Razgovor:Pravoslavlje

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Pravoslavlje.
Rad na člancima
Pismohrane:

Možda bi prebalo dodati i par riječi na temu Crnogorska pravoslavna crkva?

Crnogorska?![uredi kôd]

Ta crkva nije priznata i,nadam se, nece nikada ni biti jer to je neka vestacka tvorevina koja nema veze sa pravoslavljem nego politikom.Uostalom srbi i crnogorci u crnoj gori uglavnom pripadaju srpskoj pravoslavnoj crkvi.

CPC je vjerska zajednica registrirana u MUPu,ne da nemaju episkopa nego je tip anatemisan. dakle nije ni kršćanin kao laik. 
 zašto ste mi obrisali post o jedinstvu crkve jedne svete saborne (katoličanske) i apostolske crkve dakle ja ništa nisam napisao osim dogmata crkve
"Vestacka" ili ne, zaslužuje i članak, kao i veštačka RSK. --Tycho Brahe 21:14, 28. studeni 2006. (CET)
crnogorska crkva nije pravoslavna jel nije u kanonskom jedinstvu
 ima jedan drugi ozbiljan propust u tekstu

Danas u pravoslavlju postoji petnaest neovisnih crkava. Tekst poveznice

 naima pravoslavna crkva je ....JEDNA SVETA SABORNA (KATOLIČANSKA) I APOSTOLSKA CRKVA  

nema 15 nezavisnih crkava (autokefalnost nije nezavisnost nego oblik samouprave ) a crkva je u episkopu i episkop je u crkvi nadam se da se radi o previdu i neznanju autora a ne o pokvarenosti latina i jeretika ;-)

,,Grčki i ,,srpski Božić[uredi kôd]

Molim da mi netko kaže slave li Grčka i Srbija na isti dan Božić jer sam našla na Internetu da su neki Srbi govorili da će za grčki Božić biti u Grčkoj kod rodbine, a za srpski u Srbiji pa mi nije bilo jasno, zar nisu i jedni i drugi pravoslavci? --Philomena 11:16, 6. siječanj 2007. (CET)

Pravoslavna Crkva u Grčkoj slijedi gregorijanski kalendar, pa im je tako i Božić 25. prosinca, a Srpska pravoslavna Crkva slijedi julijanski kalendar, pa im je Božić (prema gregorijanskom kalendaru) 7. siječnja.--Donatus 14:52, 6. siječanj 2007. (CET)

Da, Grci slave kad i katolici. Julijanski kalendar ne koriste sve pravoslavne crkve. Pogledaj na engleskoj Wikipediji članak Julijanski kalendar - koje ga koriste, a koje ne.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Marijan (razgovordoprinosi)

Kakav jadan clanak. Od svega sto se moglo napisati o pravoslavlju u svetu (tradicija, arhitektura, umjetnost, teologija, filozofija) vi ste kao najbitnije nasli par slucajeva davanja zemlje pravoslavcima na ionako pustim otocima u Jadranu. Bolje da ne postoji stranica nego da je ovako sramna.

Simo_lep 2:03 PM EST, 2009/08/04 (CET)

Lepi Simo, mogli su pisati o pokatoličavanju Srba, je li tako? To bi se puno više "svidelo" tvom srpskom ukusu! I nije davana zemlja na pustim otocima pravoslavcima nego katolicima ako pređu na pravoslavlje. Isto tako, u to vrijeme Vis je bio dobro naseljen i razvijen otok. Za samo pravoslavlje nije nebitna dinamika njegovog rasprostiranja. Čisto enciklopedijski, kužiš? 89.164.3.152 15:35, 19. travnja 2015. (CEST)[odgovori]

Opet prazna naklapanja. Kužiš, pozivas se na enciklopedijsko uredjivanje,a nigde niti jedan navod ka referencama za iznete tvrdnje. O pokusaju konvertiranja Srpskog zivlja u Hrvate za vreme NDH i njihovog pokusaja "crkve" niti jedne rijeci, ali je zato bitno da je par paora na otocima izdrzalo tisucljetnju velikosrpsku agresiju. Moram se slozit - poprilicno jadan clanak i argumentacija Pixius (razgovor) 09:55, 13. siječnja 2021. (CET)[odgovori]

Značenje riječi[uredi kôd]

Treba preimenovati u pravoslavno kršćanstvo. Riječ pravoslavno hrvatski je prijevod riječi ortodoksno. Ortodoksni judaizam - pravoslavni judaizam. Pravoslavlje ne znači samo istočno kršćanstvo.

--August Dominus (razgovor) 17:43, 11. lipnja 2012. (CEST)[odgovori]