Razgovor:Svetozar Borojević

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Svetozar Borojević.
Rad na člancima
Pismohrane:

Kod pisanja ovog članka koristio sam samo podatke koje sam uspio pronaći na drugim Wikipedijama i na Internetu. Koliko znam, postoje dvije knjige o Borojeviću, pa ako ih netko ima bilo bi dobro da provjeri neke detalje za koje ja nisam siguran jesu li točni, budući da sam pronašao razne verzije događaja. To se odnosi na godinu njegove žendibe, "nacionalnu osvještenost" i detalje oko smrti (a možda i neke druge stvari koje ja nisam uočio). Sablja 18:53, 29. prosinca 2005. (CET)[odgovori]

Ovo o "Hrvatu" Borojevicu je cista izmisljotina koja se moze naci samo na web-u. Sto je primarni izvor "hrvatstva" Borojevica? Na primjer, u knjizi

Der Löwe vom Isonzo: Feldmarschall Svetozar Boroevic de Bojna by Ernest Bauer

Publisher: Styria (January 1, 1985) Language: German ISBN: 3222116504

ni rijeci o tome. Znano je samo kako se je ponudio srpskome kralju - ne zbog drzavljanstva, nego zbog statusa - sto je u austrijskome generalstabu primljeno kao izdaja, pa su ga uklonili iz austrijske vojske.--Purger 00:23, 30. siječnja 2006. (CET)[odgovori]

Koliko ja znam Svetozar Borojević je po vlastitom opredjeljenju bio Hrvat a vjeroispovjest mu je bila pravoslavna. To što Srbi miješaju pravoslavlje sa srpstvom njihova je stvar i ja nisam vidio nikakve dokumente u kojima se Svetozar Borojević izjašnjava Srbinom. Evo, imamo dolje dva izvora. Jedan piše da je bio "convinced Croat" a drugi da je rođen u srpskoj pravoslavnoj obitelji? Što sad? Kako onda može netko napisati da je bio Srbin a kao nema šanse da je bio Hrvat? Kako se samo jedan izvor može vrednovati a drugi navedeni se prešućuje?!? Što ne napišu da ga Nikola Pašić nije pustio u državu SHS jer je između ostalog izjavio "Hrvatska da, Jugoslavija ne" 1918. godine što isto navode izvori? Koji Srbin bi to izjavio 1918. godine? Koji? I ovaj Purger, što on priča? Kakve veze ima što je on radio sa srpskim kraljem, gdje on navodi tu da je Borojević Srbin? I Jelačića je ustoličio pravoslavni pop, je li i on Srbin? Prema tome, ja ću ispraviti ovu glupost da je Borojević Srbin pa radije nek ne stoji nacionalnost jer još narod ne zna da su postojali do 1920. Hrvati pravoslavne vjere. Ako se netko pita kakvi su to pravoslavni Hrvati i jesu oni izmišljotina ja ću rado raspraviti sa njim i naći mu na američkoj službenoj stranici www.ellisisland.org mnoge, mnoge Borojeviće, Tesle, Paspalje, Mihailoviće, Martiće, Dokiće i ostale koji su iz Like, Banovine, Knina itd. i koji su se na početku 20. stoljeća izjasnili etničkim Hrvatima a imaju očito pravoslavna imena. To su neutralni sto posto relevantni dokumenti a srpske bajke koje slušam i gledam svaki dan nikada nemaju čvrsti dokument kao dokaz nego ponovilo se sto puta i sad je istina. E nije! Cartman, 21:34, 7. lipanj 2007.

Draga gospodo kad ce te se pomiriti sa cinjenicom da su u Hrvatskoj zivjeli i Srbi i nemojte mjesati mijesto rodjenja sa nacionalnim opredeljenjem.Ako je neko rodjen u Hrvatskoj onda ne znaci da je i hrvat. Ovaj problem se uvjek javlja kod licnosti koje su od izuzetne vaznosti za povjest kao sto su Tesla , Borojevic i njima slicni covjek je Svetozar iz pravoslavne porodice. Ove idologije o hrvatima pravoslavcima dolaze iz vremena koje su bila mracna za hrvate I srbe u hrvatskoj 1941-1945.Njegovo opredeljenje protiv Jugoslavije moze se smatrati i kao posljedica njegovog ranga u vojsci kojoj je pripadao tako da se to ne moze poistovjetiti sa njegovim pdrijeklom.Da li to znaci da ce mo za 150g za Pupavca pisati da je hrvat samo zato sto se bavio politikom u hrvatskoj.Da li se ovakvim problemima uopste nazire kraj.Izvinjvam se adminu zbog ne potpisanosti Raica Panić (opasku "Izvinjavam se..." dodao IP — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 77.105.49.12 (razgovordoprinosi) 14:01, 20. studeni 2007.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 77.105.4.244 (razgovordoprinosi), 15:04, 19. studeni 2007.

I dalje u clanku stoji sledesa konstatacija:Svetozara Borojevića često zbog njegove pravoslavne vjere svrstavaju među Srbe. Međutim, u njegovim pismima Borojević je jasno odredio svoju hrvatsku nacionalnu pripadnost.(kraj citata) To spada u Ustasku ideologiju i nije joj mjesto ovde ja sam Srbin iz hrvatske i jasno se djela Srbi kao pravoslavci kojima pripadam i hrvati kao Katolici.Nikad u povjesti nije zabiljezeno ovo kao kombinacija hrvat-pravoslavac osim u najmracnijem periodu u povjesti hrvatske kad su pod tim izgovorom pokrsteno oko 240 000 srba hiljade pobijene u logorima itd. (1941-1945).Ta pisma koja spominjete niko nije pronasao tako ispravite to i napisite kako je istinito.Na kraju Srbi su ziveli u hrvatskoj a sad vise gotovo da ne postoje nemojte to da radite i sa povjescu. To sto Svetozar Borojevic izrazava svoju ljubav prema hrvatskoj i upotrebljava reci"kao hrvat" ne znaci da on i jeste hrvat.Ja sam rodjen u hrvatskoj i volim svoju domovinu ali licno ne saosjecam sa hrvatskim narodom zbog njegove politike prema Srbima i odnosu prema Srbskoj zajednici u vrlo loosem pezurativnom smislu.Liku i Kordun cu uvjek nositi u srcu kao i hrvatsku ali cu hrvatski narod opisivati kao nesto vrlo lose i negativno ne sve ali veliku vecinu da i ta vecina imju svije ime i prezime i kao takve cu ih oslovljavati isto ce biti sa onom manjinom koja mi se nasla kad je bilo najteze.Ovo pismo ide pod pseudonimom nadam se da svoje pravo ime necu naci jednog dana sa opisom kao za Borojevica.

Rajica Panić (poruka do "To što Svetozar..." je napisana sa IP adrese — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 77.105.23.244 (razgovordoprinosi) 14:43, 14. prosinac 2007., a iza toga sa IP adrese — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 77.105.62.207 (razgovordoprinosi) 15:17 i 22:01, 15. prosinac 2007.


I dalje se pravite pametni jer ovu stranicu citaju samo hrvati , ovaj tekst preveden na druge jezike nema dvojbu da je covek Srbin samo se vi glupirate.

Rajica Panic— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 79.175.73.175 (razgovordoprinosi, 22:54, 15. veljača 2008.)

Vi koga kod vidite, i što god vidite, stavno ponavljate istu frazu... To je Srbin ili to je Srbija. I da vidite dječji crtež, rekli bi to je Srbin. Je li tako Rajice, diko. --Zeljko (razgovor) 16:27, 12. listopad 2008. (CEST)

Borojević Hrvat?[uredi kôd]

Tek sad vidim raspravu na temu Borojevićeve nacionalnosti. Pa tko pametan je napisao da je bio Hrvat? Na drugim Wikipedijama piše da je iz srpske pravoslavne obitelji. Rođen je u selu s većinskim srpskim stanovništvom, bio je pravoslavne vjere, a zove se Svetozar. Ko je ovdje lud? Još će i Tesla biti Hrvat, a ne bih se začudio da to bude i patrijarh Pavle, Dositej Obradović, Vuk Karadžić. Sve su to Hrvati, s iranskim porijeklom.--Marijan (razgovor) 16:52, 21. veljača 2009. (CET)

Tek sam sad pročitao odlomak o kontroverzama oko narodnosti. Ako su ta pisma istinita (vjerodostojna), onda se ne radi o tome da ga se zbog pravoslavne vjere greškom svrstava među Srbe, nego o tome da se iz nepoznatog razloga počeo izjašnjavati kao Hrvat. Kao i Ivo Andrić kao Srbin. Ali ja bih se okanio tih gluposti: Borojević je bio Srbin i to tvrdi svak normalan. --Marijan (razgovor) 17:04, 21. veljača 2009. (CET)


Svetozar pl Borojević je po nacionalnosti Hrvat.Tko u to ima kakvu sumnju neka ode u Beč i pogleda u arhivu krsni list , vidjet će da mu piše nacinalnost HRVAT pravoslavne vjere .Prema tome ako se čovjek tako izjasnio to treba poštivati , jer ako Ivo Andrić koji se rodio u Travniku kao Hrvat ,a izjasnio se da je Srbin onda je on Srbin . Srbska politika za vrijeme Kraljevine SHS od tih ljudi je napravila Srbe, kao što je mnoge Hrvate rimokatolike učinila Srbima rimokatolicima .Ako pgledate sliku Hrvatskog sabora na kojoj se nalazi Ban Jelačić vidjet će te rimokatoličkog i pravoslavnog svećenika . Problem je kod Srba što oni sve koji su pravoslavci ne priznaju da su neke druge nacionalnosti osim Srbske, kao što ne priznaju Makedonce i Crnogorce nego govore da je to sve Srbski teritorij .Srbi se drže pet puta izgovorena laž postane istina . — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 78.3.85.51. (razgovordoprinosi) 23:38, 7. travanj 2009.

Srbin?[uredi kôd]

Po čemu je to Boroević Srbin, je li imate neki dokaz da se on ikad izjašnjavao kao Srbin?Crabath (razgovor) 10:04, 25. travanj 2009. (CEST)

Da, Srbin[uredi kôd]

Postoji pravoslavna crkvena knjiga iz tog vremena, gdje se doticni izjasnjava kao Srbinom. --89.164.33.68 08:51, 30. travanj 2009. (CEST)

Tako treba biti jer to svi znaju, piše u nekoj knjizi i slični argumenti nisu od pomoći.
Rekla-kazala nije vjerodostojan izvor i može služiti samo za prepucavanje, što baš ne potičemo. Ako netko želi konstzruktivno dopuniti članak, neka nađe vjerodostojan izvor, te dopuni članak, uz korištenje reference. --Ante Perkovic (razgovor) 09:53, 30. travanj 2009. (CEST)

Ma hajte[uredi kôd]

Hajte lijepo na srpsku wikipediju raspravljati, jer tamo ćete s ovakvim idejama biti dobro došli. Tamo je Andrić Srbin jer se tako izjasnio, a Borojević je Srbin jer je rođen u pravoslavnoj porodici, a to što se izjasnio kao Srbin, ma to je rekla kazala.

Ako krenemo istom analogijom, izjednačiti ćemo vjeru i naciju, kako to uvaženi kolege gore rade i napisati ćemo slijedeće činjenice (boldirane) ukomponirane s ekstremizmom, koje naravno nisu i ne mogu biti istinite

  • Stefan Nemanja je Hrvat, jer je rođen kao katolik, kršten kao katolik, u tada većinskoj katoličkoj zemlji
  • Zavida je potpuno nepoznat povijesti, ali, ako mu je sin kršten kao katolik, i on je katolik
  • Ako je otac kršten kao katolik, onda je i sni katolik, znači Sv. Sava je katolik i Hrvat

Ovakve rasprave nam ne trebaju, jer bi nas daleko odvele. Ako priznamo svačije pravo na samoodređenje, tada je svima jasno da je Borojević onoliko Hrvat koliko je Andrić Srbin.--Josip.R (razgovor) 09:44, 30. travanj 2009. (CEST)

Josipe, pa jesi li ti ozbiljan čovik? Prvo, moramo priznat kako se netko nacionalno izrazia. Inače, zašto ne pođeš na talijansku Wikipediju minjati članke o poznatin talijanskin optantima hrvatskog podritla. Hodi njima probaj pisat da su Hrvati. Drugo, Andrić je malo šara sa nacionalnin izjašnjavanjen. Bia je oportunist. Treće, Borojević se izjasnia Hrvaton. Četvrto, pravoslavlje u Hrvatskoj nije isključivo vezano za Srbe. Kad bis ti čita o pravoslavnin Vlasiman u Hrvatskoj koji su za sebe govorili da govoridu hrvatski, onda bis se malo zamislia. Pr., Miho Pavlinović se dopisiva sa Petranovićem (mislin da je bia Božidar), kasnijim preporoditeljem Srba, i zabiližia je di mu je ovaj u prvim danima napisa da govori hrvatski, a sudac (iz vrimena Austro-Ugarske) Vicko Duboković (koji se nije razmeta hrvatstvon) je bia napisa da je čua pravoslavne seljake iz siverne Dalmacije da svoj jezik nazivaju hrvatskin (zbog tog teksta je Dubokovića napa' Srpski list) . A inače, pravoslavci su bili i August Harambašić, Petar Preradović, Dimitrije Demeter, mati Ante Starčevića, generala Milan Uzelac, Fedor Dragojlov i t.d. Evo ti i talijanski izvori [1] "in Croazia per esempio ci sono più di 2000 croati ortodossi". Na kraju, imaš danas Hrvata koji su pravoslavni, a poslidica su popravoslavljivanja domaćeg hrvatskog katoličkog pučanstva po otocima - za Kraljevine Jugoslavije su srpske vlasti dale napravit pravoslavne crkve na Visu, Susku, a mislin i još nikin mistiman (ovo ti pišu i srp. internetske stranice), a mišćanima su davali povlastice ako priđedu na pravoslavlje. Ekipa se uglavnom vratila na katoličku viru, ali mali dil ih je osta pravoslavan. A ne zaboravimo ni druge nacionalne manjine u RH koje su pravoslavne (Crnogorci, Ukrajinci i Rusini, Macedonci, Bugari). Kubura (razgovor) 17:39, 30. travanj 2009. (CEST)

Čovjek se u 62. godini, prema činjenicama iz teksta, izjasnio kao Hrvat. Do tad je imao vremena razmisliti kako se osjećao u nacionalnom smislu. Nema sumnje da su drugi Borojevići, njegovi rođaci, Srbi, no ge.Borojević se sam izjasnio kao Hrvat. I obrnutih je slučajva bilo, ne samo kad je Andrić u pitanju (I.Ćipiko, M.Ban, itd.).

--Markus cg1 (razgovor) 15:08, 30. travanj 2009. (CEST)

Prijetnje i brisanja svih poruka sa razgovora[uredi kôd]

Suradnik 89.164.53.217 je 24. travnja 2009. u 18:48 napisao na ovim stranicama za razgovor poruku koja bi se mogla okarakterizirati kao poruka prijetećeg sadržaja (implicitno je najavio uređivački rat). Pritom je vandalizirao stranicu. Obrisao je svo dopisivanje koje su suradnici ispisali na ovoj stranici [2] "Molim Sve Autore Wikipedije na Hrvatskom jeziku da ne mijenjaju cinjenicnu istinu o nacionalnosti Borojevića, koji je bio isključivo Srbin pravoslavne vjere, ali, odan domovini Austro-Ugarskoj do kraja svog života. Sve neistine ću sistematski svaki dan provjeravati i sa dinamičkih DNS adresa ispravljati. Istina na Hrvatskoj Wikipediji mora postojati. "
Da suradnici ne bi imali zabuna s kime pričaju, na razgovoru je uređivao i suradnik 147.91.1.42. S obzirom na sličnu IP-adresu kao suradnik sa engleske Wikipedije 147.91.1.44 koji je pisao na istom članku i razgovoru o članku, u istim danima [3] povijest uređivanja stranice, a slične ili iste retorike kao gornji 89.164.... Uvjeren sam da se radi o istoj osobi. Kubura (razgovor) 04:25, 2. svibanj 2009. (CEST)

Čisto za informaciju....
147.91.1.41 - 147.91.1.45 je naš prijatelj profesor PaxEquilibrium preko kompjutera na Beogradskom fakultetu. To je bilo potvrđeno na engleskoj wiki.--Rjecina2 (razgovor) 20:56, 19. svibanj 2009. (CEST)

Ionako, trebaju mu izvori za tvrdnju da je bio Srbin, a nisu navedeni.--Wustefuchs (razgovor) 16:10, 27. rujna 2010. (CEST)[odgovori]

Može li da se stavi i Srbin i Hrvat?[uredi kôd]

Ivo Andrić, koji je dat kao primer, piše da je i srpski i hrvatski.--Тежава (razgovor) 11:10, 3. lipnja 2012. (CEST)[odgovori]

Imaš li neki izvor za to "srpski"?--Jack Sparrow (razgovor) 11:44, 3. lipnja 2012. (CEST)[odgovori]

Andrić je prvo pisao na hrvatskom, a poslije na srpskom. Borojević se uvijek izjašnjavao Hrvatom. Kubura (razgovor) 20:20, 14. lipnja 2012. (CEST)[odgovori]

Da izjašnjavao se za Hrvata. Svojataju ga i Hrvati i Srbi, jel je moguće da je bio Srbin pošto se krsti u pravoslavnoj crkvi. No sam se opredejelio za Hrvata i tako se do kraja izjašnjavao. "Hrvatski glavonja" Svetozar Borojević - Žuto-crni general Evo tu malo više. --Zeljko (razgovor) 20:01, 24. studenog 2012. (CET)

Pravoslavci u 19. st.[uredi kôd]

Su svi odreda bili nacionalno neizjašnjeni jer narod nije ni zna što je to nacija. A što se tiče intelektualaca oni su se izjašnjavali ka Hrvati. Tada ne postoji Srpska pavoslavna Crkva i on se nije moga roditi u takvoj obitelji nego jednostavno pravoslavnoj. Eugen Kvaternik je tija prvo osnovati HPC a ne Pavelić — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 188.252.241.58 (razgovordoprinosi) 23:09, 29. rujna 2016.