Razgovor:Tetragram

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Tetragram.
Rad na člancima
Pismohrane:

Tekst je jednostrani prikaz kakav imaju Jehovini svjedoci. Njihova priča o tetragramu JHVH nije utemeljena ni na kakvim znanstvenim osnovama. Isto tako, zamjena izgovaranja toga imena s Gospodin, Svevišnji, Ime i sl. nije nastupila u srednjem vijeku nego već prije 2. st. p.n.e. što je vidljivo iz tadašnjih prijevoda Biblije. Ostatak teksta je esejistički i konfesionalno obojen.--Donatus 01:09, 29. siječanj 2007. (CET)


Za Donatus: Imate poruku od autora članaka JEHOVA, molim pogledajte...— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 85.94.141.97 (razgovordoprinosi)

Wikicitati »naravno da se i prije spominjalo Svevisnji i Gospodin, ali ljudi u srednjem vijeku i nadalje su pogotovo sve preinacivali u titule (govorim o ne kanonskim spisama). titula nije losa rijec ali onda kad ne zamjenjuje izvorno ime Boga (Jehova-Jahve) Ime Jehova imas i na crkvi u njemackoj, ako ne vjerujes mogu ti sliku poslat. To znaci da samo JS ne zovu Boga Jehova nego drugi.«

— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 85.94.141.97 (razgovordoprinosi)


Molim da se rasprava nastavi ovdje uz članak, budući da niste prijavljeni. Dakle, problem je što nitko ne zna kako se to ime izgovaralo, budući da se do 3. stoljeća (najranije) nisu zapisivali vokali, a ime JHWH nije ni nakon toga NIKAD bilo vokalizirano. Jehova sigurno nije, to danas jako dobro znamo. Ime „Jehova“ nastalo je preuzimanjem oznaka za samoglasnike koji su se uz to ime stavljali u hebrejskom tekstu, no ti su samoglasnici označavali koja druga riječ treba biti čitana umjesto JHWH (Židovi NIKAD nisu izgovarali ime Božje). Obično je izgovaranje toga imena bilo zamjenjivano riječima Adonaj (Gospodin) ili Elohim (Bog), ovisno o kontekstu, a u kasnijoj tradiciji (zasigurno već u 1. st.) riječju Šem (Ime). Isto tako ni prvi kršćani NIKADA nisu izgovarali ime Božje i uvijek su ga zamjenjivali riječju Gospodin (grč. Kyrios), što je vidljivo iz rukopisa Septuaginte već iz 1. stoljeća. Tako je Vaše povijesno tumačenje u članku nepotpuno i zapravo neistinito, a sve nakon prve dvije rečenice je vjerska propaganda za koju nema mjesta na Wikipediji. Članak ostaje za brisanje iz sljedećih razloga: krivi naslov, povijesno neutemeljeno tumačenje (moje tumačenje temelji se na pisanim izvorima iz Kumrana, Kairske genize, rukopisima Septuaginte, Targumima), vjerska propaganda.--Donatus 07:53, 30. siječanj 2007. (CET)

Ipak sam odlučio od ovoga napraviti normalan članak, no prebacit ću ga na bolji naslov koji izbjegava sva moguća kriva tumačenja.--Donatus 09:27, 30. siječanj 2007. (CET)


Dobro zboris oko 80%, a i to je pohvalno s ozirom da nisi Jehovin Svjedok.

Kad sam navodio da u nekanonskim spisama se vec tako mnogo godina ne spominje ime Jehova ili Jahve ili YHVH, logicno je da je pocetni problem toga nastao prije pa onda dolazimo do zakljucka da si u pravu kad kazes da su cak Zidovi (izraelci) izbjegavali govoriti ime Jehova a i u prepisima na grckom jeziku vecina su izgovarali Gospodin.

Uglavnom pozitivno je ipak da si bar nesto napisao pod topikom Jehova, jer prije nije bilo skoro nista.

pozdrav...— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 85.94.140.255 (razgovordoprinosi)

Tetragram ili Jahve?[uredi kôd]

Pošto je Jahve pravo Božje ime, ne bi li se članak trebao tako zvati?Lordluka99 (razgovor) 11:52, 4. listopada 2019. (CEST)[odgovori]