Razgovor:Slavonija

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Slavonija.
Rad na člancima
Pismohrane:

Cijenjeni urednici ovog članka, ostali komentatori,

točno je da netko može postavljati pitanja što je sa ovim ili onim "poznatim slavoncem" koji se nije našao na vašoj listi... ali bez obzira što to neke može iritirati, ne znam, iskreno, koja bi bila alternativa nadopunjavanju liste ukoliko je manjkava. Dosljednosti radi, nužno je uvesti što više poznatih i zaslužnih osoba, ili ukinuti ovaj dio teksta. A mnogi poznati slavonci nisu uneseni na popis, primjerice: Matija Mesić (prvi rektor ZG sveučilišta!),Lavoslav Ružička (nobelovac!),Vladimir Prelog (nobelovac,živio dio vremena u Osijeku),Ivana Brlić Mažuranić (poznata spisateljica, provela zrele godine života u Brodu), Tomo Skalica (prvi Hrvat koji je oplovio svijet!), Vladimir Becić (poznati hr. akademski slikar) , Ferdo Šišić (priznati povjesničar), Mia Čorak Slavenska (prva hr. primabalerina!), Josip Stadler (prvi Vrhbosanski nadbiskup), Hugo Badalić (poznati književnik),Franjo Trenk (!), Luka Ilić Oriovčanin (poznati etnograf), Luka Lukić (poznati etnograf),Antun Kanižlić (poznati književnik), Davorin Bazjanac (hr. pionir strojarstva), Mijo pl. Filipović (utemeljitelj ZG zološkog vrta), Ivica Olić, Rapaić, Vlaović, Venio Losert itd, itd, ...

Ovdje nisam nabrojao mnoge sportaše od iznimne važnosti za Slavoniju, političare, kulturne radnike, novinare, znanstvenike...

Nadam se da ćete razmotriti ove moje dobronamjerne sugestije.

S poštovanjem!

Ponosni Slavonac


Poštovani, veoma sam se iznenadio kada u rubrici "POZNATI SLAVONCI" nisam našao ime naučnika svetskih razmera. On je ujedno najcitiraniji naucnik svih vremena To je: Milutin Milankovič(1879 - 1958), autor teorije ledenih doba, rođen 28. maja 1879. godine u Dalju, blizu Osijeka (tada Austro-Ugarska, danas Hrvatska). , geofizičar, klimatolog, astronom,... — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 89.172.193.86 (razgovordoprinosi) 16:10, 8. kolovoza 2008.

Sve bi te podnaslove tipa poznati ovi i oni trebalo ukinuti, jer nikad kraja temama tipa : Zašto se ovaj i ovaj nalazi ili ne nalazi na popisu? Sale (razgovor) 16:16, 8. kolovoz 2008. (CEST)

Milutin Milanković,najcitiraniji naučnik svih vremena.Među Srbima.(Joko)— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 78.3.242.127 (razgovordoprinosi) 00:03, 31. prosinac 2008.

Na ovo područje u 7. stoljeću doseljavaju Hrvati, koji su i danas većinski i starosjedilački narod. Njima se u 10. stoljeću na području Baranje pridružuju Mađari. Srbi se počinju doseljavati za vrijeme prodora Turaka u 16. stoljeću, najprije kao bjegunci, a potom i kao turski vojnici. Srpsko se stanovništvo doseljava i poslije osobito nakon I. svjetskog rata 1918. godine, pretežito kao solunski dobrovoljci. Ostali narodi, ponajviše Austrijanci i Nijemci, a nešto manje Česi, Slovaci, Židovi i drugi doseljavaju se u 18. i 19. stoljeću. Namjesto nasilno iseljenih Austrijanaca i Nijemaca nakon II. svjetskog rata, na njihove posjede se agrarnom kolonizacijom doseljava stanovništvo iz drugih dijelova tadašnje Jugoslavije.
Danas, prema podacima popisa iz 2001. godine, na području Županije živi 330.506 stanovnika. Na području današnje Županije 83,89% stanovništva čine Hrvati, 8,73% Srbi, 2,96% Mađari, 2,64% ostale narodnosti te 1,78% neopredijeljeni. Ovo stanovništvo živi u 113.583 kućanstava u 264 naselja. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 93.141.20.241 (razgovordoprinosi) 10:42, 25. rujna 2009.

Poznati Slavonci[uredi kôd]

Taj dio teksta će biti uklonjen. Bio bi i ranije da sam to primjetio ranije. Nije potrebno nabrajati sve poznate Slavonce kad svaki slavonski grad i selo na ovoj Wikipediji imaju podnaslov o poznatim osobama. Gdje bi nam bio kraj kad bismo za svaku regiju Hrvatske pisali poznate osobe a potom ih još unosili i u članke o gradovima i selima.-- Braco (razgovor) 17:02, 25. studenog 2009. (CET)

Mapa Slavonije[uredi kôd]

Molio bih da neko od administratora ubaci ovu detaljnu mapu Slavonije u članak: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Slavonia_region_cities_map.png 212.69.14.81 18:21, 10. prosinca 2009. (CET)[odgovori]

Slavonski gradovi[uredi kôd]

Na popisu najvećih gradova u Slavoniji nedostaje Belišće (11.786 stanovnika) http://hr.wikipedia.org/wiki/Belišće i Valpovo 12.327 stanovnika http://hr.wikipedia.org/wiki/Valpovo — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 95.178.175.204 (razgovordoprinosi) 20:43, 26. listopada 2011.

povijest Slavonije[uredi kôd]

Glupo pitanje. zašto nema posebni članak povijest Slavonije, to je jedina regija Hrvatska koja nema zaseban članak. Vidim da nema ni na engleskoj wiki??