Razgovor:Paradoks blizanaca

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Paradoks blizanaca.
Rad na člancima
Pismohrane:

autoru ove stranice:

molim te napiši APOSTROFIRANO - PODCRTANO - PODEBLJANO onaj dio gdje kazeš : da bi jednom blizancu usporilo vrijeme,

                   na njega mora utijecati sila ( kao uzrok ubrzanja- tj. promijene
                                                  inercijalnog sustava )

mislim da si me shvatio, cilj je taj da se sve laike ( posebno one koji neprihvačaju TR ) pokuša uputit ka istini 193.198.146.241


Zar se ovo ne može još jednostavnije objasniti?:

  • Radi dilatacije vremena vrijeme u svemirskom brodu (ili sličnom prijevoznom sredstvu) je usporeno u odnosu na vrijeme mirujućeg blizanca na zemlji. Tako putujućem blizancu njegov brat na zemlji u početku djeluje vrlo ubrzano.
  • Kako se svemirski brod odmiče od zemlje svjetlosti treba sve više i više vremena da ga dođe do svemirskog broda, stoga putujućem blizancu njegov brat na zemlji izgleda da usporava. Npr. kada bi gledali sunčevu svjetlost sa zemlje vidjeli bi svjetlost koja je stara 8 i nešto minuta. Toliko vremena je potrebno svjetlosti da dođe sa sunca do zemlje.
  • Kada svemirski brod stigne na svoje odredište blizanaca na brodu ne vidi svoga brata kakav je, već vidi svjetlost koja dolazi do odredišta. Npr. Ako je blizanac putovao na udaljenost od 2 svjetlosnih godina brzinom od 0,5 c on će na udaljenost stići za 4 godine, a vidjeti slike svoga brata stare 2 godine (koliko je potrebno svjetlosti da dosegne tu udaljenost).
  • Prilikom povratka na zemlju blizanac koji putuje će vidjeti svoga brata da ubrzano stari. Vrijeme u brodu protiče sporije, a i vrijeme potrebno svjetlosti da dođe do putnika se smanjuje.


Ali ovo se sve moglo izbjeći tako da se jednostavno blizanca putnika smjesti u orbitu oko zemlje. Isti primjer 0,5 c na 4 godine. Blizanac putnik će ostarjeti samo 2 godine, a njegov mirujući brat 4. Srednjoškolski primjer.
--Čeha (razgovor) 04:24, 8. rujan 2008. (CEST)