Razgovor:Miris

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Miris.
Rad na člancima
Pismohrane:

Hm, pa nije miris osjetilo nego njuh. Miris je supstanca koju osjetilo njuha identificira. ? Ne može miris osjetiti miris. Ovu stranicu bi možda trebalo preformulirati da govori o samom mirisu. --Dalibor Bosits © 00:26, 20. siječanj 2008. (CET)

ja ću navesti literaturu. imaš li je ti? meni je logičnije miris. onda bi po tvojoj logici trebalo osjetilo biti i gledanje, jer ne može vid osjetiti vid. njušimo da bi osjetili miris. ti možeš njušiti, a da ništa ne osjetiš jer ti nisu u redu mirisni receptori. znači li to da imaš osjetilo mirisa?Goggs1212 08:38, 20. siječanj 2008. (CET)
Literatura u kojoj se spominje "osjetilo njuha":
  • Krmpotić-Nemanić J.: Anatomija čovjeka, Medicinska naklada, Zagreb 1990.
  • Keros P., I. Andreis, M. Gamulin: Anatomija i fiziologija, Školska knjiga, Zagreb 1997. Rosier 09:04, 20. siječanj 2008. (CET)
u mene: dr. OSKAR SPRINGER, Covjek i Zdravlje, Profil, 1995.
U tebe također stoji "ugljik (IV) oksid" umjesto "ugljikov dioksid". Rosier 09:08, 20. siječanj 2008. (CET)
Stoji, ne mogu poreć, al i to je jedan od ispravnih načina pisanja. U tvojoj literaturi, jel postoje mirisne stanice i mirisni receptori, ili njušne stanice i njušni receptori? Ako da, predajem meč! I da li OSJEĆAMO njuh ili miris? Goggs1212 09:19, 20. siječanj 2008. (CET)
Miris, m. 1.a osjet koji nastaje podražajem sluznice nosne školjke, b. ugodan nadražaj osjeta njuha, opr. smrad, c. nadražaj osjeta njuha nastaoisparavanjem organskih ili anorganskih materija; 2. hlapljiva tvar ugodna vonja, služi a. za njegu tijela; parfem, b. u proizvodnji slatkiša, napitaka itd.; aroma, 3. pren. razg. asocijacija, podsjećanje na što, dah čega.
Njuh, m. fiziol., osjetilo za miris, sposobnost da se primaju i razlikuju podražaji organom njuha.
Izvor: Hrvatski enciklopedijski rječnik skupine autora, Novi liber 2004. Nadam se da je rasprava završena. Rosier 09:20, 20. siječanj 2008. (CET)
No da odgovorim na pitanje, evo citata:
"OSJETILO NJUHA čine osjetilne stanice smještene u sluznici koja oblaže gornji dio gornjega nosnog hodnika i gornje nosne školjke te najgornji dio nosne pregrade. To je područje veličine 5 cm2, a sadrži nekoliko milijuna osjetilnih stanica koje su okružene potpornim stanicama. Osjetilne stanice imaju kratke i debele izdanke nazvane njušnim štapićima s kojih do sluznične površine strše njušne dlačice ili cilije. Živčana vlakna tih stanica oblikuju brojne tanke živce koji ulaze u lubanju i nastavljaju se u njušni dio mozga." Rosier 09:24, 20. siječanj 2008. (CET)

Dobro, onda imaš evo moje pismeno odobrenje da obrišeš članak, jer se cieli odnosi na osjetilo, a ne na sam miris. i iz Springerove knjige neću više ništa da sastavljamm, tko zna što je sve netočno. Ugljik (IV)oksid!! Ta, tko je to vidio! No, i dalje mi nije jasno: Osobe koje njuše, a ne osjete miris, imaju li osjetilo njuha? Goggs1212 09:28, 20. siječanj 2008. (CET)

Što se mene tiče, koristi koju god riječ hoćeš. Osim što teško mogu razumjeti tvoju emocionalnu reakciju na dobronamjerne upute, ne namjeravam se ni sa kim obračunavati zbog takvih trivijalnosti. Rosier 09:33, 20. siječanj 2008. (CET)

Nije ovo nikakva je*ena reakcija! Po prvi put sam uzo stručnu literaturu, pa se opet nađe da nešto ne valja! Znam da ne stavljam IW i da nisam dobar u stavljanju poveznica, al nisam se sad nadao da mi će mi se nešto predbacit kad ne prepisujem s druge uikice, nego sastavljam iz druge knjige. Iskreno, na prvu loptu ja sam to doživio kao ANdrejevu provokaciju, jer me čovjek ne može óčima smislit, pa sam bio ustrajan jer sam mislio da sam JA, odnosno knjiga u pravu. Mislio sam da me ispravlja zato što SVE radim krivo, pa je pretpostavio da sam i ovo krivo napravio, a da nije ni pročitao. KAd si ti naveo literaturu, složio sam se da obrišeš. Mislio sam da se admini drže zajedno, pa gdje pljuje jedan, pljuje i drugi. Goggs1212 09:46, 20. siječanj 2008. (CET)