Razgovor:Sveučilište

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Sveučilište.
Rad na člancima
Pismohrane:

Ideologija isl.[uredi kôd]

Vidim da se počinje s ratovanjem. Ja sam izbrisao očito ideološki dio teksta. Smatram da rečenicama tipa

"Mada se sloboda naučavanja u to vrijeme kretala u granicama ideologije katoličke crkve, premda su jalova skolastička školska mudrost i zastarjele aristotelovske teze bile posljednje "istine" u svim raspravama ("magister dixit!"), snaga helenističke znanosti i težnja za spoznajom i istinom usmjeravale su ljudsku misao u smjeru koji je bio suprotan teologiji."

nije mjesto u enciklopediji. Zar će pod Skolastika pisati da je to "jalova školska mudrost"? Isto tako ironično stavljanje riječi istina u navodnike je krajnje neprimjereno ovoj vrsti teksta. U enciklopediji trebaju pisati činjenice, a ovakve ocjene prepustite čitatelju.

Savjetujem suradniku/ci Lasti da, ukoliko smatra da je sadržajno potreban, preformulira navedeni tekst u prihvatljiv. Po meni nije potreban, jer ne sadrži nikakve činjenice niti reference, nego se očito radi o nečijem iskazivanju ideologije umjesto na nekom forumu, na wikipediji. Svakako, tekst je krajnje neprimjeren i maknuti ću ga.

Uz ovo sam maknuo i neke netočnosti glede hrvatskih sveučilišta, ali mislim da to nije sporno.Zivac (razgovor) 14:06, 6. veljača 2009. (CET)

Ne ulazim u kvalitetu teksta kojeg spominjete, niti mi je to bila namjera, ali doprinos kvaliteti teksta sigurno ne može biti brisanje cijelog pasusa s kojim se ne slažete. Ukoliko zbilja želite kreativno doprinjeti kvaliteti ovog članka, pozivam vas da to učinite, dapače bit će mi drago. Slobodno preradite sve netočnosti i ideologije koje vidite u članku, ate isto pokušajte potkrijepiti referencama. I nemojte doživljavati postupke drugih kao napad na vas ili vaše mišljenje, to ovdje nikome nije namjera. Pozdrav --Lasta 14:23, 6. veljača 2009. (CET)

Dio koji sam maknuo je takve prirode da se mora maknuti iz enciklopedijskog teksta, jer ovo nije mjesto širenja ideologija bilo koje vrste. Ne znam koje bih uopće činjenice stavio umjesto toga, koje bi mogle čitatelja upućivati na zaključak te prirode. Možda nekakva povijest predmeta koji su se učili na Sveučilištima (teologija->filozofija->prirodne znanosti), ali ne znam gdje da to nađem. Druga stvar, sad vidim da je cjelokupni dio do tog ideološkog praktički prepisan iz nove Hrvatske opće enciklopedije, sa preformulacijama rečenica. Ne znam koliko je to dozvoljeno. Svakako, trebat će sve ovo mijenjati. Napraviti ću uskoro nešto u vezi toga, nek sad bude ovako.Zivac (razgovor) 17:47, 6. veljača 2009. (CET)

Vrlo mi je drago vidjeti da ćete srediti članak, koji jest loš. Samo naprijed. Pozdrav --Lasta 23:25, 6. veljača 2009. (CET)