pozdravom". --rjecina (razgovor) 21:23, 5. siječanj 2009. (CET)
Za svaku analizu Thompsonovog lika i djela preporučujem ovaj link kao nezaobilaznu točku: [4]. 89.164.6.194 23:04, 5. siječanj 2009. (CET)


Wikicitati » - starim hrvatskim pozdravom iz 19. stoljeća [nedostaje izvor]«

Poklič ‘Za dom spremni’ nije domoljubni poklič. On je to nekada bio, dok Pavelićev režim nije počeo ubijati ljude druge rase, nacionalnosti i vjere, pa čak i iste nacionalnosti. Pod tim pokličem su ubijani ljudi--Suradnik13 (razgovor) 20:48, 11. siječanj 2009. (CET)

Žanr?[uredi kôd]

Žanr? Žanr/ovi Pop, rock, folk rock, zabavna glazba

Otkad je Thompson pop i spada u zabavnu glazbu? Tko je ovo sastavljao? Prvi albumi do "E Moj Narode" su čisti Rock, (album Geni Kameni je još najžešći tj. Hard Rock), album "E moj Narode" je Folk/Rock , dok je album "Bilo Jednom u Hrvatskoj" čisti Heavy Metal / Hard Rock album (tko ga je preslušao zna da neke pjesme zvuče kao Iron Maiden). Najnoviji album "Druga Strana" zvuči najviše kao Nightwish znači Heavy Metal/Symphonic Metal. Naravno to se može gledati i kao Kršćanski Rock, tj. Kršćanski Metal

ovo je copy paste s engleske verzije članka: http://en.wikipedia.org/wiki/Thompson_(band)

Genre(s) Rock, Christian rock, Heavy metal, Pop, Pop rock, Folk rock,Hard Rock,Christian Metal,Folk Metal

A evo i koji izvor za moje tvrdnje:

Na zadnjem albumu, kako glazbeno, tako i scenski, osjeti se veliki utjecaj Iron Maidena?

== U zadnje vrijeme, osim njih, Nightwish i sl., slušam i Dream Theather. Gledajući im karijere shvatio sam da rade ono što vole, a da im to svejedno nije prepreka da pune dvorane i stadione. Upravo moj zadnji album s heavy zvukom dokazao je to pravilo i u Hrvatskoj.

Sudeći po uspješnosti zadnjeg albuma, hoćete li nastaviti žestoko ili je ovo tek eksperiment?

Na zadnjem koncertu fokusirao sam stariju ženu koja je između svih mladih jednakim žarom stiskala šaku uz “Dmitra Zvonimira”, a distorzija joj nije smetala. Ja sam fanove pripremao na ovaj zvuk. Mogu već sada najaviti da će moj novi album biti puno žešći od zadnjeg, a svima koji se ustručavaju poručujem: Ne bojte se odvrnuti distorziju. Pokažite da imate krvi u sebi.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Reflektor/tabid/92/articleType/ArticleView/articleId/4131/Default.aspx

Upada u oči :D — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Zombi Ginekolog (razgovordoprinosi)

Godina rođenja[uredi kôd]

U registru branitelja piše da je rođen 1967. --August Dominus (razgovor) 16:52, 31. prosinca 2012. (CET)[odgovori]

Na njegovim službenim stranicama piše 1966.
http://www.thompson.hr/arhiva/16-intervju-za-katolicki-tjednik
"Marko Perković je rođen 27. listopada 1966. godine u selu Čavoglave, u Dalmatinskoj Zagori od majke Marije i oca Ante."
Registar branitelja je službeni izvor, ali kad treba objaviti podatke od nekoliko stotina tisuća ljudi u kratkom vremenu pogrješke su moguće. Ovdje mi je logičnije da Perković bolje zna kad je rođen nego službenik koji je tu brojku upisivao u računalo. SpeedyGonsales 17:52, 31. prosinca 2012. (CET)[odgovori]


Bojna Čavoglave[uredi kôd]

molim da se pod hitno ispravi tekst o spomenutoj pjesmi. Naime, pjesma ima melodiju vrlo sličnu narodnim pjesmama koje su se pjevale daleko prije nastanka te pjesme, te je vrlo teško, pa čak i nevjerovatno da su pjesme Armije BiH bile inspirirane upravo thompsonovom pjesmom. Bojna čavoglave je nastala u jesen 1991. puštana u rovovima, nekim koncertima prvi put javno emitirana na staru godinu 31.12.1991 na Hrvatskom Radiju Split, a nedugo nakon toga ubrzo je nastao spot koji je prvi put emitiran na otvorenoj televiziji a pomom i u emisiji "Slikom na sliku". Video: http://www.youtube.com/watch?v=MTnE_eyovyc Nadalje postoje još neke verzije pjesme "Bojne Čavoglave" koje su preuzeli i neki drugi pjevači... osim "Sarajevskih Čavoglava"/"Hej junaci") koja je dizala moral braniteljima Sarajeva postoji verzija "Posavske Čavoglave": http://www.youtube.com/watch?v=XnIJ8XnAf7w Jajačke Čavoglave: http://www.youtube.com/watch?v=6CVClXEvBDs Moslavačke Čavoglave: http://www.youtube.com/watch?v=4BGMS47w_go


Kada se govori "Pod hitno ispraviti tekst o spomenutoj pjesmi" i gdje se piše da ima sličnu melodiju u narodnim pjesmama onda valjda treba neki dokaz za to a ne samo pisati da je melodija spomenute pjesme nastala prije "Bojne Čavoglave".

"Nevjerovatno je da su pjesme ABiH bile inspirirane Thompsonovom pjesmom" U spotu "Sarajevske Čavoglave" se vide i HOSovci ne samo ABiH. Budući da se ne zna kada su nastale "Sarajevske Čavoglave" može se predpostaviti da su nastale u prvoj polovici 1992. godine jer je se u travnju 1992. radilo na ujedinjenju svih oružanih snaga u BiH Patriotska liga Bosne i Hercegovine, Zelene beretke, TO BiH, HVO, HOS

Nema smisla mijenjati nešto što se predpostavlja ili neštoza što nema konkretnih dokaza...tako da je najbolje da članak "Bojna Čavoglave" u wikipediji stoji onakav kakav i je,a eventalno ubaciti 2 pjesme koje su nastale po uzoru na pjesmu "Bona Čavoglave" su: "Jajačke Čavoglave", "Moslavačke Čavoglave" iako ne postoje izvođači tih pjesama... --Hrv-sokol (razgovor) 13:17, 15. listopada 2013. (CEST)[odgovori]

Thompsonovo ograđivanje od Ustaštva[uredi kôd]

NIJE istina da se Thompson nikada nije ogradio od ustaštva! Ogradio je se od ustaštva i u emisiji IN Magazin "Intevju tjedna" na Novoj TV 26.10.2009. Na pitanje voditeljice Mirne Berend "Fašist, nacionalist, ustaša što si ti!?" Marko izjavljuje: "Od ta tri što ste nabrojili ja mogu kazati da sam ja HRVATSKI NACIONALIST,ALI TAJ TERMIN NACIONALIST...ČESTO GA ŽELE USPOREDITI S ŠOVINIZMOM, TAKO DA JA MOGU KAZATI DA SAM HRVATSKI NACIONALIST,NEŠOVINIST JA ISTIČEM DA VOLIM SVOJE A NEMRZIM NIKOGA" Na daljnje pitanje voditeljice kako obnašljava ustaške oznake koje se ponekad znaju dogoditi na njegovim koncertima i što njima on poručuje Marko izjavljuje: "Od 130 koncerata turneje na samo nekoliko koncerata je takvih obilježlja bilo, a onima koji su nosili takva obilježlja poručuje da: SVI KOJI IMAJU POTREBU NOSITI VOJNA ZNAKOVLJA NEKA NOSE HRVATSKE POBJEDIČKE VOJSKE NITI JEDNA DRUGA! PORUČUJE IM I DA NENASJEDAJU NA PROVOKACIJE MEDIJA,POLITIČARA, DA SE NE OPETERĆUJU S II. SVJ.RATOM." Cijeli intervju pogledajte na: http://www.youtube.com/watch?v=UkNYdO-1zh8

U emisiji "60 minuta s medijima" novinar HRTa govori o intervjuu s Thompsonom gdje je se Thompson ogradio od ustaštva (par dana prije intervjua od onog u IN MAGAZINU gdje Marko i govori o tom intervjuu da je snimka morala otići do ureda predsjednika!) Na dan emitiranja intevjua u redakciju emisije je se zvalo iz ureda predsjedinka, ureda HTVa, ureda glavnog sponzora emisije da se emisija ne emitira gdje se Thompson javno odrekne ustaštva! Video prilog emisije: http://www.youtube.com/watch?v=druUXVT8Ujg

Licemjerno je govoriti da Thompson potiče da se nose ustaška obilježlja kada je izjavio ovo gore! Stvar je policije tko nešto unosi u dvoranu, stadion, otvorenu površinu gdje je neki koncert.--Hrv-sokol (razgovor) 12:28, 15. listopada 2013. (CEST)[odgovori]

Datum rođenja[uredi kôd]

U registru branitelja, koji bi se mogao smatrati za vjerodostojan izvor informacija, ukoliko ukucate ime Marka Perkovića dobiti ćete da je godina njegova rođenja 1967. a ne 1966. kako se navodi na ovoj stranici. Bilo bi u redu da se informacija, ukoliko je uistinu kriva, korigira.

Ostale zanimljivosti[uredi kôd]

Dodao bih pod ostale zanimljivosti brojne stvari koje se tiču Thompsona i njegovih pjesama ili nastupa, ako ikako može.


Uz Thompsonovu pjesmu 'Anice kninska kraljice' koju je otpjevao 1994. godine, hrvatski vojnici su ušli u oslobođeni Knin 5. kolovoza, 1995., a uz pjesmu 'Bojna Čavoglave' iz 1991. u Kijevo kod Knina.

U glavnom gradu Republike Hrvatske, Zagrebu (naselju Sveta Klara), nalazi se Čavoglavska ulica koja je dobila ime po njegovoj pjesmi 'Bojna Čavoglave'.

Dobitnik je priznanja 'Junak Domovinskog rata' koje dodjeljuju Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.). Riječ je o priznanju koje se dodjeljuje zaslužnim pojedincima za stvaranje slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države te istaknutim braniteljima. Thompsonu je priznanje dodijeljeno zbog podizanja morala pjesmom u najtežim trenucima obrane Domovine tijekom Domovinskog rata.

3. veljače, 2003. godine Thompson je pjevao na dočeku hrvatske rukometne reprezentacije, koja je osvojila prvo mjesto na svjetskom prvenstvu u Portugalu, a na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića 100.000 ljudi dočekalo je prvake i uživalo u njegovim pjesmama.

2009. godine, kada je Hrvatska radiotelevizija u Opatiji održala revijalno televizijsko natjecanje za odabir najbolje evergreen pjesme u Hrvatskoj, iz razdoblja od 1950-ih do 2000-ih, u kojem su nastupale poznate hrvatske glazbene zvijezde, uz pratnju Revijskog orkestra HRT-a, sa najviše glasova publike pobijedila je Thompsonova pjesma 'Zaustavi se vjetre' koju je otpjevala Vanna Vrdoljak, između stotina pjesama upravo je Thompsonova postala pobjednicom najboljeg hrvatskog evergreena.

11. studenog, 2009. godine Thompsona i njegovu obitelj je nakon opće audijencije primio papa Benedikt XVI. Thompson je nakon kratkog razgovora Svetom Ocu poklonio izdanja svojih CD-ova i DVD-ova u luksuznom kožnom uvezu, te prijevode pjesama na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

Godine 2011. Thompson je napisao i otpjevao naslovnu pjesmu za hrvatski ratni film 'Josef'. I sam Thompson se pojavio u filmu u manjoj ulozi neimenovanog austrijskog vojnika.

2012. godine pjevao je na dočeku generala Ante Gotovine koji se vratio oslobođen svih optužbi za ratne zločine iz haaškog pritvora u njegovim rodnim Pakoštanama gdje se okupilo oko 40.000 ljudi.

Album 'Ora et labora' izdao je 11. travnja 2013. koji je u roku od 15 dana dosegao zlatnu nakladu, a bio je i najprodavaniji album te godine. Jedini je domaći glazbenik čiji se album, 'Ora et Labora', našao na iTunes ljestvici u top 5 najprodavanijih rock albuma za čak 3 europske države - Austriju, Njemačku i Švicarsku.

16. studenog, 2013. Thompson je održao koncert u prepunoj zagrebačkoj dvorani Doma sportova, a na taj koncert došao je i general Mladen Markač, koji je tog datuma ujedno proslavio i godišnjicu oslobođenja iz haaškog pritvora.

16. rujna, 2014. pjevao je pred 40.000 ljudi na dočeku tenisača Marina Čilića u Međugorju koji je s njim na pozornici proslavio osvajanje US Opena.

Nakon višemjesečne turneje 'Ora et labora' diljem Hrvatske, BIH, Austrije, Njemačke i Kanade, a održao je i koncert u punoj zagrebačkoj Areni 20. decembra, 2014 te samo tri dana nakon toga, 23. decembra, 2014. i u punoj splitskoj Spaladium Areni.

Godine 2014. dodijeljena mu je najveća hrvatska diskografska nagrada Porin u najprestižnijoj kategoriji 'Hit godine' za 2013. godinu, za pjesmu 'Samo je ljubav tajna dvaju svjetova'. Pjesmu je posvetio svojoj supruzi.

30. srpnja, 2017. godine zahvaljujući stihovima pjesme 'Moj Ivane' za koju je upravo Thompson snimio spot 2000. godine, oboren je Guinnessov rekord u okupljanju najviše ljudi s istim imenom na jednom mjestu, a na Kupresu se okupilo čak 2.325 osoba koje se zovu Ivan pa je u tu čast Thompson održao veliki koncert pred oko 50.000 posjetitelja.

16. srpnja, 2018. godine nogometni reprezentativci Hrvatske, koji su osvojili srebrnu medalju na svjetskom prvenstvu u Rusiji, pozvali su Thompsona na veliki doček u Zagreb. Thompson se sa igračima provozao počasnim autobusom od aerodroma do glavnog zagrebačkog Trga gdje je otpjevao nekoliko svojih pjesama pred čak 500.000 ljudi koji su došli dočekati igrače, a također pjevao je i na posebnim dočecima za izbornika Zlatka Dalića u Varaždinu i u Livnu.

8. rujna, 2018. godine na zahtjev najboljeg hrvatskog boksača Filipa Hrgovića, koji je odabrao njegovu pjesmu 'Geni kameni' za ulazak u ring pred svaku svoju borbu, Thompson je tu pjesmu otpjevao uživo u boksačkom ringu pred Hrgovićev meč u zagrebačkoj Areni sa amerikancem Amirom Mansourom za WBC internacionalni pojas.

Zašto ime Marka Perkovića kada se upiše u google izađe na čirilici? Kao i sva hrvatska prezimena na -ović[uredi kôd]

Kako ćemo to promjeniti ili bojkrotirati wikipediju?