Razgovor:Tomislav Sertić

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Tomislav Sertić.
Rad na člancima
Pismohrane:

Pitanje izvora, ravnoteže i interpretacije[uredi kôd]

Dopunio sam članak prema izvoru.

S jedne strane, nevjerojatno je da je netko osuđen na smrt, a da članak uopće ne kaže za što. Ovo je dosta česta pojava, i postulirao bih da se radi o jednoj vrsti pristranosti. Naime, preskočiti (tj. u stvari prikriti) tu temu, a naklapati o Stepinčevoj izjavi koja mu eto "nije pomogla" stvara dojam nesrazmjernosti i jasno sugerira da je osoba nastradala ni kriva ni dužna.

S druge strane, Jareb i sam donekle griješi u interpretaciji. Da ponudim analogiju: da sam na sudu optužen da sam ubio 50 ljudi, a branim se konstatacijom da nisam ubio skoro nikoga, svatko bi zaključio da je to glupa obrana. Citat:

Jedino za što autor dokumenta konkretno optužuje T. Sertića je raspisivanje «ključa odmazde», po kome je trebalo strijeljati određeni broja talaca za svakog ubijenog «hrvatskog ili njemačkog vojnika, podoficira i oficira», no, kako dalje navodi, nije «nam poznato da li je to njegova inicijativa ili je to dobio 'odozgo', što je vjerojatnije.» (str. 299)

Apsurdno je ovo opisati kao "jedino", jer je jasno da je svatko tko potpiše ovakvu jednu zapovijed ili odredbu potpisao sam sebi smrtnu presudu, i da ga ne može ekskulpirati što se u drugom slučaju "zalagao za progonjene" ili što se "protivio ustaškim zločinima i njemačkoj politici". To nisu dugovi da bi se mogli tako prebijati, ja tebi i ti meni, pa smo kvit.

Da zaključim priču, iako je ravnoteža zadnjim izmjenama nešto promijenjena, uopće ne mislim da je sadašnje stanje idealno. Sertić je po svemu sudeći bio bitno složenija ličnost nego što tekst daje naslutiti. Za bolju ravnotežu i razumijevanje, članak bi se sigurno morao bitno proširiti. Jareb je dobar izvor za to - uz određene rezerve spram dijela zaključaka koje izvlači i dominantne intonacije njegovog teksta, kao što sam gore napomenuo. GregorB (razgovor) 21:16, 2. travnja 2021. (CEST)[odgovori]