Razgovor:Okomiti hitac

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Okomiti hitac.
Rad na člancima
Pismohrane:


Predlažem izmjene i dopune[uredi kôd]

U skoro 40 godina nastave fizike, podučavam da je:

- vodoravno ili horizontalno paralelno s mirnom površinom vode ili horizontom;

- uspravno ili vertikalno paralelno s viskom.

Horizontalno je okomito na vertikalno, i obrnuto. Pravci, vektori i ravnine okomiti su ako je među njima pravi kut. Na glatkoj kosini reakcija podloge na tijelo je okomita na kosinu. Okomitost je relativni odnos između dva smjera. Vidi se to i na web stranici struna - hrvatsko strukovno nazivlje, pa čak i u Hrvatskoj enciklopediji.

Poznato mi je, dakako, da u svakodnevnom govoru riječ "okomit" ponekad (ali ne uvijek) ima i značenje "vertikalan". Štoviše, engleska riječ "perpendicular" potječe od latinskog naziva za visak (dakle, vertikalu), ali se danas u struci ne koristi za vertikalnost, nego za okomitost.

Zato mislim da je naziv "okomiti hitac" neprimjeren za ovaj članak. Ja cijeli život slušam i govorim o "vertikalnom hitcu", a okomiti hitac sam prvi put susreo na Wikipediji.

Pa predlažem da se naslov članka promijeni u "Vertikalni hitac" (uz iste izmjene u tekstu). A da se samo spomene kako se ponekad koristi i naziv "okomiti hitac" (što je točno, provjerio sam prije pisanja ovoga teksta).

Osim toga, na kraju članka dodao sam odlomak pod nazivom "Vektorski opis". Nešto slično nalazilo se ranije u članku o jednoliko ubrzanom gibanju, ali je izbačeno. No, mislim da je ovdje potrebno, jer je prethodni tekst na srednjoškolskoj razini, dok se na prvoj godini studija koristi ovakav vektorski pristup.--Ilevanat (razgovor) 00:30, 18. ožujka 2017. (CET)[odgovori]

  • Glede novog odlomka, dobro je došao.
  • Pitanje imena članka je malo složenije. Osim riječi vertikala rabi se i riječ uspravnica, pa bi ime članka moglo biti i uspravni hitac.
Iako je okomitost "samo" odnos između pravaca ili ravnina, čini mi se da se podrazumijeva odnos okomitosti na Zemljinu površinu, jer na što bi se drugo okomitost mogla odnositi ako ništa drugo nije zadano?
Mislim da je ovo primjer donekle sličan odnosu informatičkih naziva vatrozid odnosno sigurnosna stijena, koji se oba odnose na istu stvar, i dok je valjda 99 % ljudi čulo samo za prvi naziv, drugi naziv je precizniji. Ali nije ustaljen ni usvojen. AFAIK. Zašto? Zato jer je vatrozid uspješan prijevod engleskog naziva "firewall", i zato jer se taj naziv lako usvaja. Lakše nego "sigurnosna stijena".
Valja provjeriti literaturu i navesti gdje se rabi koji naziv, pa ćemo promijeniti naziv članka ako trenutačni naziv nije dovoljno ustaljen.
Za početak: http://struna.ihjj.hr/naziv/vertikalni-hitac/7479/#naziv SpeedyGonsales 00:54, 5. travnja 2017. (CEST)[odgovori]

Hvala na javljanju. Vidim da vas neki moji argumenti nisu impresionirali, ali mi je drago da ste uočili da spominjem web stranicu struna - hrvatsko strukovno nazivlje. Meni bi već i sam njihov izbor termina bio dovoljan, jer se radi o terminu koji se rijetko koristi izvan struke, fizike i tehnike.

Što se tiče literature, možete pokušati napredno Google pretraživanje (točna fraza, samo u naslovu, hrvatski). Rezultat je sljedeći:

- vertikalni hitac...109 pojavnica

- okomiti hitac... 1 pojavnica (Wikipedija)

- uspravni hitac... 0 pojavnica

Ako vam je to dovoljno, zamolio bih vas da provedete izmjene koje predlažem. Ja ionako ne bih znao provesti izmjene naslova s preusmjeravanjem. Okomiti hitac bi mogao ostati kao sekundarni naslov, ne tek kao kuriozitet Wikipedije, nego zato što se ponegdje doista spominje, mada ne u naslovu.

O mogućoj upotrebi termina "okomito" umjesto "vertikalno" mislim da sam dosta napisao u prethodnom tekstu. U svakodnevnom govoru može biti prihvatljiva, ali ne i u člancima koji pretendiraju pisati o matematičkim, fizikalnim i tehničkim temama. Uzmite npr. članak "Kosina" gdje su to dva očigledno različita termina. Pisao sam suradniku koji je u tome članku (i drugima) mijenjao "vertikalno" u "okomito", ali još nema odziva. No, ja sigurno neću pretraživati članke Wikipedije i ispravljati njegove ispravke. Neka bude kako želite.--Ilevanat (razgovor) 18:45, 5. travnja 2017. (CEST)[odgovori]