Razgovor:Mir u Srijemskim Karlovcima

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Mir u Srijemskim Karlovcima.
Rad na člancima
Pismohrane:

"Mir u Srijemskim Karlovcima sklopljen je 1699. godine prema kojem se Hrvatskoj vraća Slavonija, Lika, a Veneciji hrvatski teritoriji u kontinentalnoj Dalmaciji" - da li je tada postojala Hrvatska...i kako to da ovakav tekst stoji samo u HR wiki, a da u svim ostalima stoji da je Austro-ugarska dobila navedene teritorije (u ciji je sastav usla i Hrvatska)? — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 89.216.87.187 (razgovordoprinosi) 04:07, 14. studenog 2009.

Inozemne wikice se povodidu za stereotipima.
Habsburška Monarhija nije bila "iz komada". Sastojala se od raznih kraljevina, kneževina, grofovija i t.d..
Kad su određeni hrvatski krajevi bili oslobođeni od Turaka, nisu bili pripojeni nekoj monolitnoj Habsburškoj Monarhiji, nego Kraljevini Hrvatskoj, koja je za vladara imala kralja iz vladarske kuće Habsburg, kojeg je hrvatsko plemstvo izabralo na onom saboru u Cetinu.
Pa ni onda nije bilo bezuvitno, nego su postavili uvite. A i u kasnijim zavirnicama su se Habsburzi obvezali da će vratit svim kraljevinama njihove teritorije kako se bude oslobađalo na istoku.
Uostalom, koji je bio vladarski naslov habsburških vladara? Leopold I., koji je bio za vrijeme mira u Srimskin Karlovciman:
Leopold I, milošću Božjom izabrani car Svetog Rimskog Carstva, kralj Njemačke, Ugarske, Češke, Dalmacije, Hrvatske, Slavonije ...
Pogledaj i dr. wikipedije, pa ćeš vidit da je Leopold I.
war von 1658 bis 1705 Kaiser des Heiligen Römischen Reiches sowie König von Ungarn (ab 1655), Böhmen (ab 1656) und Kroatien und Slawonien (ab 1657).
Leopold I, by the grace of God elected Holy Roman Emperor, forever August, King in Germany, King of Hungary, Bohemia, Dalmatia, Croatia, Slavonia
Leopoldus I (natus Vindobonae die 9 Iunii 1640 - ibi obiit die 5 Maii 1705) fuit ab anno 1658 usque ad mortem imperator Sacri Romani Imperii, ab anno 1655 rex Boemiae et ab insequenti anno etiam rex Hungariae et ab anno 1658 rex Croatiae.
Leopoldo I Ignazio Giuseppe Baldassarre Feliciano d'Asburgo (Vienna, 9 giugno 1640 – Vienna, 5 maggio 1705) fu Imperatore del Sacro Romano Impero dal 1658 alla morte, nonché Re di Ungheria dal 1655, di Boemia dal 1656 e, infine, di Croazia e Slavonia dal 1658. Kubura (razgovor) 06:09, 14. studenog 2009. (CET)

A na osnovu cega ti znas da su to bas Hrvatski krajevi?Na osnovu istorijskih pretpostavki?Kraljevina je bila najveca upravna jedinica u austriji,a to sto vi smatrate da ste postojali bez prekoda,samo mi objasnite kako to kad su vas madjari pokorili oduzeli sve a vi i dalje priate mi postojimo ali samo na koji nacin?Po vasim uzbenicima hrvatska je bila jaca i od austrije ali takodje i u nekoj nepostojecoj uniji jer da ste bili u uniji drzava bi se zvala austro hrvatska ili austro ugarsko hrvatska a ne austrijsko carstvo a kasnije austro ugarska .smanjite fantazije malo