Razgovor:Nikola Šubić Zrinski

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Nikola Šubić Zrinski.
Rad na člancima
Pismohrane:

Győr na hrvatskom je Đer ili Đur ili Jur? Postoji li više oblika? Hvala. --Koppany 14:23, 2. svibanj 2007. (CEST)

Mađarski ne poznajem, ali na hrvatskom bi to ime glasilo: Đuro, Đorđe, Juraj, Jure, Juro itd. -- Άριστος Πρώτος 18:00, 28. siječnja 2010. (CET)[odgovori]

Đorđe Pozojević[uredi kôd]

U članku je u rečenicu: Među ostalima, poginuli su plemići Vuk Papratović, Nikola Kobač, Petar Patačić, Lovro Juranić dodato 25. ožujka 2007. i Djordje Pozojevic, to je onda promijenjeno 2. svibnja 2007. u ĐorĐe Pozojević a ispravljeno je istoga dana u Đorđe Pozojević i rečenica, Među ostalima, poginuli su plemići Vuk Papratović, Nikola Kobač, Petar Patačić, Lovro Juranić i Đorđe Pozojević, tako stoji od tada.

Tražeći informacije o Đorđu Pozojeviću, naišao sam na ovo: Georgius Pozojević je bio jedan od kapetana i na Sigetu pored Nikole Šubića Zrinjskog, a za pretrpljene muke i ratne zasluge dobio je plemićku titulu od cara Rudolfa II. i ovo: str. 114.: Georgius Pozojevic bio je jedan od preživjelih kapetana i u Sigetu, pored Nikole Šubića Zrinskoga. Georgius Pozojevic za pretrpljene muke i ratne zasluge dobio je plemićku titulu od cara Rudolfa II.

U knjizi Anđelka Mijatovića, Obrana Sigeta, 2. dop. i proš. izd., Školska knjiga, Zagreb, 2010., ISBN 978-953-0-61493-2 na str. 94. piše: "Koliko se zna samo su se sedmorica branitelja spasila: Ferenc Črnko, Berto Gereci, Stjepan Oršić, kojega je spasio neki Hasan iz Šikloša, njegov nekadašnji zarobljenik, Gašpar Alapić, kojega su, preobučena, Turci držali za obična vojnika ili službenika, i tri vojnika, kojima je Sokolović poštedio život da bi po njima poslao kršćanima - u tabor kod Đura, u Bobovišće i nadvojvodi Karlu - vijest što se dogodilo sa Sigetom".

Je li on jedan od ta "tri vojnika, kojima je Sokolović poštedio život"? Ako je to on i bio tamo tijekom opsade Sigeta te preživio dobio je plemićku titulu tek nakon Sigeta znači ne treba biti u toj rečenici gdje se spominju poginuli plemići? Ima li tko nešto više informacija?--Rovoobob Razgovor 16:23, 10. veljače 2017. (CET)[odgovori]