Razgovor:Planet

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Planet.
Rad na člancima
Pismohrane:

Nigdje nisam cuo za navedeni izraz "vansolarni planeti". Cuo sam samo "ekstrasolarni planeti" i "egzoplaneti". --Ante Perkovic 11:55, 13 July 2005 (CEST)

Budući da preferiramo hrvatske nazive kad god je to moguće, trebalo bi i tu staviti neki odgovarajući hrv. izraz. Svojevremeno sam u nedostatku ideje stavio "vansolarni". U članku ocean, User:Zmaj je ispravio podnaslov u "Izvanzemaljski oceani" i to bi trebalo biti ispravno kad su u pitanju objekti izvan Zemlje. Međutim, koji je ispravan izraz kad se radi o objektu izvan sunčeva sustava? "Izvansunčani" je smiješno, "ekstrasolarni" je tuđica (iako prihvaćena)... nemam pojma. Pogledat ću kod kuće u enciklopediju astronomije da vidim što tamo rabe. Krešimir Ižaković 13:44, 13 July 2005 (CEST)
Problem kod hrvatskog nazivlja u astronomiji je taj sto uopce ne postoji neka "sluzbena" verzija. Kad sam ja pisao clanke o satelitima u Suncevom sustavu morao sam koristit prevode koje su koristili dr. Rosa i njegov kolega koji su prevodili knjigu "Planeti". Druge literature nije ni bilo. Isti je slucaj sa cijelom astronomijom, pogotovo sa novijim pojmovima. Ja znam nase ljude koji se profesionalno bave egzoplanetima (izraz koji najcesce koristim), ali oni ionako o tome pricaju samo na engleskom i njemackom.
Ja sam za izraz "egzoplaneti" jer se vec dosta koristi, a uz to i nije strana slozenica "egzo se kao prefiks korsiti kod nas, valjda (?)" --Ante Perkovic 14:00, 13 July 2005 (CEST)
Točno, koristi se "egzo" u nekoliko izraza (egzotermna reakcija, egzobiolog...). Huh, da... uvijek je nezgodna situacija s hrvatskim nazivljem u nekim područjima. Stavit ću pitanje u Kafić - vjerojatno će se javiti netko od kolega jezikoslovaca. Krešimir Ižaković 15:46, 13 July 2005 (CEST)