Razgovor:Protestantizam

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Protestantizam.
Rad na člancima
Pismohrane:

Nova podjela protestanata[uredi kôd]

Hrvatska wikipedija treba sljediti englesku wikipediju a ne izmišljati neke nove termine. U kršćanstvu postoje 3 pravca, katolici, pravoslavci i protestanti.

Protestanti nisu samo njemački reformirani kršćani nego svi oni koji su nastali tijekom ili nakon reformacije.

podjeljeni su u denominacije, ali kako ima puno denominacija, podjeljeni su na smjerova.

  • Adventiste
  • Anabaptiste
  • Anglikance
  • Baptiste
  • Calvine
  • Luterane
  • Metodiste
  • Nedenominirane kršćane
  • Pentakostalce
  • Prezbiterijance
  • Reformirane
  • Unitarijance
  • Valdežane

Ja sam to tako napisao, ali su neki suradnici to izmjenili i izmislili neke izraze koji su potpuno strani hrvatskom govornom području npr.

Protestantske su, dakle, u užem smislu samo luteranske i neke južnonjemačke crkve reformirane tradicije prema Ulrich Zwingliu, ali ne i reformirane crkve kalvinističke (v. Jean Calvin) tradicije, anglikanci, metodisti, adventisti ili novije slobodne crkve.

To jednostavno nije istina, nepoznato je tko je uopće napravio takvu podjelu?? Osim toga izraz "Evangeličke slobodne crkve" potpuno je stran i nepoznat ovom govornom području. Trebali bi se držati engleske wikipedije


Zašto adventisti nisu svrstani u protestante?


Ma ne..protestanti su pripadnici zapadnoga kršćanstva koji ne priznaju autoritet rimskoga biskupa. Postoje i rubne skupine za koje nije sigurno (kvekeri), a ima i onih koji nisu kršćani, ali sami tvrde da jesu (mormorni). No, protestanti su i luterani, i prezbiterijanci, nizozemski kalvinsiti, francuski hugenoti, metoditsi, baptisti,...pa i anglikanci/episkopalci. Mir Harven 21:46, 29. studenog 2005. (CET)


Prvo-Slažem se s Mir Havenom da su protestanti i luterani, kalvinisti (vidjeti Jean Calvin)... Drugo-Smatram krajnje bezobraznim u potpunosti brisati ono što sam napisao da bi se napisala čista glupost o protestantizmu zasnovana na kome? Ono što sam ja napisao se može provjeriti u mnogim povijesnim knjigama (npr. The Times-Atlas of World History)


Tekst je nedovršen prijevod sa http://de.wikipedia.org/wiki/Protestantismus Branka France 20:10, 2. prosinca 2005. (CET)[odgovori]


Prijevod dovršen Branka France 20:15, 3. prosinca 2005. (CET)[odgovori]


Dodao sam opasku o katolicima koje su protestanti pobili (budući da neki protestanti u svim mogućim člancima ovdje ističu zloću katolika, pa da se vidi i druga strana)--Donatus 08:40, 9. studenog 2006. (CET)


Ne razumijem što znači da su Luterovi pristaše protestirali protiv odluka Katoličke crkve. Osnivač protestantizma je Martin Luter što ne piše jasno u članku, točnije rečeno reformaciju je on potakao pribivši na vrata Dvorske crkve u Wittenbergu svojih 95 teza. Znam da to piše u članku o Luteru, ali trebalo bi se barem spomenuti i ovdje. Lijepo piše u članku da su protestanti dobili taj naziv jer su protestirali protiv odluka sabora u Speyeru koja nije bila odluka Katoličke crkve nego su je donijeli i svjetovni i crkveni knezovi i velikaši na saboru te ju je potvrdio i prihvatio car Karlo V. Zato mislim da tu rečenicu treba izbaciti ili preformulirati. Flopy, 11:45, 09. studenoga 2006.


Na ovim stranicama sam pročitao da, primjerice, baptisti, pentekostalci i adventisti spadaju među »sekte«. Očito da netko ne zna razlikovati denominaciju od sekte. Isto tako, i među baptistima i pentekostalcima također vlada jedno opće neznanje i konfuzija, s obzirom na protestantizam, pa i oni slave dan reformacije. Dakle, ni oni nisu na čistu s tim značenjem: protestant, denominacija, Crkva Isusa Krista?! Kao da ne znaju da se evangelik, reformista, anglikanac rađa u obitelji poput rimokatolika, a obraćenje Bogu od starog načina života, iz svih svjetskih religija pa tako i unutar kršćanske, vodi k rođenju odozgor (Iv 3:3), pa prema tome i k spasenju, a to znači – pripadanje Crkvi Isusa Krista. Apostol Pavao jasno kaže: "Nema tu više ni Židova, ni Grka...jer ste svi samo jedan u Kristu Isusu."(Gal 3:28), a mi bi danas trebali smjeti reći: "Nema tu više ni rimokatolika, ni evangelika, ni reformista...jer smo svi samo jedan u Kristu Isusu." To znači biti spašen za život vječni, a ne pripadanje bilo kojoj religiji, vjeroispovijesti, denominaciji, a pogotovo ne sekti. Moj otac je kao rimokatolik ovo doživio kada još nisam bio rođen, a to isto morao sam doživjeti i ja, pa i jesam. Dakle, što ja imam sa protestantizmom?! I što onda znače riječi koje sam našao na Wikipediji: »(…u Hrvatskoj, konfesionalne crkve, Evangelička (luteranska) i Reformirana (kalvinska) su povijesno priznate, dok ostale nisu.«?! Zar je to važnije od Božjeg priznanja da sam njegovo dijete po Isusu Kristu, a ne po pripadnosti bilo kojoj konfesiji? Ne podcjenjujem protestante navedenih konfesija, već samo naglašavam nevažnost pripadanja bilo kojoj od njih, a veliku važnost iskustva koje Gospodin Isus naziva: »Rođenje odozgor«, »Novo rođenje« ili »preporod«. Ivan iz Rijeke, 12:20, 13. siječnja 2012.

95 teza[uredi kôd]

Koliko znam, priča o 95 teza pribijenih na vrata crkve prilično je diskutabilna u povijesnoj znanosti i na granici je legende, pa se na njoj ne bi trebalo inzistirati. A istina je da je Luther začetnik pokreta.--Donatus 12:42, 9. studenog 2006. (CET)

Jest diskutabilna, ali vjerojatno je da je Luther ili "pribio" ili objavio na drugi način svoje teze. Na članku o Lutheru na njemačkoj wikipediji spominje se tih 95 teza, pa mislim da možemo zato i mi. Flopy, 12:45, 09. studenoga 2006.
Žao mi je što hrvatska grupa na temu: Protestantizam koristi informacije koje su u najmanju ruku labave i polutočne. Prvo, priča o suradnji protestanata s nacistima je laž. Većina njemačkih protestanata je bila protiv nacizma, pogotovo evagelički teolog Dietrich Bonhoffer.

Drugo, klasifikacija protestanata koja je opće prihvaćena u Europi, za razliku od Amerike, radi distinkciju između konfesionalnih crkava i sljedbi koje su većinom nastale nakon reformacije, pogotovo u Americi. Tako i u Hrvatskoj, konfesionalne crkve, Evangelička(luteranska) i Reformirana(kalvinska)su povijesno priznate, dok ostale nisu.

Zamolio bih da se dogovorimo oko kvalitetnijeg teksta, slično kao u engleskoj verziji jer mi u Hrvatskoj zaista pričamo besmislice u protestantizmu, vjerojatno zbog propagande ili zato što nas u školama nisu ama baš ništa naučili o toj temi. A protestantizam je bio druga vjeroispovijest u Austro-ugarskoj, kao i u susjednoj Mađarskoj danas, s kojom smo dijelili zajedničku povijest, prije bijega na Balkan, gdje se očito po prilagodbi mentalitetu i stupnju znanja i kulture najbolje uklapamo.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Danhinst (razgovordoprinosi)

Protestantizam u Hrvatskoj[uredi kôd]

Možda bi neko ko dobro poznaje ovu temu mogao da doda deo o Protestantima u Hrvatskoj. Zna se da je Juraj IV Zrinski podržavao protestantizam, te da je Čakovec bio, jedan od, centar Protestantizma u Hrvatskoj. Takođe može da se doda odeljak o Protestantima u Hrvatsoj danas.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 78.98.59.117 (razgovordoprinosi)

Protestantizam[uredi kôd]

Pratio sam izvore, većinom su krivo napisane i neobrazložene, slušajte mojih 1000 napisanih riječi, jer su to Osnovna načela protestantizma i to su samo neki od razloga zašto jsu uglavnom protestantske zemlje visokorazvijene (jer se drže sadržaja iz Biblije, ne izmišljaju pravila izvan Biblije i vjeruju da je rad i pomaganje drugima ulazi isto kao i vjera u Boga, Isusa Krista i Duha Svetoga) . Lijep pozdrav. Uspjeh je ključ života (razgovor) 01:44, 14. ožujka 2018. (CET)[odgovori]