Razgovor:Uskrs

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Uskrs.
Rad na člancima
Pismohrane:

Molio bih pojašnjenje ove rečenice Uskrs pada na prvu nedjelju poslije prvog crkvenog punog mjeseca 21. ožujka (dan crkvenog ekvinocija) ili poslije tog datuma. . Prvi put čujem za crkveni puni mjesec. Takvo što ne postoji. Ispravno je Uskrs pada na prvu nedjelju poslije prvog proljetnog punog mjeseca. --Flopy 12:34, 28. veljača 2007. (CET)

Eklezijastički ekvinocij i puni mjesec nisu nužno jednaki astronomskima, jer ih crkva određuje prema tablicama, a ne astronomskim mjerenjima. --89.172.10.120 12:44, 28. veljača 2007. (CET)

Moguće, ali „crkveni“ ne znači ništa. Nisam ni ja nikad čuo takav naziv. Treba to preformulirati.--Donatus 12:46, 28. veljača 2007. (CET)

Eto, ako Donatus kaže...... --Flopy 12:47, 28. veljača 2007. (CET)
A kad je Donatus rekao za Božić, onda nije bio argument? Sad odjednom jest. I nije stvar u tome, prihvaćam korekciju jer mi se ne da natezati. No poanta jest - ta hajde, ovo je već postalo osobno. Nema te 20 dana i baš ideš na članak koji znaš da napisah i tražiš dlaku u jajetu. Čisto da bi nešto prigovorio jer ti nisam dala motiva ovaj put, svaki je Bog pisan velikim slovom, i kad treba, i kad ne treba, samo da skinem s vrata nove navale. Molim te da mi doneseš popis tema koje da zaobilazim jer ćeš kljucati i sitničariti na njima. Uostalom, mogao si sam bolje napisati oba članka. Štoviše, izvoli. Ugodan ti dan. --Abyssus 21:26, 28. veljača 2007. (CET)
Vrlo začuđen i neugodno iznenađen pročitah što si napisala, Abyssus. Crkveni pun mjesec ne postoji, rekao sam samo to i ništa više u najboljoj namjeri da se članak poboljša, nema to nikakve veze s Bogom malim ili velikim slovom. Navedi mi literaturu (hrvatsku) gdje se spominje "crkveni pun mjesec". Zašto si ovo shvatila osobno, to samo ti znaš. Ja bih rekao da je ovdje riječ o uvrijeđenoj veličini koja je navikla da joj svi uvijek bez pogovora povlađuju jer u protivnom kukulele! Za tvoju informaciju, ja ne tražim dlaku u jajetu tvojim člancima; da si napisala članak Uskrs, saznao sam tako što sam vidio Fraxinusov i Robertin komentar na stranici za glasovanje za izabrane članke (gdje sam uvijek aktivan u glasanju i predlaganju, neovisno o tebi i tvojim člancima). I još jednom ponavljam, vrlo se trudiš da kvalitetno doprineseš wikipediji (uvijek pročitam tvoje odgovore na pravopisna pitanja iz kojih uvijek nešto naučim, zbog članka Božić dao sam ti i nagradu), ali ono što me smeta upravo je činjenica da se ti smatraš najpametnijom na svijetu koja ne trpi ni najmanju kritiku (čak ni dobronamjernu) i koja često s drugima komunicira svisoka tipa ja znam, ti nemaš pojma. Nema zabranjenih tema ni za koga, ali osnovno je pravilo wikipedije da se svi članci mogu komentirati i kritizirati jer na njih njihov autor nema autorska prava. Ti sve moje članke uvijek možeš kritizirati i tražiti i najmanju greškicu jer meni to ne smeta, nego bi mi bilo drago jer na taj način postaju samo još bolji. Ako si postala suradnicom zato da ti se svi dive kako ti puno znaš, zbog krivih si se motiva prijavila. Nema druge, na jednom od sljedećih susreta wikipedista (na sve dosadašnje zbog objektivnih razloga nisam mogao doći, na ovaj zadnji također ne jer sam imao gripu), možemo, ako hoćeš, (ja bih to htio) licem u lice razjasniti sve naše prijepore. --Flopy 08:49, 1. ožujak 2007. (CET)
Ad hominem napadi doista su najniže na što čovjek može pasti. --Abyssus 21:27, 2. ožujak 2007. (CET)

Nitko te nije napadao ad hominem. Gornje retke sama si isprovocirala. S tobom se više ne želim svađati nego pružam ruku pomirnicu (što ne znači da ti priznajem da si u pravu ili bilo što gore napisano povlačim). Ako je ti ne želiš, ja se ravnam prema narodnoj: Pametniji popušta! --Flopy 10:20, 5. ožujak 2007. (CET)

Vlč. Flopy nije čuo za crkveni puni mjesec, ergo, takvo što ne postoji. Upišite u Google "Ecclesiastical full moon" i čut ćete.

No pretpostavljajući vaše nevjerovanje ičemu što je engleskim jezikom napisano (što vidim i kao nadasve zloban način poništavanja iznimno valjanih argumenata - jer internet u nas nije prvenstveni način objavljivanja ikakvih informacija), navest ću jednu vanjsku poveznicu, onu na samu Katoličku enciklopediju, članak o uskršnjoj kontroverzi, tj. kontroverzi o načinu određivanja samog dana Uskrsa:

http://www.newadvent.org/cathen/05228a.htm

Pretpostavit ću također da nemate vremena čitati duge članke o nebitnim stvarima, stoga samo pročitajte posljednji odjeljak. Rosier 14:27, 3. travanj 2007. (CEST)

Poštovani Rosier, ja nisam velečasni niti sam ikada studirao teologiju. I Donatus kaže da nikada nije čuo za to, a on je za ove teme najkompetentniji na wikipediji. Da, to piše u Katoličkoj wikipediji, ali na engleskom jeziku. Pitanje je koristi li hrvatska literatura taj izraz, jer ako ga ne koristi, onda nema veze što on u engleskom jeziku postoji. Ovo je hrvatska wikipedija i ona se prije svega treba orijentirati prema hrvatskoj literaturi. Nije engleski i literatura na engleskom najbolja i najkompetentnija na svijetu, postoje i drugi jezici, a prije svega naš lijepi hrvatski! --Flopy 08:49, 4. travanj 2007. (CEST)

Budući da se određuje isključivo prema crkvenom kalendaru, a ne prema astronomskim mjerenjima, "Crkveni pun mjesec" je sasvim logičan naziv. (Crkveni, ne svjetovni; pun, a ne prazan; mjesec, a ne sunce). Uostalom, koja od te tri riječi nije hrvatska?

Čemu želim prigovoriti je tvoja metoda. Prvo pitaš za pojašnjenje, konstatiraš kako za to nikad nisi čuo, i iz toga promptno zaključuješ kako to ne postoji. Pa ako je hrvatska literatura tako bitna, zašto ju nisi konzultirao -prije- nego si dotičnu promjenu učinio? Rosier 13:57, 4. travanj 2007. (CEST)

Digresija. Flopy, ako je Donatus najkompetentniji te je u članku Božić izrazio argumente za bog, zašto se onda nisi pozvao na tu kompetenciju? Malo nedosljedno. ;) --Abyssus 18:57, 4. travanj 2007. (CEST)
Zato što si tad ti bila u krivu. Izgovori naglas Božić, pa onda umanjenicu od Bog. To su dvije različite riječi (isto se pišu bez naglasnih oznaka, ali značenje različito). Slijepa dosljednost je eufemizam za slijepu glupost. Pametan čovjek odvaguje sve ponuđene opcije i tek onda odabire optimalnu. Tebi je prečesto stalo da uvijek ispadneš u pravu, i kad ti se netko suprostavi obično zabrazdiš u razne logičke falacije, poput ove gore Flopyju: "Ad hominem napadi doista su najniže na što čovjek može pasti". Ironija je da je i ta rečenica sama ad hominem napad *rolleyes* --Ivan Štambuk 20:42, 4. travanj 2007. (CEST)
Nisam. Koliko ja znam i vidim, rasprava je ostala izjednačenom. Ne igraj se suca. --Abyssus 20:45, 4. travanj 2007. (CEST)
Ivan Štambuk ti je vrlo dobro odgovorio, Abyssus. A ti Rosieru, u hrvatskoj literaturi nisam naišao na izraz "crkveni pun mjesec", ako ti jesi, molim da je navedeš s brojem stranice na kojoj se nalazi, i ja ću, za razliku od Abyssus, priznati pogrešku. --Flopy 09:37, 11. travanj 2007. (CEST)

1) Katolički kalendar je solarni, a ne lunarni. Pasha, koja je židovski blagdan, a koji neke katoličke sekte (primjerice Jehovini_svjedoci povezuju sa Uskrsom, računa se po lunarnom hebrejskom kalendaru.
2) Pepelnica ili 'čista srijeda' je dan iza Fašnika odnosno 'Fašničkog utorka'.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 89.164.254.49 (razgovordoprinosi) 08:29, 5. travnja 2012.